Clădirea Muzeului Etnografic al Transilvaniei va fi reabilitată

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Palatul Reduta, clădirea unde a avut loc în 1894 procesul memorandiştilor şi care găzduieşte în prezent Muzeul Etnografic al Transilvaniei, va intra într-un amplu proces de reabilitare. Consilierii judeţeni au aprobat astăzi proiectul care privește indicatorii tehnico-economici ai reabilitării acestui imobil.

Necesitatea restaurării acestui monument istoric a rezultat în urma unei expertize realizate anul trecut şi care a relevat că se impun intervenții de consolidare şi reabilitare arhitecturală. În acest sens, au fost prevăzute pentru a fi realizate lucrări la fațadele Nord-Sud, Est, Vest, gang, calcane, tencuielile decorative existente urmând a fi refăcute. Totodată, urmează a fi reparate și refixate ornamentele desprinse, reparate, curățate și revopsite elementele de tâmplărie și cele din fier de pe fațada principală. De asemenea, vor fi realizate ample lucrări la acoperiș, prin desfacerea și reabilitarea învelitorii, precum și restaurarea cadranului la ceasul amplasat pe clădire. Nu în ultimul rând, ulterior realizării acestor lucrări, vor fi inițiate și cele conexe, atât interioare, precum hidroizolații sau schimbarea pardoselilor, cât și cele exterioare constând în amenajarea curții, realizarea unei copertine pe scara care duce la subsol, etc.

Toate aceste lucrări de reabilitare a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, clădire cu un regim de înălțime S+P+2E+M și cu o suprafață desfășurată de 3.140 metri, vor începe în vara acestui an, după obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor prevăzute de lege. Lucrările se vor derula pe parcursul a trei ani, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor și se vor realiza cu respectarea tuturor normelor tehnice şi a standardelor de calitate în construcții.

Valoarea totală propusă pentru derularea acestor investiții de reabilitare a Muzeului Etnografic este de 6.350,890 lei plus TVA, din care lucrările propriu-zise de construcții și montaj sunt în cuantum de 5.046,123 lei plus TVA. Fondurile vor fi alocate din bugetul Consiliului Județean Cluj printr-un program de finanțare multianual, pe durata a trei ani calendaristici consecutivi.

„Consider că reabilitarea acestei clădiri simbol a Clujului reprezintă pentru noi o datorie de onoare și că ea va avea un impact pozitiv atât asupra activității muzeale interne, prin sporirea considerabilă a numărului de vizitatori și a evenimentelor culturale organizate aici, cât mai ales asupra creșterii valorii și a atractivității ansamblului arhitectonic din centrul istoric al municipiului. Nu în ultimul rând, prin reabilitarea fațadei principale a Clădirii Reduta, în prezent deteriorată și cu risc de cădere a ornamentelor, se va asigura o creștere a siguranței miilor de pietoni care tranzitează zilnic trotuarul din fața clădirii”, a precizat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Postaţi un comentariu