Gunoaiele de la Pata Rât, motiv de ceartă între prefect şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj

Foto: arhivă

Judeţul Cluj are probleme din ce în ce mai serioase legate de gunoaie. După ce, de ani de zile, se aşteaptă resuscitarea proiectului semi-eşuat pe bani europeni numit Centrul Integrat de Management al Deşeurilor, mai nou, nici măcar închiderea celebrei gropi de la Pata Rât, şi aceea aflată în întârziere, nu poate fi gestionată eficient. Autorităţile par să se mulţumească cu a pasa responsabilitatea de la unii la alţii, după ce luna trecută a avut loc o alunecare de teren în zona gunoaielor. Ce fac mai marii judeţului? Prefectul dă vină pe Consiliul Judeţean, iar preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe îl face în replică pe prefect „incompetent”.

Prefectul a anunţat ieri în şedinţa  Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj că o alunecare de teren pe fosta rampă de gunoi de la Pata Rât a blocat albia unui pârâu şi pune în pericol de erodare centura de ocolire Vâlcele-Apahida a municipiului Cluj-Napoca. „A fost o alunecare de teren în luna iulie, atât a pământului cu care s-au acoperit deşeurile de la rampa de gunoi neconformă de la Pata Rât, cât şi a deşeurilor, pe o lungime de 300 de metri, blocând pe 120 de metri albia pârâului Zăpodie, adiacent depozitului. Spre sfârşitul toamnei, când ploile se vor accentua, situaţia nu va rămâne la fel. Fiind blocată albia pârâului, dacă vor veni debite masive de apă pe albie, este o posibilitate să erodeze undeva în preajma centurii de ocolire a Clujului pe relaţia Vâlcele-Apahida. În plus, nivelul de levigat (lichid toxic rezultat din dizolvarea deşeurilor ) nu este gestionat corect, fiind lăsat să curgă, debitul ajungând şi la 100 de litri pe secundă. Beneficiarul, Consiliul Judeţean Cluj, stă şi nu face nimic corespunzător în rezolvarea acestei probleme”, a declarat prefectul Aurel Cherecheş. 

CJSU a transmis Consiliului Judeţean Cluj să intervină în acest caz şi să ia măsurile necesare.  „Prin instituţiile statului putem dispune termene de conformare, dacă nu se conformează Consiliul Judeţean Cluj putem chema alte instituţii ale statului”, a mai spus prefectul. 

În replică, Alin Tişe îi transmite prefectului că este incompetent şi de rea credinţă şi că nu a convocat, cum era legal şi necesar, CJSU decât după ce au trecut 20 de zile de la constatarea incidentului, despre care prefectura a fost înştiinţată încă din 2 august.

„Guvernul PSD a numit politic un prefect incompetent profesional și de rea credință. Cerem public prefectului PSD să-și ceară scuze angajaților CJC despre care a spus că nu fac nimic și i-a amenințat că va trimite instituții, cităm, „să aprindă becul să facă lumină…”. Îi solicit, public, să-și ceară scuze colegilor mei din Consiliul Județean care sunt mult mai pregătiți administrativ în subiectul discutat decât Prefectul. Este inadmisibil să faci asemenea afirmații halucinante. Încă nu cunoaște atribuțiile funcției de prefect și își permite să dea lecții angajaților de la Consiliul Județean. Acest lucru nu îl voi tolera niciodată. În caz contrar CJC nu va mai participa la nici o acțiune politică organizată de Prefect. Prefectul va fi singurul responsabil de acest blocaj instituțional înțelegând să facă politică, nu administrație. Nu voi permite niciodată unui prefect nepriceput și fără cunoașterea problemei să dea lecții, care nu a înțeles nimic dar a dat declarații de presă iresponsabile ca să se audă vorbind”, se arată într-un  comunicat semnat de preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Potrivit aceluiaşi document, alunecarea de teren despre care s-a discutat la şedinţa CJSU a avut loc în 22 iulie, iar două zile mai târziu s-a întocmit o notă de constatare tehnică la fața locului de către experții tehnici, proiectant și antreprenor, beneficiar.

„În data de 31.07.2017 a fost comunicat oficial de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Cluj, respectiv către AN Apele Române – Asociația Bazinală Someș-Tisa, și s-a adus la cunoștință nota de constatare. În data de 02.08. 2017 a fost întocmită Nota de constatare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu alte cuvinte, Instituția Prefectului care conduce acest comitet a luat la cunoștință situația de la Pata Rat, fiind parte a notei de constatare. În aceasta Notă de constatare din 02.08.2017 s-au și stabilit măsurile imperios necesare, respectiv s-au realizat măsurile de urgență pentru stabilizarea situației, măsuri dispuse de experți și de constructor, dar s-a demarat și realizarea de către Constructor a expertizei tehnice necesare prevăzute în nota din 02.08.2017 Având în vedere că în Instituția Prefectului există angajați competenți, considerăm că rea-voința Prefectului este evidentă. Dacă s-ar fi informat cu privire la măsurile luate de CJC, ar fi fost corect informat de către subalterni. Deși exista o notă de constatare din 02.08.2017 a Comitetului pentru Situații de Urgență, Prefectura nu a convocat Comitetul până în data de 22.08.2017 pentru a da o hotărâre care este obligatorie din punct de vedere legal în această situație, fără de care nu se poate da drumul la alte proceduri. Cu alte cuvinte, Prefectul a făcut un spectacol ieftin, premeditat, afirmând că nu au fost luate măsuri, când de fapt instituția sa nu a catadicsit să convoace 20 de zile Comitetul Județean pentru Situații de Urgență care să emită hotărârea necesară. Îi asigurăm pe clujeni că CJC a luat toate măsurile necesare, în regim de urgență, dispuse de specialiști și că acum se desfășoară o expertiză tehnică care va da o soluție. Declarațiile halucinante ale Prefectului, că e pusă în pericol centura, sunt iresponsabile, făcute de o persoana incompetentă și de rea-credință” adaugă Alin Tişe în comunicatul menţionat.

Nici adversarii politici ai lui Tişe nu s-au lăsat mai prejos, PSD Cluj cerând demisia acestuia după situaţia de la Pata Rât. „Alunecarea deşeurilor în albia râului Zăpodie și ascunderea acestui început de dezastru ecologic care poate afecta grav pânza freatică a Clujului este ultimul episod din seria de nereușite administrative ale Consiliului Județean Cluj sub conducerea dlui. Alin Tișe. În ultimul an Alin Tișe a contabilizat zero realizări ale instituției pe care o conduce, realizări promise în campania electorală. O administrație județeană nu se poate conduce prin telecomandă, ci prin implicare administrativă, intelectuală și prin deplasări în teren, caracteristici care lipsesc cât se poate de evident în acest moment. Orice demnitate publică este vremelnică domnule Alin Tișe! Aveți demnitatea morală și onoarea să demisionați din fruntea Consiliului Județean Cluj. Ați compromis fără urmă de întoarcere imaginea instituției, cazul grav al ascunderii  alunecării deșeurilor fiind completat de incapacitatea de a finaliza Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), respectiv problema reciclării şi depozitării deşeurilor din județul Cluj” a declarat deputatul Horia Nasra, președintele PSD Cluj.

Postaţi un comentariu