Cluj-Napoca – a doua piață imobiliară, după București. Cum au evoluat prețurile în al doilea semestru al anului trecut

Foto: Dan Bodea

Evoluția pieţei imobiliare din cea de-a doua jumătate a anului 2014 demonstrează o tendință de stabilizare a prețurilor, valoarea locuințelor poziționându-se aproape de nivelul minim. Asistăm însă în această perioadă și la situații pentru care prețul locuințelor a înregistrat creșteri. Conform analizei de piață Darian, prețul mediu de tranzacționare al apartamentelor vechi, la nivel național a fost de 678 €/mp, în scădere cu doar 0, 3% față de primul semestru al anului 2014 şi cu 0, 9% faţă de ultimele 12 luni. Așadar, pe baza acestui studiu, reiese că, pe primul loc în clasamentul prețurilor medii de tranzacționare la apartamentele vechi, se situează și de această dată Bucureștiul, cu o medie de 965 €/mp, urmată îndeaproape de Cluj-Napoca cu 932 €/mp, pe locul trei situându-se Timișoara cu 860 €/mp. Comparativ cu perioada de început a crizei, prețurile apartamentelor vechi la nivel naţional au scăzut cu aproximativ 40%.

„Această mică scădere a preţurilor s-a simţit extrem de puţin pe piaţa liberă, opinia agenţilor care acţionează pe piaţa rezidenţială fiind de stabilitate a preţurilor. Preţurile la nivel național au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de consultanță Darian.

În ceea ce privește apartamentele nou construite, media la nivel național pentru ultimele şase luni a fost de 776 €/ mp. Capitala a deținut supremația și în ceea ce privește prețurile apartamentelor noi, de aproximativ 1.137 €/mp – singurul oraș din România cu prețuri de peste 1.000 €/mp, dar în scădere cu aproximativ 32% față de perioada de început a crizei. Pe locul doi se află Cluj Napoca, cu un preţ mediu de 982€/mp şi pe locul al treilea regăsim Iaşi, cu 963€/mp.

Prețul caselor

Prețurile medii de tranzacționare aferente caselor au cunoscut o ușoară scădere, de aproximativ 0, 17% la nivel național. În Bucureşti, preţul caselor a crescut cu 3, 1%, până la valoarea de 1.070€/mp. Pe locul al doilea este Cluj Napoca, cu un preţ mediu de 870€/mp şi pe locul al treilea Constanţa, cu 838€/mp.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ceea ce privește terenurile pentru dezvoltare, tranzacţii s-au intensificat în ultimele şase luni, în special în Bucureşti. Investiţiile realizate la nivel naţional în SII 2014 pentru acest segment al pieţei imobiliare au fost de aproximativ 300 milioane €. Spre deosebire de terenurile pentru dezvoltare, cele agricole au înregistrat o creștere a prețurilor de peste 50% de la începutul anului 2012. Este cea mai spectaculoasă apreciere dintre toate sectoarele pieței imobiliare. În comparaţie cu perioada similară a anului trecut, preţurile s-au depreciat cu aproximativ 4% însă, faţă de anul 2008, preţurile au scăzut cu 63%.

Spații de birouri

Închirierea spaţiilor de birouri s-a intensificat în primul semestru din 2014. În semestrul doi al anului 2014 s-au livrat aproape 65.000 mp de spații de birouri la nivel național, în creștere cu 12% față de primul semestrul al anului. Capitala conduce detașat cu 79% dintre spațiile de birouri livrate. La nivelul întregii ţări sunt în construcţie mai multe proiecte de birouri, care totalizează peste 190.000 mp. 54% dintre acestea urmează a se livra în București și 33% în Cluj-Napoca.

Stocul de spații de birouri moderne din România se ridică la aproximativ 2, 94 milioane mp, din care majoritatea (aproximativ 2 milioane) sunt în Capitală, urmată de Cluj-Napoca, considerată a doua piață mare de birouri după Capitală. Cererea de spații moderne de birouri provine cu precădere din partea sectorului auto, IT, transporturi şi financiar-bancar.

Sectorul spațiilor comerciale a înregistrat o activitate în creştere în ultimul semestru al anului 2014, mai puțin intensă decât segmentul birourilor, dar peste segmentul industrial. Investitorii au acționat cu prudență și preferă achiziția unor centre comerciale existente pe care să le extindă și să le modernizeze, abandonând sau amânând dezvoltarea unor proiecte noi de centre comerciale în țară. Dintre sectoarele pieței imobiliare, activitatea de închiriere a spațiilor industriale este singura care a înregistrat o scădere în acest semestru. Trendul îl reprezintă renegocierile de contracte, pentru locațiile existente, în vreme ce relocările și închirierile de spații noi sunt mai slab reprezentate.

Studiul, realizat de Darian DRS SA, cel mai important jucător independent de pe piața de evaluări din România, cuprinde toate cele 40 de orașe reședință de județ și municipiul Bucureşti şi analizează evoluţia pe fiecare sector al pieței imobiliare. Este singura analiză exhaustivă cu acoperire națională care ia în considerare prețurile de tranzacționare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu