Lipsa școlilor profesionale afectează mult piața muncii

Foto: Dan Bodea

Numărul insuficient al școlilor profesionale din România afectează inevitabil și piața muncii. Transilvania Reporter a discutat cu mai mulți angajatori care se plâng că de abia găsesc meseriași sau oameni calificați: cei buni sunt plecați, iar tinerii sunt total nepregătiți.

Framag Mechatronic, companie specializată în domeniul instalațiilor și construcțiilor de mașini dorește să angajeze șase sudori pentru punctul de lucru din Cluj-Napoca. Reprezentanții firmei susțin că e destul de complicat să găsească oameni pregătiți. „Lipsa școlilor profesionale ne afectează și pe noi. Media de vârstă a celor care își trimit CV-ul este de 55 de ani. Tinerii nu prea. Noi i-am primi în prima fază și fără experiență dacă sunt dornici să învețe”, spun reprezentanții companiei. În anunțul de angajare se specifică faptul că reprezintă un avantaj pregătirea ca sudor, dar și experiența în doemniu.

Istvan Istvanfi are o firmă de construcții. A lucrat mai mulți ani în străinătate după care a decis că e momentul să revină în țară pentru a fi lângă fiul său. Și-a deschis aici o firmă, iar periodic este nevoit să facă angajări, întrucât nu există meseriași buni pe piața muncii. „M-ar ajuta foarte mult dacă ar exista mai multe școli profesionale. În construcții mulți meseriași buni sunt plecați. Principala condiție de angajare este seriozitatea. Tinerilor nu le prea place munca. Vin, lucrează o zi, două, iar când dau de greu pleacă. Eu îi plătesc la oră și în funcție de realizări. Majoritatea tinerilor sunt necalificați. Școli profesionale sunt puține. În construcții a crescut foarte mult cererea. Eu am lucrat în afară, nici nu se compară condițiile din afară cu cele de aici. Acolo sunt foarte apreciați muncitorii români, mai ales cei trecuți de 40 care au prins școlile profesionale adevărate, care se făceau mai demult. E o lipsă totală de profesioniști în toate domeniile. Tinerii degeaba fac liceul, pentru că la practică sunt praf. Și eu am făcut școala profesională, dar am făcut practică jumătate din timp. Plecatul în afara țării nu e o soluție. Foarte multe familii se destramă așa. Plecatul e o soluție temporară. Merge doi, trei ani, apoi e dificil. Eu m-am întors pentru că băiatul meu are nevoie și de grijă părintească, nu numai de bani”, spune acesta.

În țară, Istvan își plătește muncitorii calificați cu 11-14 lei pe oră, în funcție de realizări. În afara țării, un muncitor calificat poate câștiga între șase și opt euro pe oră. „Eu am fost plătit pe oră. Am nevoie de patru persoane. Din păcate tinerii nu prea trimit CV-uri. Aplică în general persoane în vârstă. E greu să găsești meseriași buni”, mai spune acesta.

Compania Megacon Group angajează pentru șantierele din Belgia personal calificat în meseriile de zidar, dulgher, fierar betonist. Mihai Rotaru, reprezentantul companiei, a declarat pentru Transilvania Reporter că lipsa școlilor profesionale îi afectează pe angajatori „foarte, foarte, foarte, foarte mult”. „Ne lipsesc meseriașii. Cei care au peste 40 de ani, mai au o șansă, tinerii sunt varză, nu știu nimic, profesional sunt la pământ. Noi nu le cerem nimic deosebit. Noi lucrăm pe șantierele din Belgia. Acolo, sistemul de zidărie e mult mai simplu ca la noi, dar cu toate acestea sunt greu de găsit oameni bine pregătiți. Pe vremea noastră se făcea școală. Eu sunt inginer. Tinerii de acum sunt varză. Mai există la unii dorința de a învăța meserie și stau pe lângă meseriași. Am reușit să ne facem o echipă de 75 de persoane, dar numai după ce am schimbat o mulțime de angajați. Sunt cam 85% mulțumit de echipa pe care o am acum. La noi cel mai mic salar este de 1.500 de euro. Suntem o firmă românească și vrem să aducem banii înapoi pe piața din România, fapt pentru care nu angajăm belgieni. Nu știu dacă ei sunt mai bine pregătiți pentru că nu ne-a interesat să angajăm belgieni, tocmai din acest motiv ”, spune Rotaru.

Dacă școlile profesionale din România ar dori să încheie un parteneriat cu firma sa, acesta ar accepta bucuros să contribuie fie cu materiale, fie cu bani , pentru că este conștient că în România este nevoie de specialiști acum, dar și în viitor. „Cu mare drag aș încheia un parteneriat cu o școală”, a mai spus acesta.

Articole pe aceeași temă:

Repornirea învățământului profesional – o mare provocare

Clujul caută meseriaşi! Salarii de 1.000 de euro!

Şcolile profesionale cresc precum voinicul din poveste

Distribuie:

Postaţi un comentariu