Clujul imobiliar: tranzacţii de 457 de milioane de euro în 2016. Cea mai scumpă casă, 1,4 milioane de euro

Clujul traversează, din nou, o adevărată „epocă de aur” imobiliară. Potrivit „Ghidului tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca”, ajuns la a patra ediţie şi lansat astăzi de primărie, anul trecut, în oraş s-au realizat tranzacţii imobiliare în valoare de 457 de milioane de euro.

Ghidul are la bază informațiile oficiale din contractele de vânzare-cumpărare înregistrate la Direcția Taxe și Impozite Locale a Primăriei Cluj-Napoca şi este realizat de o echipă de evaluatori membri ai ANEVAR. În cadrul său se oferă date despre volumul și valoarea totală a proprietăților tranzacționate, repartizarea acestora pe tipuri de proprietăți (apartamente, case, terenuri, altele), prețurile medii pe metru pătrat repartizate pe cartiere și pe întregul municipiu.

Potrivit datelor statistice, anul 2016 a fost deosebit de profitabil pentru sectorul imobiliar, valoarea totală a tranzacțiilor imobiliare crescând cu 28% faţă de anul precedent (358 milioane de euro), respectiv cu 61% faţă de anul 2014 ( 284 milioane de euro). Ponderea cea mai semnificativă din totalul tranzacţiilor, 63%, au reprezentat-o apartamentele. Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor tranzacționate în anul 2016 a fost de 1.000 euro/mp, față de 873 euro/mp în anul 2015 și 836 euro/mp în anul 2014.

Mănăștur a fost cartierul cu cele mai multe tranzacții (1.195 tranzacții), precum și cartierul cu cele mai valoroase tranzacții (~60,1 mil. EUR). Pe de altă parte, strada Bună Ziua a fost în 2016 strada cu cu cele mai valoroase tranzacții (~14,8 mil. EUR). Cea mai scumpă casă care s-a vândut în Cluj-Napoca anul trecut este localizată în centru, în zona străzii Avram Iancu, tranzacția fiind încheiată la 1,4 mil. EUR. 

Achizitiile imobiliare finanțate din credite bancare în anul 2016 au fost de 17% din valoarea totală tranzacționată, față de 26% în anul 2015, respectiv 16% în anul 2014. Cele mai multe tranzacții, precum și cea mai mare valoare lunară a tranzacțiilor s-au înregistrat în luna septembrie, aprox. 48 mil. EUR. Achizițiile persoanelor juridice reprezintă 17,8% din valoarea tranzacțiilor.

Ghidul este accesibil în limba română pe site-ul oficial al primăriei și în limba engleză pe site-ul www.clujbusiness.ro.

Postaţi un comentariu