Gaia, bun venit la Cluj-Napoca

Instalația Gaia | Foto: Dan Bodea

După ce anul trecut au adus Luna de pe cer, anul acesta organizatorii festivalului Lights On au adus Pământul la Cluj-Napoca. Mai precis, Gaia, instalația itinerantă a artistului britanic Luke Jerram a fost amplasată la galeria The Office din oraș.

Conform organizatorilor, Gaia reprezintă o machetă la scară mare a planetei Pământ, instalația fiind de 1.8 milioane de ori mai mică decât Pământul, ceea ce înseamnă că fiecărui centimetru al instalației îi corespunde o dimensiune reală de 18 kilometri. Prezența instalației în oraș ne oferă unica posibilitate de a experimenta efectul de Observare (Overview Effect) asupra Pământului, experimentat doar de astronauți.

Anul trecut și Luna celor de la Lights On a făcut senzație în oraș, după ce globul uriaș ce redă imaginea lunii a fost expus la Biserica Piaristă. Luna luminoasă a fost realizată la scara de 1:500.000 față de Luna reală. Superluna de anul trecut aparține aceluiași artist din Marea Britanie, Luke Jerram. Aducerea Museum of the Moon la Cluj a reprezentat cel mai estic reper european în care Luna a ajuns vreodată.

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu