După Cluj, centralele de apartament din blocurile noi ar putea fi interzise și la nivel național: ”Prețurile ar putea exploda”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că se pregătește la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se vor construi pe viitor.

Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor, care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a spus Tanczos Barna.

Dezvoltator imobiliar: ”Prețurile vor exploda”

Bogdan Ivan, secretarul general Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România, a declarat că în proporție de 90% ansamblurile rezidențiale noi sunt făcute cu centrale de apartament, iar o astfel de lege i-ar afecta și ar crește prețul apartamentelor.

Din păcate nu am fost consultați. Am aflat acum. Ne afectează din mai multe puncte de vedere. În primul rând este vorba despre costuri. Costurile implementării unui astfel de proiect, cu centrală de bloc/cvartal sunt cu circa 60% mai mari față de soluția actuală, cu centrale de apartament. Pentru că nu este vorba doar despre centrala de bloc/cartier, ci trebuie realizat un întreg sistem centralizat, care presupune și contoare, sistem care este mult mai costisitor de implementat. Având în vedere și contextul actual, că s-au majorat prețurile la materiale, asta ar însemna o nouă creștere a prețului de construire, care se va reflecta în costul final al unui apartament pentru cumpărători”, a explicat Bogdan Ivan.

În cazul unor centrale de cvartal, în sistem de cogenerare (care produc energie electrică și termică), acesta spune că prețul pe apartament ar crește cu circa 10.000 de euro.

Eu cred că autoritățile ar trebui să încurajeze racordarea la sistemul centralizat și să realizeze sisteme moderne centralizate. De curând am avut discuții cu Compania Termoenergetica care a propus implementarea unor sisteme în cogenerare, dar nu înțeleg de ce nu le fac chiar ei. Dacă le facem noi crește prețul unui apartament cu circa 10.000 de euro. Branșarea la sistemul actual este destul de complicată și dacă ne întrebați pe noi, autoritățile trebuie să vină în întâmpinarea dezvoltatorilor. Dacă ne-am putea racorda, ne-am racorda, nu văd de ce nu, fiindcă este mai ieftin. Dar în București mai este problema legată de țevile foarte vechi, care abia acum au început să fie înlocuite, avarii. Atunci când vinzi un apartament într-un bloc nou vrei să-i asiguri în primul rând clientului o anumită securitate. Guvernul, Primăriile ar trebui să aibă o viziune mai largă, să implementeze sisteme în cogenerare, nu să înlocuim centralele de apartament, care eu zic că funcționează și toată lumea optează pentru ele. Dacă s-ar implementa sisteme moderne, toată lumea ar opta pentru ele”, a explicat Bogdan Ivan.

Acesta spune că din punct de vedere al eficienței energetice, centralele individuale, în condensație, au un randament de peste 100%, iar centralele de bloc nu ajung la același randament pentru că din punct de vedere tehnologic s-a dezvoltat mai mult tehnologia centralelor individuale de apartament, pe când centralele de bloc sunt centrale convenționale cu un randament redus.

În ceea ce privește poluarea, din punctul nostru de vedere, din ce am discutat și cu auditorii energetici, este doar o greșeală de interpretare matematică. Pur și simplu se iau în calcul noxele totale, ale tuturor centralelor dintr-un bloc, dar fără să se țină cont de faptul că acestea nu funcționează în permanență. Ele funcționează în funcție de necesarul de căldură și s-a făcut un calcul matematic, dar nu un studiu în viața reală. Deci nu vedem nicio justificare. Din punctul de vedere al asigurării serviciului, gândiți-vă ce se întâmplă la un bloc atunci când se strică o centrală de bloc, rămâne un întreg bloc fără încălzire, și ce se întâmplă dacă se strică o centrală de apartament, se înlocuiește imediat și aia este, oricum apartamentele se încălzesc și unele de la celelalte. Deci nu văd care ar fi avantajul”, a mai spus Bogdan Ivan.

Acesta spune că și clienții preferă centralele de apartament.

Clienții preferă să aibă centrală de apartament pentru că pot să-și regleze individual partea de costuri. Dacă vorbim de un sistem cu centrală de bloc, contorizarea și măsurarea trebuie făcută de către Asociație, pe când așa fiecare își plătește consumul individual de gaze. Oamenii în general optează să nu fie dependenți de asociație, de vecini, mai sunt restanțieri. Centralele de apartament sunt montate de către dezvoltatori.

Dacă se aprobă, trebuie să ne adaptăm, dar ce am cerut noi autorităților a fost să se consulte cu asociațiile din domeniu, din păcate nu am fost niciodată consultați și am cerut să nu mai apară astfel de propuneri fără studii și o fundamentare serioasă”, a mai spus Bogdan Ivan, pentru HotNews.ro.

Fostul șef al Gărzii de Mediu: ”Măsura ar trebui aplicată doar în orașele poluate”

Octavian Berceanu, activist de mediu și fostul comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu, este de părere că această măsură nu trebuie aplicată în toată țara, ci doar în orașele care au probleme cu poluarea.

