Ghici cine vine pe capul nostru la alegeri? O campanie picată-n cap

Campania electorală nici n-a început oficial, că pare deja sfârşită, cel puţin din punct de vedere al deznodământului. Primarul în exerciţiu, Emil Boc, porneşte – ca mai toţi primarii în funcţie – din pole position în cursa pentru un nou mandat în fruntea primăriei clujene. Derutaţi, poate, de noul sistem de alegere a primarului, într-un singur tur de scrutin, sau derutaţi de felul lor, contracandidaţii lui Emil Boc par ca nişte elevi prinşi de profesor cu temele nefăcute. Al doilea oraş al ţării, Clujul, n-a fost în stare nici de această dată să scoată pe piaţa electorală nişte candidaţi care, dacă n-au putut să fie antrenaţi şi pregătiţi din timp, măcar să fie nişte personalităţi în stare să improvizeze şi să acopere cu prestanţa şi cunoştinţele lor deficienţele de organizare şi lipsa de creativitate politică a partidelor. După cum e pregătită până acum campania electorală a partidelor şi a candidaţilor la primărie, Clujul are mai degrabă alura unui cătun în care contează prea puţin care dintre cele 3-4 babe rămase va ajunge primar.

Candidatul FaceBoc

Încă nesigur de mişcările neaşteptate pe care le-ar putea face DNA şi în cazul său, Emil Boc stă pitit sub umbrela votului inerţial şi evită –şi va evita- dezbaterile publice şi confruntările de idei cu contracandidaţii săi. Deşi, în circumstanţele actuale, ar ieşi primar chiar dacă ar pleca din Cluj până la alegeri, Emil Boc a găsit, totuşi, o soluţie prin care măcar mimează că e în campanie electorală. Pe considerentul că facebook-ul a făcut un preşedinte de ţară, darămite un primar, Emil Boc s-a aşezat tacticos în faţa computerului şi intră în dialog cu alegătorii de două ori pe săptămână, dezbătând, cică, problemele urbei.

Mişcare pe care

Dacă – cu rezerva surprizelor DNA – lucrurile par destul de clare în privinţa mai nou liberalului Emil Boc, de partea cealaltă a plutonului competiţional e un fel de varză a la Cluj. Atenţia pentru principalii contracandidaţi ai lui Emil Boc era îndreptată până deunăzi înspre ambiţiosul şi bătăiosul Liviu Alexa şi spre deputatul social-democrat Aurelia Cristea. Mai puţin versat în ale politicului, Liviu Alexa s-a împiedecat de instrumentul principal cu care urma să lupte în campanie: partidul. El şi-a anunţat înfiinţarea unui partid, Pentru Cluj, dar viteza de reacţie a justiţiei de la Bucureşti nu e la fel ca a lui Liviu Alexa şi, astfel, pentru că n-a mai fost timp ca partidul să fie înscris în cursa electorală, el a intrat sub umbrela altei formaţiuni politice, Partidul Mişcarea Liberală. Problemele sale nu se limitează însă la atât. Faptul că Liviu Alexa a cooptat-o în echipa sa de candidaţi pe ex- social-democrata Claudia Anastase n-a fost tocmai pe placul membrilor echipei sale şi unii fac pasul înapoi deoarece înţelegerea iniţială era ca printre candidaţi să nu figureze persoane care au fost în alte partide. Un exemplu este Cătălin Berindean, care se pare că s-a desprins de proiectul politic al lui Liviu Alexa, deşi acesta din urmă ne-a spus că încă nu e nimic bătut în cuie. Tot Liviu Alexa ne-a spus că ceilalţi candidaţi pe care i-a anunţat pentru primărie şi consiliul judeţean au trecut, alături de el, la noua formaţiune. El ne-a lămurit şi în ceea ce priveşte unul dintre mesajele sale electorale: „20.000 de locuri de muncă mai bine plătite, 15.000 de locuri de parcare în cartierele Clujului, 100 de ambulanţe pentu Cluj”. Cel puţin în privinţa locurilor de muncă, Alexa spune că e vorba de faptul că, în calitate de primar, ar avea pârghiile necesare prin care să atragă investitori în Cluj, investitori care, la rândul lor, să creeze cele 20.000 de locuri de muncă.

Primarul berii în România

Celălalt contracandidat mai serios al lui Emil Boc ar fi fost social-democrata Aurelia Cristea, dar, cum zic zvonurile, zilele acesteia în competiţie par numărate. Deşi se zvonea de  mai multă vreme că –de voie, de nevoie- Aurelia Cristea o să lase altcuiva locul de candidat la funcţia de primar, PSD Cluj, prin vocea preşedintelui Remus Lăpuşan, susţine şi acum că, cel puţin deocamdată, aceasta este aleasa PSD. Realitatea e că PSD poartă discuţii cu ALDE pentru susţinerea unei candidaturi unice la primăria clujeană, pe cea a omului de afaceri Octavian Buzoianu, apărut brusc dintre sticlele de bere URSUS direct în prim-planul vieţii publice clujene. De altfel, nu pare deloc exclusă un fel de minicoaliţie anti-Boc, deşi, dacă ar fi fim chiţibuşari şi să ne luăm după unele semnale publice, aceasta pare moartă înainte de a se naşte. Cum altfel să interpretezi disponibilitatea PNTCD Cluj şi a candidatului său la primărie, Horea Dan, de a susţine candidatura lui Octavian Buzoianu la „Primăria Consiliului Judeţean”?

