De ce merită să fii îngrijorat de varianta Delta dacă nu eşti vaccinat

Foto: The Indian Express

În timp ce marea majoritate a românilor cred că au lăsat în urmă îngrijorările privind Covid-19, în ascuns, virusul pregăteşte o revenire care ar trebui să-i înspăimânte cel puţin pe cei nevaccinaţi.

Varianta Delta a coronavirusului, responsabilă pentru creşterea tragică a numărului de cazuri în India, se răspândeşte pe glob şi a devenit tulpina dominantă, inclusiv în una din țările continentului nostru. Marea Britanie a amânat cu patru săptămâni planul de ridicare a restricțiilor, aşa numita „Zi a libertăţii”, ca urmare a ceea ce experții numesc un nou val covid provocat de varianta indiană a virusului, o situație percepută ca amenințătoare de autoritățile medicale europene.

Așa cum valul trei al pandemiei a fost întreținut mai ales de mutația britanică a virusului, amintește medicul epidemiolog Adrian Marinescu, valul patru ar putea pleca de la varianta indiană răspândită tot din Marea Britanie.

Acum stăm foarte bine. Dar pandemia nu e ca o ușă pe care o închidem. Certificarea faptului că o pandemie se închide ține de timp și presupune că toate lucrurile se întâmplă la fel cam peste tot, măcar la nivel de continent. Deci, cât timp Marea Britanie are probleme, cu siguranță nu stăm bine nici noi, nici ceilalți”, a menţionat epidemiologul.

Delta este mai transmisibilă decât alte forme de covid, estimările sugerând că poate fi cu 30 până la 100 la sută mai contagioasă decât Alpha, tulpina detectată pentru prima dată în Marea Britanie. În plus, noi cercetări derulate în Scoția arată că Delta dublează rata spitalizării în rândul celor infectați.

Mai îngrijorător, atrage atenţia medicul şi profesorul american Bob Wachter, este faptul că, deși vaccinurile sunt eficiente și împotriva acestei variante, Delta este mult mai rezistentă la prima doză de vaccin decât alte tulpini. În mod normal, la o săptămână, două de la prima doză, persoanele vaccinate sunt protejate în proporţie de 80 la sută. Dar, în cazul Delta, prima doză de vaccin Pfizer oferă o protecţie de doar 33 la sută.
Dacă nu eşti vaccinat, ar trebui să fii îngrijorat”, scrie profesorul Wachter, considerat de “MIT Technology Review” una dintre cele mai credibile surse de informaţie în pandemie. „Chiar foarte îngrijorat”, adaugă el.

„Poate că, dacă eşti o persoană vaccinată într-o regiune foarte vaccinată, riscul nu e mare. Dar dacă nu eşti, consideră că te afli sub ameninţare”.
Ameninţarea este mai puţin îngrijorătoare în timpul verii, când virusul se transmite mai anevoios, dar cu siguranţă îi va scoate pe mulţi din zona de confort în toamnă, când numărul infectărilor va creşte.

Alarmat de răspândirea variantei Delta, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, medicul Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia că valul patru este o certitudine şi cere să se ia măsuri preventive. El speră să revitalizeze procesul agonizant al vaccinării prin organizarea de caravane la sate, acolo unde accesul dificil şi reticenţa la vaccin sunt piedici importante.

Dar, în special din pricina rezistenţei Delta la prima doză, accelerarea campaniei de vaccinare ar trebui să antreneze şi alte resurse ale statului decât bunele şi răzleţele declaraţii de intenţie exprimate de medicul coordonator. O temă favorită a oficialilor guvernamentali când cifrele dădeau bine, vaccinarea a fost scoasă dintre preocupările publice de când România a căzut pe ultimele locuri ale clasamentului european. Doar cu puţin peste 4 milioane de români sunt vaccinaţi cu schema completă, ceea ce îi pune teoretic la adăpost de Delta, iar cei care se adaugă sunt tot mai puţini cu fiecare zi, 11.745 în data de 14 a lunii iunie.

Dacă se menţine rata actuală de vaccinare, vor fi relativ bine protejaţi doar cinci milioane de români atunci când, cel mai probabil, Delta va lovi. Cu ochii larg închişi, la fel ca guvernul, aceia care aşteaptă să vadă dacă pandemia revine înainte să ia decizia să se vaccineze vor intra într-o cursă contracronometru riscantă cu virusul. Vaccinul îi va proteja eficient doar după patru-şase săptămâni de la prima doză. „Până atunci, ai putea fi foarte bolnav sau mort”, avertizează Bob Wachter.

El se antrenează mental pentru la toamnă, când anticipează că restricţiile vor fi iarăşi instituite. „Nimeni nu vrea asta, dar virusului nu îi pasă de ceea ce vrem noi”, spune doctorul Wachter cu amărăciune. „Celor nevaccinaţi, vă doresc binele, dar simpatia mea este în scădere. Alegerea voastră greşită arată tot mai rău”, spune el.

Distribuie:

Postaţi un comentariu