FOTO| Un braț robotic și o replică a castelului Bran, la prima expoziție dedicată tehnologiei de imprimare 3D

Foto: Dan Bodea

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește, începând de vineri, în premieră națională, prima expoziție de obiecte realizate cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D, vizitatorii putând să vadă și să interacționeze cu brațe robotice realizate în scopuri medicale, să vadă macheta Castelului Bran, dar și să participe la ateliere interactive de inițiere în fabricație de obiecte prin folosirea tehnologiei 3D printing.

Expoziția, care va fi găzduită de către Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei în perioada 9-23 iunie, cuprinde peste 30 de exponate din domeniul medical, industrial dar și artistic, fiind o premieră națională. Vizitatorii pot admira proteze medicale realizate prin imprimare 3D, machete de clădiri, dar și instalații artistice.

„Viitorul în 3D printing este primul eveniment din România dedicat tehnicii imprimării 3D. este un test  pe care îl facem la Cluj și vrem să vedem reacția publicului la ce propunem noi, adică o incursiune în potențialul acestei tehnologii, atât în sectorul cultural, cât și în sectoarele cultural, medical și industrial. Intenția noastră este să folosim această tehnologie la crearea Centrului de Științe pe care vrem să îl facem și care va fi un nout tip de muzee, un muzeu viu în care în special cei tineri pot învăța prin experimente interactive secrete ale științei și artei”, explică Ștefan Teișanu, director al Centrului Cultural Clujean.

Expoziția este realizată în colaborare Muzeul de Științe din Londra, iar prin cooperarea Muzeul de Științe din Paris și cel din Sofia vor fi organizate conferințe pe tema utilizării tehnologiei de printare 3D.

Cele mai complexe exponate sunt cele destinate sectorului medicale, dar pot fi văzute și machete de stadioane sau clădiri, printate dintr-o bucată și la a căror realizare imprimantele au lucrat chiar și peste 12 ore.

„Avem mai multe obiecte printate prin diferite tehnici. Avem o secțiune medicală unde sunt proteze și implanturi medicale realizate de către Universitatea Tehnică din București în colaborare cu spitale din regiune. Avem trei variante de proteze pentru mâini, care sunt tot mai prezente și pot fi făcute în sistem open-source”, spune Miruna Amza, fondator al Scientifica, organizația care a reaziat conceptul expoziției.

Potrivit directorului MNIT, Felix Marcu, această tehnologie poate ajuta în viitor la protejarea și valorificarea patrimoniului.

„Cred că tehnologia aceasta este foarte importantă și pentru ceea ce facem noi, adică pentru protejarea patrimoniului și punerea lui în valoare în sensul că patrimoniul sau piesele pot fi scanate și apoi imprimate cu imprimante 3D, iar astfel patrimoniul este protejat prin faptul că este manevrată o copie, nu originalul. Monumentele pot fi de asemenea valorificate și vedem aici exemplu Castelului Bran”, a spus acesta.

Pe parcursul evenimentului, publicul va avea șansa de a participa la ateliere interactive de inițiere în fabricația aditivă și procesare digitală, cu aplicații directe în design de produs. Expozitia încurajează interacțiunea cu exponatele 3D, multe dintre ele putând fi observate de aproape de către vizitatori. Evenimentul este organizat de Asociația Scientifica, în parteneriat cu Science Museum of London, Comisia Europeana, DG CONNECT, STARTS, Gluon, Centrul Cultural Clujean și cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Intrarea la expoziție este gratuită.

Mai jos, o galerie foto realizată de Dan Bodea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu