
De ce s-a încălzit vremea în plină iarnă. La Cluj-Napoca poate mai mult decât în alte părți

Temperaturile tot mai ridicate, chiar și iarna, nu sunt lipsite de cauze și au explicații care țin de viața cotidiană actuală. Dacă v-ați întrebat de ce nu mai îngheață apa pe străzi și nu avem zăpadă din plin de Crăciun, găsiți o serie de lămuriri în textul de mai jos, redactat de lectorul universitar Viorel Arghiuș de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.
Până în momentul de față, temperatura medie a lunii decembrie 2020 este de aproximativ 2.8°C, cu peste 4°C față de normele climatologice (mediile istorice), pentru luna decembrie (1,4°C este media pe perioada 1961-2019), ceea ce înseamnă, în limbaj meteorologic, o vreme mai caldă decât în mod obișnuit (dacă temperaturile, pentru o anumită perioadă, sunt cu 2-5°C peste medii, vremea se consideră mai caldă decât în mod obișnuit, iar dacă sunt cu mai mult de 5°C peste acele norme, este considerată deosebit de caldă). Dacă excludem primele trei zile ale lunii, media depășește 3,5°C, ceea ce, în ansamblu, ne apropie de o vreme deosebit de caldă pentru perioada aceasta a anului.
Temperaturile ridicate din această perioadă a anului din România și, implicit, din Cluj-Napoca, nu reprezintă situații nemaiîntâlnite în decursul istoriei, doar că, în ultima perioadă de timp, acestea au devenit tot mai frecvente și intense. Această stare de fapt este asociată creșterii temperaturii medii globale, aspect dovedit, fără echivoc, de numeroasele studii efectuate până în prezent. Acest fenomen s-a accentuat îndeosebi în ultimele patru decenii, fiind în strânsă legătură cu creșterea presiunii omului asupra mediului și, odată cu ea, a concentrațiilor gazelor cu efect de seră (îndeosebi dioxid de carbon și metan).
Clujul, o „insulă de căldură urbană”
Și municipiul Cluj-Napoca se înscrie într-o tendință similară, chiar mai accentuată comparativ cu spațiile rurale sau alte orașe mai mici din România, ca urmare a efectului de „insulă de căldură urbană”. Acest efect este strâns legat de schimbarea capacității de reflexie a suprafețelor care intră în contact cu aerul atmosferic, numite „suprafețe active” (suprafețele construite, în general, sunt mai închise la culoare și absorb mai multă radiație, pe care o emană apoi sub forma de radiații infraroșii, încălzind atmosfera), dar mai ales de creșterea densității construcțiilor și implicit a suprafețelor radiative. Ideea este că atmosfera se încălzește îndeosebi de jos în sus și mult mai puțin de la Soare, pe cale directă, fiind strâns legată de radiațiile infraroșii emanate de suprafața activă a Pământului. La toate acestea se adaugă și căldura rezultată din diverse activități umane.
Acest efect s-a accentuat, la Cluj-Napoca, după anul 2008, pe fondul ,,exploziei” în sectorul construcțiilor. Numai la nivel de locuințe, în perioada 2008-2018, au apărut peste 40.000 de unități în municipiul Cluj-Napoca și localitățile învecinate. La acestea se adaugă multiple alte construcții industriale sau de servicii. Acest efect se preconizează a se accentua în viitor, pentru că suprafața Pământului și mai ales suprafețele betonate au o tendință de încălzire mult mai rapidă, decât a aerului atmosferic. Analizând datele medii și extreme de temperatură, din perioada 1961-2018, de la stația meteorologică din Cluj-Napoca (sursă datelor: European Climate Assessment&Dataset (ECA&D) platform), prin intermediul metodei statistice MakeSens, se observă o tendință evidentă de creștere a temperaturilor medii anuale. Astfel, în perioada menționată, temperatura medie anuală a crescut cu mai mult de 2,0°C, încălzirea cea mai puternică fiind resimțită în sezonul de vară (o creștere de circa 3,0 °C, în perioada 1961-2018) și cel de iarnă (circa 2,5°C). Tendința de creștere a temperaturilor medii anuale la Cluj-Napoca (sursă datelor: European Climate Assessment&Dataset (ECA&D) platform).

Nivelul de semnificație statistică foarte ridicat arată indubitabil relevanța acestor tendințe. Această încălzire trebuie percepută de omul de rând, nespecialist, nu că una lineară, ci, oarecum, în trepte. De exemplu, în ultimul deceniu, ne-am stabilizat la o treaptă a valorilor medii anuale de peste 10 °C, comparativ cu mediile multianuale care sunt cu circa 1,5-2,0 °C mai reduse.
