Lipsa de specialişti, o problemă majoră pentru companii

Mona Nicolici, manager de sustenabilitate în cadrul Petrom

Părinţii îşi îndeamnă adesea copiii să meargă la facultate, deşi ei şi-ar dori să urmeze o şcoală profesională, de teamă că nu vor respectaţi de cei din jur, afirmă Mona Nicolici, manager de sustenabilitate în cadrul Petrom, companie care de anul trecut desfăşoară un proiect de schimbare a învăţământului profesional. Scopul acestui program este de a schimba învăţământul profesional din România prin reorientarea tinerilor către şcoli de meserii şi creşterea respectului atât al acestora pentru profesia lor cât şi a celor din jur.

Am făcut studii la nivel naţional şi am aflat că 90% dintre şcolile profesionale au fost închise, iar cei care se duc către acestea nu vor să înveţe acolo, dar au rezultate atât de slabe încât este singura lor variantă. Pe de altă parte, cei care învaţă din pasiune, nu nimeresc în aceste şcoli pentru că sistemul îi aduce la faculate. Pentru că părinţii acestor copii le spun: Nu te duce la şcoală profesională pentru că nu vei fi respectat, mergi la facultate. Şi de cele mai multe ori se duc la facultate şi nu o termină sau nu îşi găsesc un loc de muncă. În timp ce angajatorii din România spun: Nu mai avem meseriaşi, avem locuri de muncă, dar nu găsim oameni, mai spune Mona Nicolici.

Astfel, printre companiile care au spus public de-a lungul anilor că nu reuşesc să găsească specialişti se număra mai ales producătorii de componente auto, producătorii de confecţii, dar şi retailerii. De exemplu, anul trecut Ambasada Austriei împreună cu şapte companii private (Billa, C&A, Deichmann, DM drogerie markt, Hervis, Humani şi Kika) au lansat o şcoală de comerţ pentru elevii care vor să înveţe o meserie în retail.

„Lipsa de specialişti este o problemă la nivel naţional, pe care o au toate companiile din România şi multe au ajuns să îşi creeze singure mijloace de pregătire a oamenilor: susţin o clasă, o şcoală. Dar este o problemă care dacă ar fi rezolvată şi lucrurile ar fi făcute la nişte standarde precum cele din afară, unde se pune foarte mult preţ pe educaţie vocaţională, schimbările ar fi majore”, spune Nicolici.

Articole pe aceeași temă: 

Şcolile profesionale cresc precum voinicul din poveste

Repornirea învățământului profesional – o mare provocare

Clujul caută meseriaşi! Salarii de 1.000 de euro!

Lipsa școlilor profesionale afectează mult piața muncii

Buni la teorie, codași la practică

Distribuie:

Postaţi un comentariu