Basm Festival se pregătește de a doua ediție, îmbogățită cu artiști noi și spații inedite de desfășurare a evenimentelor

Complexul Muzeal Bistrița , noua locație a festivalului

După succesul de anul trecut al primei ediții a festivalului, care a reușit să conecteze comunitatea bistrițeană cu pasionați de muzică și artă din toată țara, Bistrița Arts & Something More revine cu și mai multă energie și planuri pentru reactivarea orașului.

„Chiar dacă la prima vedere, festivalul pare să se adreseze tinerilor, prin diversitatea artiștilor și a activităților din program, cred că fiecare poate găsi ceva care să îl atragă, mai ales anul acesta când pe timpul zilei ne bucurăm de grădina Complexului Muzeal Județean Bistrița-Năsăud, care găzduiește o mare parte din evenimente.Tot mai multe organizații și festivaluri intră în rândul partenerilor Basm Festival, ceea ce mă face să cred că suntem pe drumul cel bun, iar dacă vom beneficia de sprijinul autorităților și a cât mai multor bistrițeni, festivalul poate deveni un eveniment internațional care să pună Bistrița pe harta evenimentelor și să valorifice potențialul turistic al zonei”, declară Florin Chereji, directorul festivalului.

O nouă locație

În acest an, organizatorii festivalului au pregătit un spațiu inedit pentru iubitorii de muzică și arte, invitându-i să participe la o serie de concerte live, ateliere și expoziții, atât în interiorul, cât și în curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Aflat în centrul orașului și fiind o clădire reprezentativă atât din punct de vedere arhitectural, cât și cultural, muzeul este un spațiu primitor, pe care organizatorii au dorit să îl pună în valoare pentru a scrie povestea celei de-a doua ediții de festival.

Zagar – cea mai cunoscută trupă de indie din Ungaria, Alexandrina și Robin and the Backstabbers, câteva dintre numele de interes în cadrul concertelor din acest an

Din dorința de a extinde programul muzical, organizatorii festivalului au pregătit pentru această ediție o listă mai bogată de artiști invitați, Zagar, Alexandrina și Robin and the Backstabbers fiind câțiva din headlinerii ce vor urca pe scena Basm.

Diversitatea mare de genuri muzicale din program este de asemenea o noutate, organizatorii pregătind un program colorat pentru toate gusturile – indie, jazz, gipsy jazz, pop, dreampop, electronic, techno și experimental.

Zagar este cea mai reprezentativă trupă a genului indie în Ungaria, încorporând în muzica lor eclectică nuanțe de jazz, electronic și psychedelic. Piesa de renume internațional „Wings of love” a devenit, de la lansarea în 2007, una din piesele etalon ale colaborării comunității muzicale, fiind înregistrată împreună cu 6 dintre „divele underground” ale muzicii maghiare.

alexandrina

Alexandrina este una dintre cele mai versatile soliste din România, originară din Republica Moldova, piesele ei fiind cântate în română, franceză și rusă. Stilul său muzical este divers, încadrându-se între pop acustic, rock contemporan, alternative, jazz și soul, cu elemente inovatoare la nivelul compoziției și versurilor. Alexandrina apare adesea pe scenă alături de o trupă de instrumentiști, dar uneori își susține recitalul în formulă voce-pian. La festivalul Basm de anul acesta, solista va veni însoțită de o trupă de instrumentiști.

Robin and the Backstabbers vor fi prezenți pe scena festivalului Basm pentru a doua oară, concertul lor de la prima ediție, cea de anul trecut, fiind un adevărat succes și reunind aproape 2000 de voci care au fredonat piesele lor. Trupa își descrie stilul ca fiind ”melodramatic pop”, muzica lor bucurându-se de popularitate în rândul pasionaților de muzică încă de la lansarea primului album, în 2011.

Programul complet al evenimentelor și locațiilor de desfășurare va fi anunțat în zilele ce urmează.

Basm – Bistrița Arts & Something More este primul festival interdisciplinar de cultură alternativă din Bistrița, iar ediția a doua are loc între 16-19 iulie. Festivalul Basm este inițiat de Asociația Bistrița Civică și face parte dintr-o serie de proiecte pentru dezvoltarea turismului local, diversificarea vieții culturale din Bistrița și îmbunatățirea imaginii orașului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu