Expoziție 3D Roma-Sarmizegetusa la Muzeul de Istorie

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) deschide în 7 aprilie 2016 porțile primei expoziții internaționale virtuale 3D Roma – Sarmizegetusa. Turn ON the History. Expoziția reprezintă o nouă modalitate de a descoperi și învăța istoria.

Monumente din Cetatea Eternă dar și din capitala provinciei romane Dacia, Colonia Dacica Ulpia Traiana Sarmizegetusa, așteaptă să fie vizitate în cadrul acestei expoziții inedite. Reconstrucții 3D, simulări virtuale ale monumentelor din Forul lui Augustus și Forul Păcii de la Roma, ale Templului Mare din Sarmizegetusa, dar și o simulare interactivă a cercetării arheologice de la Sarmizegetusa de la sediul guvernatorului financiar al Daciei, praetorium procuratoris sunt doar câteva din suprizele pe care le oferă organizatorii împreună cu partenerii acestora, Istituto per Tecnologie Applicate ai Beni Culturali, Roma, Mercati di Traiano – Museo dei Fori Imperiali din Roma și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Expoziția 3D Roma – Sarmizegetusa. Turn ON the History reprezintă un concept modern de expoziție interactivă pentru public, fiind prima expoziție internațională de acest gen în România ce prezintă elemente din cultura antichității clasice romane. Ea combină artefacte reale, ce vor putea fi descoperite de vizitatori în spațiul expozițional, cu restaurarea digitală 3D a acestora.

„Publicul va putea avea în acest fel ocazia să manipuleze obiectele pe care arheologii le descoperă în cercetările lor din siturile romane. În acest mediu virtual prietenos, vizitatorii vor putea călători înapoi în timp pentru a regăsi obiecte pierdute și să afle mai multe despre viața strămoșilor lor. De asemenea, cei care vor fi curioși să treacă pragul muzeului clujean vor putea descoperi și o parte din munca de cercetare arheologică a colectivului de cercetare de la Sarmizegetusa”, spun organizatori.

Postaţi un comentariu