“Drumul lung spre Cimitirul Vesel” – festivalul de cultură, muzică și joc tradițional românesc făcut de un irlandez a ajuns la a şasea ediţie

Afis Festival Drumul lung spre Cimitirul vesel

Maramureșul revine în centrul atenției cu cea de-a șasea ediție a evenimentului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, un festival de cultură, muzică și joc tradițional, ce va avea loc în comuna Săpânța. Ediția a VI-a a Festivalului Intercultural de Tradiție Maramureșeană are loc, ca în fiecare an, între 15 şi 16 august, printre invitaţi numărându-se Gheorghe Turda, Grupul Iza şi invitatul special Mircea Florian.

„În fiecare an de Sfânta Maria am amplasat o piatră de hotar, o bornă, în promovarea satului românesc. Sunt așa de încântat de conceptul nostru de anul acesta! Simt că ar putea să fie cel mai frumos dintre toate, pentru că sărbătorim esența satului în sine. Construim o scenografie în care elementele autentice sunt îmbinate într-un singur concept fermecător! Săpânța e un sat viu, un fenomen complex! Acest fenomen poate fi trăit doar vizitându-l! Esența nu poate fi transpusă pe scena unui oraș sau in străinătate. Magia satului se simte doar aici, pe pământul lui. Anul acesta, sărbătorim această creație multimilenară: satul Carpatic autentic!”, a declarat irlandezul Peter Hurley, inițiatorul proiectului.

Festivalul va reuni artiști, lăutari și tarafuri care vor cânta doar muzică tradițională din Maramureș și, pentru o experiență cât mai autentică, participanții vor putea gusta preparate cu specific local, pregătite de câteva femei din Săpânța și vor putea să se cazeze în casele localnicilor. Turiștii vor putea explora zona pe două roți, 40 de biciclete vor fi puse la dispoziția acestora pentru a se bucura de frumusețea peisajelor rurale maramureșene.

În fiecare dintre cele două zile de festival vor avea loc ateliere de meşteşugărit. Dumitru Pop Tincu, urmaş al celebrului Stan Ion Pătraş, va iniția invitaţii în conceperea crucilor vesele, iar Vasi Poştaşul le va vorbi despre muzica tradiţională. Acestea sunt doar două dintre surprizele care sunt pregătite pentru cei prezenți la ediția de anul acesta a festivalului.

Meșteșugarii vor dezvălui secretele olăritului, producţiei de lână, ale cioplirii crucilor din lemn, dar și detalii interesante și mai puțin cunoscute despre motivele populare româneşti sau multe alte istorisiri locale. Aceştia vor putea fi găsiţi în foișoarele amplasate în jurul unui fus înalt de 5 metri.

Prima ediţie a festivalului a avut loc în 2010, intenţia organizatorului fiind aceea de a promova cultura vie a satului românesc, în special pe cea a Maramureșului.

Evenimentul este organizat de Asociația Interculturală de Tradiții în parteneriat cu Ambasada Irlandei în România, Institutul Cultural Român, Consiliul Județean Maramureș, Primăria Săpânța, Școala gimnazială Săpânța, Școala de Artă “Gheorghe Chivu” Sighetu Marmației și Primăria Sighetu Marmației.
Detalii despre transport, cazare, modalități de petrecere a timpului liber, dar și alte informații utile pot fi găsite pe site-ul www.drumullung.ro sau pe pagina de Facebook a evenimentului www.facebook.com/DLCV.festival.

Peter Hurley este din Irlanda și trăiește pe meleaguri românești de 20 de ani.
Peter-MM
În anul 1994, Peter Hurley emigrează în România fără să cunoască nimic despre această țară și pune pe picioare două dintre cele mai cunoscute firme de marketing: Mercury Research si Mercury Promotions. L-a fascinat faptul că în România a găsit o civilizație rurală autentică. în anul 1994, Peter Hurley emigrează în România fără să cunoască nimic despre această țară și pune pe picioare două dintre cele mai cunoscute firme de marketing: Mercury Research si Mercury Promotions. L-a fascinat faptul că în România a găsit o civilizație rurală autentică. Povestea lui pe larg Povestea unui grădinar celt care îngrijește Grădina Carpatică

Distribuie:

Postaţi un comentariu