GALERIE FOTO Parkingul Minerva din Mănăștur, focar de infecție pentru abonați: Gunoaie neridicate, porumbei morți și pereți insalubri

La  aproape zece ani de la deschiderea parkingului de pe strada Primăverii din cartierul clujean Mănăștur, întreținerea lui se dovedește a fi o sarcină mult prea grea pentru administrație. Atât de grea încât o lasă pe mâna abonaților care se văd nevoiți să trimită sesizări periodice pentru a semnala neridicarea gunoaielor de pe casa scării, nevoia deszăpezirii terasei când ninge, nevoia înlocuirii geamurilor termopan căzute, sau chiar repararea liftului. Există o tabelă electronică ce ar trebui să afișeze dacă sunt locuri libere, dar nu funcționează.

Nu de puține ori, parkingul este asimilat cu un WC public, iar oamenii fără adăpost și necivilizați își duc veacul nestingheriți pe holurile parkingului, adesea lăsând în urmă gunoaie sau seringi după injectări. Etajele superioare au devenit focare de infecție în urma porumbeilor care își fac cuiburi peste tot și care zboară de pe o caroserie pe alta lăsând în urma lor mizerie, puf și pene. Nu puține sunt și păsările moarte lăsate cu săptămânile în parking fără ca cineva să se sesizeze în această privință.

Parkingul nu dispune de coșuri de gunoi care să îi încurajeze pe oameni să păstreze curățenia, nu dispune de oglinzi care să îi ghideze pe șoferi în acordarea priorității, iar în ghivecele de flori de pe terasă a rămas doar pământul. Potrivit unor abonați, paznicul de la firma care ar trebui să se ocupe de paza parkingului foarte rar intervine atunci când grupuri de adolescenți își petrec timpul pe terasa clădirii, consumând alcool și fumând. Nimeni nu le restricționează accesul.

Mai jos puteți vedea câteva fotografii realizate de Dan Bodea în cursul zilei de 10 februarie:

02W0A4391 02W0A4364 02W0A4393 02W0A4397 02W0A4404 02W0A4406 02W0A4415 02W0A4418 02W0A4420 02W0A4423 02W0A4432 (1) 02W0A4433 02W0A4437 02W0A4441 02W0A4446
<
>

Parkingul Minerva dispune de 440 de locuri destinate abonaților și vizitatorilor.

Potrivit site-ului oficial al Primăriei Cluj-Napoca, abonamente anuale pentru parkinguri destinate riveranilor în 2018 erau:

Abonamente pentru persoane fizice – riverani – 110 lei/an

Abonamente pentru persoane juridice – riverani – 840 lei/an

Abonamente persoane fizice – terasă – 65 lei/an

Abonamente persoane juridice – terasă – 225 lei/an

Tot potrivit administrației locale, salubritatea parkingului ar trebui să fie asigurată de administratorul parkingului, iar dotările parkingului constau în: camere video, monitoare, dispozitive de înregistrare video, instalaţii semnalizare incendiu, instalaţii de iluminat interior şi exterior, hidranţi, spaţiu la parter pentru Poliţia comunitară.

Din 20 ianuarie, anul acesta, serviciile de curățenie au fost atribuite firmei NOVO CLASS, care a făcut oferta de 129.600 LEI. În cursul zilei de marți, 11 februarie, un angajat al firmei Novo Class spăla casa scărilor, însă în momentul în care l-am întrebat dacă a adunat gunoaiele de la etajele superioare ale parkingului, unde se află mai mulți porumbei morți, acesta a spus că a urcat până la etajul al patrulea și că nu s-a gândit să urce mai sus. „Sunt doar eu pentru întreg parkingul”, a motivat bărbatul. La rândul său, agentul de pază a declarat, înjurând, pentru Transilvania Reporter că de fiecare dată când se plânge „la birou” despre problemele pe care le întâmpină, nu este ascultat.

Potrivit reprezentanților Novo Class, pe care i-am apelat telefonic, curățenia în parking este făcută zilnic (deși nu este așa, conform abonaților).

„Știm că la Parkingul Minerva are o situație aparte, dar vom remedia problemele. Când se va încălzi afară, avem planificată o curățenie generală, inclusiv îndepărtarea cu un aparat special a mizeriei lăsată de porumbei. Vom spăla și geamurile și veți vedea că vor exista îmbunătățiri”, a precizat reprezentantul Novo Class.

În imediata apropiere a Parkingului Minerva, se află Parkingul de pe strada Negoiu, inaugurat la sfârșitul anului 2017 care dispune de 372 de locuri destinate abonaților, precum și Parkingul de pe strada Mehedinți cu 126 de locuri destinate abonaţilor, inaugurat în 2012. În cursul zilei de luni, 10 februarie, în momentul în care le-am parcurs de la un capăt la celălalt am observat prezența stingătoarelor de incendiu, a oglinzilor și a sacilor de gunoi. Am remarcat curățenia, atât în interiorul parcării, cât și pe casa scărilor. Aceeași situație am întâlnit-o și în Parkingul Primăriei de pe strada Fabricii din Mărăști, cu 310 locuri destinate abonaților.

Foto: Dan Bodea

Parking Negoiu Mănăștur/Foto: Dan Bodea

Parking Negoiu Mănăștur/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Printre prioritățile enumerate pentru acest an de Emil Boc se numără și finalizarea a patru noi parkinguri: Hașdeu, Primăverii nr. 20, Primăverii nr. 8 şi Mogoşoaia, cu un total de 1.253 de noi locuri de parcare. Pentru cel puţin încă două noi parkinguri se vor realiza achiziţiile publice pentru proiectare şi execuţie. Va continua procesul de demolare de garaje şi amenajare de parcări.

(Până la ora publicării materialului, SERVICIUL PUBLIC DE INTERES LOCAL PENTRU ADMINISTRAREA PARCĂRILOR din cadrul Primăriei Cluj-Napoca nu a răspuns solicitărilor noastre privind situația parkingului Minerva, respectiv de ce administrarea lui este deficitară în comparație cu administrarea celorlalte parkinguri construite de municipalitate).

1 Comentariu

  1. Alina says:

    Sa stiti ca sunt tineri care urca si fumeaza, prizeaza, dupa care intra in sevraj… e loc de intalnire pentru ei, la inaltime

Postaţi un comentariu