Una este să pui această interdicție pentru toată România, alta este să o pui pentru niște regiuni sau niște orașe unde este o problemă cu poluarea. Una este să vorbești despre niște cartiere rezidențiale cum este Cosmopolis, în afara liniei de centură, unde nu prea se simte poluarea, se disipează foarte ușor, și alta este să vorbești de cartiere rezidențiale în zona Lacul Tei sau în centrul Bucureștiului. Apoi, trebuie gândit în așa fel încât să existe un ajutor din partea statului, o filozofie, fiindcă în momentul în care tu instalezi o centrală de bloc cu niște costuri și din 50 de apartamente în primul an se ocupă doar 20, vor plăti foarte mult acele persoane. Trebuie fundamentat și văzut. Unde ai poluare mare? În reședințele de județ, ca prim pas, să nu îți ridici toată România în cap”, a explicat Berceanu pentru HotNews.ro.

Acesta spune că orașele mari în principal sunt poluate consistent de centralele de apartament.

Sunt o problemă destul de mare aceste centrale de apartament. La ultimele etaje, în momentul în care se aerisește, și s-a dat drumul la sistemele de încălzire, toate gazele alea intră în casă. Nu există hornuri care să disperseze de-a lungul blocului, la înălțime. La nivelul orașului, ele poluează foarte mult. De unde vine poluarea? Că toate funcționează în același timp, o oră și jumătate dimineața, două ore seara, când au tiraj maxim, încălzire și apă caldă. Proiectul este bun, dar trebuie atenție la modul în care este aplicat, fiindcă sunt diferențe foarte mari între blocurile aflate în orașele poluate și restul. Măsura asta trebuie luată împreună cu municipalitățile, fiindcă există un specific local. Una este să fii într-o vale unde bate vântul și alta este să fii în București unde e poluare maximă”, a concluzionat Berceanu.

Clujul a furat startul

Primăria Cluj-Napoca este cu un pas înainte, săptămâna trecută lansând în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care vizează interzicerea centralelor de apartament în blocurile nou construite. Viceprimarul orașului, Dan Tarcea, a declarat pentru HotNews.ro că acesta va fi adoptat la începutul anului viitor, PNL și UDMR, care dețin majoritatea în Consiliul Local fiind de acord în această privință.

Mi se pare o idee extrem de bună și doar așa vom putea să reducem cantitatea de noxe care este emanată și de aceste centrale. Este foarte clar că sunt mult mai eficiente centralele de bloc, de scară, cvartal, față de centralele de apartament. Și ca să ne putem atinge țintele pe care le avem la nivelul Uniunii Europene, pentru anul 2050, aceasta este unica soluție, împreună, evident și cu celelalte legate de trafic, împăduriri. De aceea noi susținem o astfel de inițiativă. Cel mai probabil de anul viitor la noi așa va fi: ori te conectezi la rețeaua de termoficare existentă, ori îți pui o centrală de scară, bloc sau cvartal. Aici vorbim doar despre imobilele care urmează să fie construite

Probabil că preferă să pună centrale de apartament pentru că nu sunt suficient de bine informați. Doi, probabil că nu sunt încă racordați la tehnologia nouă, pentru că noua tehnologie îți permite, chiar dacă este o centrală de cvartal sau de scară sau de bloc, îți permite să plătești cât consumi, fiindcă sunt soluții de acum 10 ani care nu îți permitea, se plătea la comun. Trei, nu au suficientă încredere în regiile de termoficare existente, dar eu cred că viitorul va fi clar al termoficării. Noi avem în această direcție și strategia pe termoficare care deja este în dezbatere publică. 200 de milioane de euro ne propunem să atragem pentru modernizarea regiei de termoficare. Avem deja și prețurile pentru anul 2021-2022 în ceea ce privește prețul gigacaloriei. Deci investim și cred că viitorul aici va fi.

Dacă un investitor dorește, putem să-l racordăm la sistemul centralizat, acolo unde există rețea de termoficare. Într-un cartier nou, dacă nu avem rețea de termoficare, nu avem cum să-l conectăm, dar dacă vorbim despre cartierul nou Sopora, acolo unde facem un PUZ pe 250 ha, acolo ne propunem să extindem rețeaua de termoficare pe toate cele 250 ha, deci facem pași importanți în această direcție astfel încât să-i încurajăm pe dezvoltatorii imobiliari să facă acest lucru. Și să știți că dezvoltatorii imobiliari ies mai ieftin dacă pun o centrală de bloc sau de cvartal sau se conectează la rețeaua de termoficare, decât să cumpere centrale de apartament. Până la urmă discutăm de o politică publică care ne ajută să ne atingem obiectivele la care am aderat. Până acum nu am conectat ansambluri rezidențiale noi, dar am racordat instituții publice”, a mai explicat Dan Tarcea pentru HotNews.ro.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu