În 8 august este Ziua internațională a pisicii

Aslan, una din pisicile cele mai admirate de la Vivo | Foto: Dan Bodea

Ziua internațională a pisicii este celebrată în fiecare an la 8 august, începând din 2002, inițiativa principală în acest sens aparținând Fondului Internațional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW).

IFAW și alte grupuri care militează pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an pisicii, pentru a crește gradul de conștientizare al oamenilor față de nevoile pisicilor și față de lupta împotriva neglijării și abuzurilor comise asupra acestora.

Începând din anul 2020, organizația International Cat Care a avut inițiativa stabilirii unei teme pentru această zi. Pentru anul 2021 International Cat Care a stabilit ca tema să fie “#BeCatCurious Training for Cats and their Humans”, potrivit site-ului organizației, https://icatcare.org/international-cat-day/.

Potrivit International Cat Care, 95% dintre proprietarii de pisici doresc mai multe sfaturi cu privire la dresarea pisicii lor, iar cel puțin o jumătate spun că fac eforturi pentru a introduce pisica în cușca de transport pentru pisici. Stăpânii de pisici se pot înscrie pentru a primi e-mailuri cu sfaturi despre cum să își antreneze pisica pentru a intra în cușca de transport acasă și pentru diverse drumuri cum ar fi cel la medicul veterinar. Deținătorii de pisici se pot alătura acestui eveniment începând din 19 iulie până 8 august 2021, Ziua internațională a pisicii, potrivit https://icatcare.org/international-cat-day/.

Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor este o organizație globală non-profit pentru protecția animalelor, iar viziunea acesteia este o lume în care animalele sunt respectate și protejate. Înființată în 1969, IFAW are în prezent birouri în 15 țări și derulează proiecte în peste 40 de țări, potrivit https://www.ifaw.org. Din 1969, IFAW a oferit asistență practică și protecție animalelor aflate în nevoie. Astfel, în perioada 2000-2018, 275.598 de animale au fost salvate, tratate și adăpostite, menționează site-ul amintit.

International Cat Care este o organizație caritabilă fondată în 1958 de un mic grup de iubitori împătimiți de pisici, nevoiți să se confrunte cu lipsa mare de informații despre sănătatea și bunăstarea pisicilor. Şi în prezent, organizația depune eforturi pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării pisicilor de pretutindeni. Viziunea organizației este „O lume în care experiența de viață a fiecărei pisici va fi una cât se poate de bună”.

Scopul organizației International Cat Care este de a da posibilitatea oamenilor și de a-i stimula să înțeleagă nevoile pisicilor și de a acționa pentru binele acestora. Organizația face acest lucru prin crearea și schimbul de cunoștințe, perspective, abilități și cele mai bune practici actuale astfel încât oamenii să fie încrezători în capacitatea lor de a ajuta pisicile și de a respinge ignoranța și concepțiile greșite. Cele trei arii principale de activitate ale organizației sunt: Sfaturi pentru îngrijirea pisicilor; Îngrijirea pisicilor pentru veterinarii profesioniști; Îngrijirea pisicilor fără stăpân.

În antichitate pisica a constituit adesea obiectul unui adevărat cult, după cum o dovedesc, spre exemplu, colecțiile de mumii și statuetele provenite din Egipt. În Egipt fiecare templu adăpostea familii de pisici. Când o pisică murea, corpul acesteia, îmbălsămat cu grijă cu substanțe aromate, era depus într-un mic sicriu împodobit adesea cu încrustații de aur, care era îngropat într-un cimitir special, rezervat exclusiv pisicilor.

Vestigii ale civilizației Egiptului antic ne-au oferit dovezi că pisica era venerată în mijlocul familiilor regale din acele vremuri, arată Kay Ragland în lucrarea sa „Kittens” (publicată prima dată în 1988). Când oamenii de știință au pătruns în mormintele faraonilor au descoperit pisici mumificate îngropate în camere aflate în interiorul piramidelor, împreună cu alte lucruri de mare valoare. Ei au descoperit, totodată, pe pereți hieroglife care făceau referire la o rasă de pisică foarte respectată în Egiptul antic. Mai recent, la sfârșitul anului 2018,o echipă de arheologi egipteni a descoperit la situl de la Saqqara, în apropiere de Cairo, șapte morminte (patru dintre acestea cu o vechime de peste 6.000 de ani) în interiorul cărora au fost găsite și pisici mumificate. Trei dintre aceste morminte „datează din vremea Noului Regat (a doua jumătate a celui de-al doilea mileniu înaintea erei noastre) și funcționau ca niște necropole pentru pisici”, preciza la acea dată, într-un comunicat, ministrul egiptean al Antichităților, Khaled el-Enany.

În Evul Mediu pisicile au căzut, adesea, în dizgrația oamenilor, fiind considerate „slujitoare ale diavolului”. Au fost momente în istorie în care, în unele țări, pisicilor le erau atribuite puteri magice și, în unele cazuri, chiar malefice. Până să-și recapete definitiv titlul de prietene ale căminelor, pisicile au fost mult timp victimele prejudecăților absurde ale unor epoci frământate. Cele „nouă vieți” legendare ale pisicilor reprezintă o fantezie care se datorează poate faptului că aceste animale remarcabile pot îndura multe maltratări și totuși supraviețuiesc, se arată în lucrarea „Ghid felin”, autori dr. Filea Ioan Ivana și dr. Simona Filea Ivana (Editura Ceres, București, 1993).

Unele civilizații au privit pisica ca pe un simbol religios, venerând-o ca atare. În anumite țări se consideră că pisica aduce noroc și, ca atare, una sau două pisici sunt adesea oferite drept cadou de nuntă pentru a aduce bogăție și prosperitate noului cuplu căsătorit, arată Kay Ragland în lucrarea sa „Kittens”.

Având o diversitate de rase („Siameză”, „Abysiniană”, „Albastru de Rusia”, „Bengaleză”, „British Shorthair”, „British Longhair”, „Maine Coon”, „Norvegiană de Pădure”, „Persană”, „Ragdoll”, „Singapura”, „Sphynx”, „Chartreux” etc.), pisica se atașează destul de repede de stăpân. Totuși, deși domesticite de atâția ani, pisicile au păstrat și unele instincte sălbatice. În prezent, în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute, iar pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită, indică portalul www.cute-calendar.com.

Pisica este o felină foarte curată, silențioasă, independentă și fidelă și nu necesită o îngrijire complicată. Numeroase studii au arătat că deținerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătățirea stării psihice, la combaterea stress-ului, a anxietății și a depresiei stăpânului, potrivit site-ului www.daysoftheyear.com. Pisica este renumită pentru torsul ei specific, care este considerat relaxant și cu un efect de calmare a durerilor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu