Biserica 2.0| Din Maramureșul istoric, live în toată lumea, printr-un server din Cluj

La început a fost o biserică nouă, în localitatea maramureșeană Tăuții de Sus. Încăpătoare, frumos pictată, luminoasă și cu un sistem de sonorizare de înaltă calitate. Apoi au venit fi ii satului și într-o zi au realizat că meleagurile natale, dar mai ales tradițiile nu pot fi luate nici la Cluj și cu siguranță nici în Italia, Spania sau peste ocean, în Canada.
Dar ce poate ajunge oriunde este tehnologia. Au pus mână de la mână, au cumpărat camere video, iar astăzi, de pe un server din Cluj-Napoca, pleacă pe tot internetul imagini și sunet în timp real de la aproape fi ecare eveniment din biserica satului, astfel încât oricine, indiferent cât de departe s-ar afla, poate păstra o legătură virtuală cu locul în care a copilărit.

Crăciun, 2014. La slujba din seara sărbătorii nașterii lui Iisus, sute de oameni din Tăuții de Sus, județul Maramureș, ascultă slujba. Undeva în Anglia, e o zi mohorâtă și zăpada nu dă semne că ar vrea să întregească peisajul de poveste. Cu toate acestea, slujba rostită de tânărul părinte Adrian Mihali se aude la fel de bine și în biserica în care
slujește, dar și pe peste Canalul Mânecii.

Acest lucru se datorează proiectului slujbadeduminica.ro, inițiat de Dan Chiuzbaian, manager al unei fi rme de IT din Cluj, și comunitatea din localitatea Tăuții de Sus. Cum cei mai mulți dintre tinerii satului au luat-o înspre Cluj sau au plecat peste granițe, contactul cu locurile natale nu mai este la fel. Chiar dacă își sună aproape zilnic părinții, Dan simțea în continuare dor de casă. Așa s-a gândit să instaleze un sistem de transmisie audio și ulterior video din „inima” localității: Biserica Ortodoxă.
„Eu nu m-am născut la oraș. M-am născut undeva la sat, în Maramureșul istoric, undeva sub Gutâi și acolo încă mai sunt obiceiuri adevărate, mai ales de Crăciun, când încă se mai respectă tradiția Irozilor, a Viflaimului și toate celelalte. Cei mai mulți dintre foștii mei colegi sunt toți plecați. Paradoxal, eu, din Cluj, sunt cel mai aproape de casă. Ne-am adunat, la un moment dat, mai mulți și vorbind, ne-am dat seama că cel mai dor de casă ni se face în perioada Crăciunului. Atunci e cel mai greu, pentru că, dacă stai la oraș, nu simți atmosfera”, explică Dan Chiuzbaian.

La biserica din Tăuții de Sus slujește de mai bine de doi ani preotul Adrian Mihali. Este tânăr, are 34 de ani și înainte
de a ajunge în inima Maramureșului e fost arhidiacon la Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului. Discuția cu el am purtat-o la telefon, iar prima impresia este greu de trecut cu vederea: tânărul preot este deschis, iar din limbajul său nu lipsesc cuvinte precum „target”, „feedback” sau „live”. Altfel spus, un adevărat upgrade pentru meseria de preot ortodox.
„Având în vedere faptul că foarte mulți tineri sunt în online, ne-am gândit să venim în sprijinul lor. Am observat că sunt tot mai puțini tineri la slujbă și ne-am gândit că, dacă am face ceva în această privință, ar fi benefic și pentru ei. Am început să transmitem slujbele online și am avut un feedback pozitiv”, spune părintele.

Sistemul este cât se poate de simplu și a costat aproximativ 2.000 de euro, bani strânși din donații. Sunetul captat de microfoanele și lavalierele din biserică intră într-un mixer care trimite informația spre un server afl at în firma de IT a lui Dan. De aici totul urcă pe un site, pe care oricine poate asculta slujba în timp real. Cel puțin acesta a fost începutul, căci nu mult a durat până când fi ii satului au vrut să și vadă imagini din biserică și împrejurimi.

Astfel, din donații ale comunității, s-a achiziționat aparatura care permite astăzi înregistrarea automată a tuturor
evenimentelor. Nu este literalmente live, însă cei ce accesează site-ul tăutiidesus. slujbadeduminica.ro pot vedea o transmisiune video pe care imaginea este actualizată la fi ecare 15 secunde. Suficient deci cât să îți vezi vecinii la slujbă.

„Ne-am gândit cum am putea să trăim și noi evenimentele acestea, oriunde am fi . Prima dată ne-am gândit să transmitem audio. Specificul fi rmei fi ind de radio, am făcut un post de streaming online care redă conținutul din biserică. Biserica era deja cablată și asta a fost simplu, dar apoi ne-am dat seama că vrem mai mult și am început să strângem donații pentru a asigura și transmisia video. Microfoane erau în biserica. Este o biserică nouă, dată în folosință recent. Preotul este și el destul de nou. Biserica are un sistem de sunet bun, cu microfoane pentru preoți
și cântăreți, cu mixer… Preotul este un tip tânăr și a fost foarte deschis. L-am convins că biserica a pierdut războiul cu online-ul și că trebuie să fi e și acolo. Cred că biserica trebuie să fie prezentă nu doar fi zic, ci acolo unde
sunt oamenii și mai ales tinerii, care sunt în online și nu merg prea des la biserică din cauza unor idei uneori preconcepute pe care oamenii le au. Noi avem un preot foarte implicat, care își folosește resursele și influența asupra oamenilor pentru a-i ajuta pe cei din comunitate”, explică Dan raționamentul pentru care acest proiect a fost început.