Pe acest fond, există posibilitatea că, izolat, să avem zile sau anotimpuri mai răcoroase decât arată mediile de temperatură din perioadele respective, dar, în ansamblu, tendința este crescătoare. Experimentele numerice realizate cu un ansamblu de șase modele climatice regionale sugerează că, în orizontul temporal 2021 – 2050, creșterea temperaturii medii anuale în judeţul Cluj ar putea fi între 1,3°C şi 1,4°C, comparativ cu media multianuală a intervalului 1971 – 2000 (interval de referinţă) (sursă http://www.anpm.ro ), crescând suplimentar presiunea asupra componentelor mediului. Foarte multe extreme hidro-climatice (valuri de căldură, secete, viituri și inundații, vijelii, tornade, uragane etc) sunt strâns legate de creșterea temperaturilor medii, având asociate multiple aspecte negative asupra vieții umane și a biodiversității, care ar putea pune în pericol viitorul omenirii.
Schimbările climatice și schimbarea atitudinilor
Schimbările climatice nu mai reprezintă doar idei de predicții viitoare. Ele se produc deja și asistăm la ele. Stă în puterea noastră să acționăm din timp pentru a limita încălzirea globală (principalul factor al acestor schimbări), fără a mai aștepta efectele unor decizii și convenții geo-politice. La nivel individual putem să ne schimbăm atitudinea, prin limitarea irosirii resurselor de hrană, apă, electricitate etc., și o gestionare adecvată a deșeurilor, prin colectare selectivă și reutilizare, pentru că, direct, dar mai ales indirect, ne aducem contribuția la scăderea amprentei de carbon. La nivel municipal putem extinde suprafețele verzi și reabilita construcțiile prin schimbarea culorii acestora (culori mai deschise care reflectă radiațiile mai puternic) și realizarea de acoperișuri verzi. Acestea sunt doar câteva exemple de bune practici care pot fi puse în practică cu costuri relativ reduse.
Viorel Arghiuș este lector.dr. la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, UBB. Realizează cercetări științifice, în principal, în domeniile: meteorologie și climatologie, hidrologie, schimbări climatice, hazarduri atmosferice și hidrice. Discipline predate: meteorologie și climatologie, hidrologie și climatologie, fenomene hidro-atmosferice de risc. De asemenea, activează voluntar și în alte domenii: ornitologie, arbori bătrâni, paleontologie.
Cele mai recente articole
Porți deschise la teatrele din Cluj, de Ziua Mondială a Teatrului
O aventură imersivă în lumea dispărută a dinozaurilor
Clujenii au ocazia să exploreze geniul lui Leonardo Da Vinci într-o călătorie imersivă
Geniul lui DaVinci, într-un spectacol imersiv unic în România, la MINA Cluj
13 filme franceze recente între 20 și 23 martie, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Filmului Francez
Știai că poți să cumperi Renault rulate, în leasing, de la dealerul AutoDelRulate? Află de aici cum
Moment istoric la Cluj-Napoca: trei vieți au fost salvate în urma primelor transplanturi medulare
La 10 ani de campanie ”Adoptă o Mamă”, Mirela Retegan și Fundația Zurli aduc, în 10 orașe din România, un mesaj puternic de inspirație și susținere pentru femei
Rednex și No Mercy aduc hiturile anilor 90 pe scena Wonder Family Fest
De 75 de ani, Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca aduce zâmbete pentru copii
Opinii
OPINIE | Să iubim Crăciunul, pentru că e miracolul vieţii
Peste câteva ore doar, vom simți cu toții bucuria Naşterii Lui. Și vine vremea
De la un palaneț împărțit la trei, în România, la farfuria cu escargots la Ritz
Cineva mi-a reprodus discuția dintre trei tineri studenți care coborau de la
Liberalii oficializează segregarea şcolară, în siajul gândirii USR
Guvernul a identificat două nevoi reale. Pe de o parte, copiii au nevoie să fie
Congresul PNL. Cine strică marfa o plăteşte
Nu daţi vrabia din mână, oameni buni, pe cioara nebună de pe gard, îi conjură
Apocalipsa după UNTOLD. Pista de atletism distrusă, iar gazonul de un milion de euro e înlocuit cu unul de 180.000
An după an daunele materiale provocate de cel mai mare festival de muzică
ADVERTORIAL
Știai că poți să cumperi Renault rulate, în leasing, de la dealerul AutoDelRulate? Află de aici cum
Cumpărarea unei mașini noi nu e un lucru ușor, dar, cu partenerul potrivit poate deveni un
Rednex și No Mercy aduc hiturile anilor 90 pe scena Wonder Family Fest
”Cotton Eye Joe”, hitul mondial cu peste 277 de milioane de vizualizări pe YouTube și
De 75 de ani, Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca aduce zâmbete pentru copii
Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca împlinește, în acest an, trei sferturi
Destinație de vacanță
Clujul s-a asociat cu județele Alba și Bihor pentru dezvoltarea turistică a Țării de Piatră din Apuseni
Consilierii județeni au adoptat astăzi proiectul de asociere pe 10 ani între județele Alba,
Ofertă irezistibilă pentru un sejur la mare. A început ”Litoralul pentru toți”
Românii pot petrece, începând de astăzi, un sejur pe litoralul românesc cu preţuri ce
Arteră spre inima Balcanilor (III): Bosnia și Herțegovina, încremenită în proiect