Citiți și: PSD şi ALDE îl susţin pe Buzoianu pentru primăria clujeană

Gurzău de la Dumnezău

În rest, cu excepţia blajinei dar hotărâtei viceprimăriţe a UDMR, Anna Horvath –care va obţine în cursa pentru primărie atât cât vor românii care nu se vor prezenta la vot-, campania electorală din Cluj e un fel de caricatură. Caricatură e mai degrabă şi bannerul ante-electoral al deputatului candidat Adrian Gurzău (PMP), care s-a pus pe afişe cu capul în jos şi cu un deget vânturat apostolic în aceeaşi direcţie. Ca să nu credem că e chiar picat în cap, Adrian Gurzău ne mai linişteşte oleacă cu mesajul: „Nu-s picat din cer, ci văd Clujul altfel”. Nu ştiu cum vede Gurzău Clujul, dar Clujul nu cred că-l vede bine.

Ar mai fi şi candidaturile lui Bruno Roschnafsky, Mircia Giurgiu. Dar despre ei, poate altădată. Între timp, îl aşteptăm şi pe Gheorghe Funar.

[stextbox id=”custom”]

Mihai Seplecan și campania de apartament

După ce a pierdut scaunul de preşedinte al Consiliului Județean Cluj, fostul penelist Mihai Seplecan, actualmente clujean botezat în apele limpezi ale Iordanului, a decis să schimbe macazul și să aleagă o nouă țintă, cel puțin la fel de îndrăzneață: primăria Municipiului Cluj-Napoca. Și cum orice plan serios începe pe Facebook, Seplecan și-a anunțat intențiile în mediul virtual, acolo unde campania a început deja de săptămâni bune. Într-un mesaj postat pe site-ul de socializare, fostul președinte al CJ Cluj spune că este o datorie civică să candideze.

seplecan la iordan

„Pe puterile mele, pe banii mei, susținut de prietenii și oamenii care cred în adevărurile demascate public cu privire la hoțiile politice de la Consiliul Județean Cluj, am decis să candidez independent atât la Primăria Cluj-Napoca, cât și la o poziție de consilier local în Consiliul municipiului. Am promis că voi candida, am anunțat public acest lucru și sunt bărbatul care se ține de cuvânt. Nu mă sperii eu de câțiva hoți politici și de cei înregimentați să le fie sluguțe, să le scoată castanele din foc în numele unei clamate voințe politice de urmările căreia este plin Codul Penal de prevederi”, a scris acesta pe Facebook.

Cum niciun partid nu a dorit să gireze pentru candidatura lui Seplecan, acesta a luat drumul independenței, drum care l-a dus până într-un aparatament de pe str. Donath nr. 20, ap. 12. Acolo spune Seplecan că s-a născut și, aparent, acolo urmează să se nască și viitorul candidatului Seplecan, căci la această adresă, în confortul căminului părintesc, Mihai strânge de zor semnături de la vecini și vecine, prieteni şi rude. Totul este la vedere, cu apartament, cu strategie, cu adresă, cu ce spun oamenii despre candidatul Seplecan.

Radu Hângănuț

[/stextbox]

Preşedintele executiv al PSD Cluj-Napoca a demisionat

Ducu Hotima, preşedintele executiv al organizaţiei municipale, PSD Cluj – Napoca, a demisionat miercuri din funcţie „din cauza ultimelor evoluţii politice la nivelul organizaţiei PSD  Cluj Napoca”. Acesta va rămâne însă deocamdată în partid. „Se pare că avem un nou concept de politică, politica din cloud, deciziile ne vin din cloud (n.r. Nor) şi normal că lumea e frustrată pentru că se iau decizii peste capul nostru. Eu am intrat în organizaţie în septembrie anul trecut şi am venit ca să muncesc la un proiect nou, cu oameni noi, cu teze şi teme noi, proiect la care am lucrat 7 luni de zile. Iar acum cu două luni înainte de alegeri ni se spune staţi că avem noi un proiect mai bun, nici măcar nu ne-au întrebat care e părerea noastră. Practic acest proiect la care am lucrat în aceste luni nu mai există, era vorba să aducem pe lista de candidaţi şi oameni din societatea civilă, am şi reuşit să fac acest lucru, dar acum acei oameni nu se mai regăsesc acolo, să avem candidaţi cu experienţă pe anumite domenii nu doar politruci. Eu nu pot să stau ca preşedinte executiv să girez acest proiect nou. Să vină cineva în locul meu care chiar crede în acest proiect”, a precizat Ducu Hotima pentru Transilvania Reporter.

Distribuie:

Postaţi un comentariu