Iar preotul satului a fost mai mult decât încântat. El este de părere că Biserica nu mai are motive să rămână pierdută în tehnicile de comunicare ale trecutului întrucât, spune el, biserica întotdeauna s-a adaptat vremurilor, mai devreme saumai târziu.

„E un proiect rodnic. Sigur că nu poate să înlocuiască o slujbă live, dar nici nu își dorește asta. Noi ne-am propus să oferim o alternativă celor care folosesc foarte mult telefonul și tableta și, de ce nu, cândva să vină și la o slujbă în biserică. Am pornit de la solicitarea celor plecați din sat și am vrut să facem asta pentru oricine dorește să vadă o
slubă online. Credincioșii care vin de obicei la biserică nu vor sta acasaă cu siguranță. Targetul nostru sunt cei care nu vin la biserică de obicei. Noi sperăm să le placă Sfânta Liturghie, cuvântul și cântările și apoi, cândva, să vină la slujbă”, spune acesta.

Cuvântul bisericii, pe wall

Transmisiunile sunt un real succes. Fiecare eveniment păstrat în arhivă are peste 100 de vizualizări, ceea ce nu este deloc puțin în contextul în care majoritatea sunt din afara țări iar într-o duminică normală, în biserică vin cel mult 100 de credincioși. „Vârful” a fost atins de Crăciun, când slujba a adus pe site peste 500 de vizitatori în 48 de ore.

Rapoartele de analiză ale Google dau dreptate preotului Adrian Mihali. Într-adevăr, cei mulți, mai precis 60% dintre vizitoatorii site-ului, sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. 67% din trafi cul total vine de pe terminale
mobile, iar potrivit statisticilor, rețelele sociale sunt în mare parte responsabile pentru cei care ajung pe site.
Și cum preotul a văzut că lucrarea sa este apreciată…

„La cerința celor tineri am făcut și o pagina de facebook. La început mi-a fost frică, sincer să fi u. Mediul virtual nu este foarte prietenos cu Biserica și mai ales cu Biserica Ortodoxă. Am avut emoții. Dar am avut un caz de Crăciun, când a ars în ajun o casă din sat. Am făcut câteva poze și le-am postat cu un mesaj, cerând ajutor oamenilor. Au venit donații din parohie și nu numai și foarte rapid am strâns banii necesari pentru a ridica aproape din temelii o casă nouă. Biserica tot timpul s-a folosit de mijloacele moderne de comunicare. Tiparul, dacă ne amintim, a fost preluat pentru a propovădui Evanghelia. Am considerat că e folositor să știe oamenii tot ce facem în biserică. Mesajele se transmit foarte repede și acesta este un lucru bun”, explică preotul ortodox Adrian Mihali.

„Am vrut să arătăm pe site și acțiunile frumoase ale bisericii, pe care oamenii din afară nu le pot vedea. Vrem să existe un istoric al activității și asta ajută și pe partea de donații, unde pot contribui și cei plecați din sat, nu doar
cei din comunitate. Evident cei care intră pe site din Italia, Spania, Canada sau chiar India, sunt toți români. Sunt români plecați, dar ei sunt interesați să vadă ce se mai întâmplă în sat. Dacă nu urmăresc live, site-ul are arhivă
și pot vedea fi lmări. Eu câteodată mai intru să văd dacă părinții mei sunt la slujbă și așa știu că sunt sănătoși și totul e ok. Am observat pe site, la donații, că sumele sunt cu atât mai mari cu cât distanța este mai mare”, explică Dan Chiuzbaian, administratorul firmei care s-a ocupat de întregul sistem.

deschidere

 

Ce spun enoriașii?

Ideea implementată la Tăuții de Sus a ajuns rapid la urechile altor preoți din altesate. Mulți însă au fost circumspecți și oarecum speriați de ideea că un astfel de sistem ar face ca enoriașii să nu mai vină la biserică și să stea acasă, în fața calculatorului.

„Principala frică a preoților este că oamenii nu vor mai veni la biserică după ce instalează acest sistem. Nu este deloc adevărat, pentru că experimentul nostru a demonstrat că site-ul este urmărit de cei plecați din sat și în principal
cei aflați în străinătate. Cei plecați vor să țină legătura cu locurile natale și lor li se adresează acest proiect care ajută la reluarea conexiunilor. Noi avem și obiceiuri specifi ce și asta contează. La slujbă poate poți merge în orice biserică, dar când sunt lucruri care se întâmplă doar la tine acasă, e altfel”, crede Dan.

Părintele Adrian Mihali este însă dovada că ideea este chiar benefi că și este mai ales un pas înainte pe care biserica îl poate face spre generațiile așa-zis pierdute.

„Trebuie să ne adaptăm vremurilor. Tinerii folosesc zilnic calculatorul, tableta sau telefonul. Trebuie să venim în întâmpinarea lor și să le ușurăm dialogul cu biserica. Un dialog care nu prea există. Un tânăr care intră într-o
biserică poate fi tentat să păstreze distanța atunci când vede un preot cu hainele pe care le avem. Am avut 20 de ani în care am construit biserici. Acum trebuie să ne încercăm să facem încât să nu fi e goale. Bisericile sunt construite
pentru tineri și vrem să găsim o soluție pentru a ajunge la ei. Dacă stăm doar în fața altarului și predicăm, mesajul nostru ar putea să nu ajungă niciodată la ei”, explică tânărul preot.

Distribuie:

Postaţi un comentariu