Hostelurile din Cluj, dornice să colaboreze cu Federația Share. „Începând din primăvară vor veni mai mulți străini în oraș”

Deși a trecut aproape o lună de când Clujul a obținut statutul de Capitală Europeană a Tineretului, turiștii străini nu se înghesuie să viziteze inimia Transilvaniei pe acest considerent. Proprietarii principalelor hosteluri din municipiu susțin că numărul turiștilor nu a crescut față de aceeași perioadă a anului trecut și că, deocamdată, nici nu s-au făcut rezervări consistente pentru perioadele următoare. Cu toate că încă au fost contactate de Federația Share, cea care manageriază activitățile Capitalei Europene a Tineretului, hostelurile din oraș sunt optimiste, ba mai mult, doresc să preia inițiativa în acest sens și să-i propună chiar ele un parteneriat federației. Conform previziunilor proprietarilor de hosteluri în ceea ce privește fluctuația turiștilor din 2015, aceștia sunt de părere că numărul străinilor va crește considerabil începând din primăvară, când vor fi organizate mai multe evenimente.

„Noi am colaborat cu diferite ONG-uri din oraș pe diferite proiecte în trecut. Momentan colaborăm cu Grupul Pont, care s-a implicat în organizarea unor evenimente, împreună cu Federația Share. Deocamdată în luna ianuarie nu a crescut numărul turiștilor față de anul trecut , dar încep să se facă rezervări pentru luna viitoare. Din primăvară cred că vor veni mai mulți tineri din afara țării. Acum încă e dvreme să ne pronunțăm”, a declarat Arpi, recepționerul Hostelului Retro, din centrul municipiului.

În ceea ce privește prețurile practicate de Retro Hostel, acesta sunt la fel ca anul trecut. Astfel, un pat dintr-un dormitor comun costă 65 de lei/noapte (micul dejun este inclus), iar o cameră single 100 de lei/noapte. Grupurile beneficiează de reduceri.

Retro Hostel

Retro Hostel

Transilvania Hostel va fi închis până pe 6 februarie, întrucât proprietarii au decis să facă o serie de renovări la început de an. „Nu am văzut o creștere semnificativă pentru perioadele următoare, martie-aprilie, perioade în care se pot face rezervări. Încă nu sunt cereri în acest sens. Nu am fost contactați de Federația Share pentru a înceia un parteneriat, dar noi suntem deschiși. Ne-am gândit chiar să îi contactăm noi și să le propunem acest lucru”, a explicat proprietarul hostelului. Turiștii care doresc să se cazeze aici trebuie să scoată din buzunar 50 de lei pentru o cameră cu opt – zece paturi, 60 de lei pentru o cameră cu șase paturi, 70 de lei pentru o încăpere cu patru paturi și 150 de lei pentru cameră single. Micul dejun nu este inclus.

Distracțiile, în topul preferințelor

Tudor Sîntimbrean, proprietarul celui mai nou hostel din Cluj-Napoca, The Spot Cosy Hostel, susține că municipiul nu a dus lipsă de turiști străini nici înainte de a primi titlul de Capitală Europeană a Tineretului, dar consideră că numărul acestora va crește începând din primăvară. „Tinerii sunt atrași mai mult de evenimente. Turiștii tineri care umblă prin lume nu se informează de pe site-urile organizațiilor, ci mai mult de pe internet, unde se găsesc o mulțime de alte surse. Nu am fost contactați de Federația Share, dar urmează să îi contactăm noi. Cred că e ceva normal”, a spus Tudor. Chiar dacă s-a deschis în 2014, hostelul și-a găsit rapid locul pe piața de profil din Transilvania. Prețurile sunt accesibile: o cameră privată cu două paturi costă 135 de lei, iar un pat dintr-un dormitor comun 60 de lei pe noapte. „Toate prețurile includ micul dejun, dar și alte servicii, printre care o hartă personalizată pentru turiști. În funcție de preferințele fiecărui client, noi le recomandăm vizitatorilor anumite locuri din oraș sau din afara acestuia. Turiștii străini sunt fascinați de Salina Turda, acesta fiind și cel mai cerut obiectiv. Noi, de asemenea, asigurăm transportul turiștilor la anumite obiective. La Salina Turda mergem cel mai frecvent. În ceea ce privește atracțiile orașului, tinerii străini sunt interesați mai mult de locuri drăguțe în care pot să își bea cafeaua sau unde pot să iasă seara. Sunt mai mult interesați de distracție și de ceea ce oferă orașul în acest sens”, explică Tudor. În cazul hostelului pe care acesta îl deține, cei mai mulți turiști provin din Asia sau din Europa de Vest.

The Spot Cosy Hostel

The Spot Cosy Hostel

Municipiul Cluj-Napoca a obținut statulul de Capitală Eropeană a Tineretului în 2015. „Suntem primul oraş din România care a câştigat acest statut,   pentru noi înseamnă o recunoaştere a dimensiunii europene a oraşului şi reprezintă paşaportul pentru 2021 pentru statutul de Capitală Culturală Europeană, o reconfirmare a faptului că avem ce arăta Europei, avem valori europene şi putem oferi modele de bune practici recunoscute în UE. Acest statut va aduce o mare vizibilitate a Clujului în plan european, va duce la atragerea unui număr mai mare de turişti cu 20 la sută, Europa ne va vizita la noi acasă, va deschide posibilitatea de noi investiţii şi la promovarea valorilor noastre locale”, a declarat primarul Emil Boc la aflarea veștii.

Statutul de Capitală Europeană a Tineretului a fost introdus în anul 2009, cu oraşul Rotterdam (Olanda), urmat de Torino (Italia) în 2010, Anvers (Belgia) în 2011, Braga (Portugalia), Maribor (Slovenia) în 2013 şi Salonic în 2014.

Distribuie:

Postaţi un comentariu