Guvernul decide astăzi noile restricții în cazul depășirii incidenței de 6 la mie. Avantaje pentru cei vaccinați

Foto: Transilvania Reporter

Primul-ministru, Florin Cîțu a declarat că pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi se află un proiect de hotărâre prin care s-ar putea lua restricții noi pentru localitățile unde incidența este cuprinsă între 6 și 7,5 cazuri de COVID la mia de locuitori.

Astfel, în acest scenariu, circulația persoanelor în afara locuințelor va fi interzisă după ora 20:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, iar magazinele vor fi închise după ora 18:00.

Premierul spune că va cere CNSU ca hotărârea cu modificarea restricțiilor să prevadă că în zonele carantinate pe timpul nopții persoanele care au certificat de vaccinare anti-COVID să poată ieşi din casă.

Nu se vor închide magazinele la ora 18.00 (în localitățile cu rata de infectare -n.r.) peste 4 la mie, vom elimina această cerință. Vom merge până la 6 la mie, iar propunerea mea, și sper că așa a rămas, pentru zonele care sunt carantinate, noaptea, cei care au certificat de vaccinare pot să iasa din casă. Nu mi se pare normal că dacă te-ai vaccinat și ai certificat de vaccinare să ți se restrictioneze în vreun fel activitatea”, a declarat Florin Cîțu.

În ultima Hotărâre de Guvern care prelungește starea de alertă (HG 932 din 9 septembrie 2021) se stabilesc două praguri de la care se impun interdicții și se închid locuri (2-3 la mia de locuitori și peste 3 la mia de locuitori), precum și alte două praguri de la care se instituie carantina de noapte, fie doar în weekend, fie permanent (4 și 7,5 la mia de locuitori, respectiv). De asemenea, conform unei alte Hotărâri de Guvern, în localitățile unde incidența cazurilor COVID-19 trece de 3 la mia de locuitori este obligatoriu certificatul verde COVID, inclusiv pentru copiii de peste 6 ani.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu