700 de romi de la Pata Rât, disperaţi după închiderea rampei
Coordonatorii singurului proiect dedicat romilor de la rampa de gunoi a Clujului, Pata-Cluj, atrag atenţia asupra situaţiei disperate în care se află romii care îşi câştigau existenţa din selectarea gunoaielor de pe rampa închisă în 26 iunie.
“Închiderea definitivă a rampei de gunoi din Pata Rât în 26 iunie 2015 creează o situație de risc și amenințare a siguranței celor aproximativ 700 persoane care au rămas fără nicio sursă de venit. Acest lucru amenință atât viața cât și sănătatea membrilor comunităților care trăiesc acolo, drept urmare, situația excepțională creată de închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât necesită, fără îndoială, adoptarea de măsuri coordonate și acțiuni urgente, precum și alocarea de resurse suplimentare menite să atenueze efectele asupra comunităților direct și indirect vizate”, spun aceştia.
Cele mai afectate sunt comunităţile Dallas şi cea de pe rampa de gunoi. Prin intermediul proiectului sunt susținute cu alimente și apă potabilă persoanele din cele două comunități care nu pot primi ajutoarele de urgență din cauza lipsei actelor de identitate și ajută la distribuirea echitabilă a acestora pentru toți cei direct afectați.
Mai mult, prin intermediul proiectului se continuă și intensifică activitatea de întocmire de documente de identitate și de căutare de locuri de muncă și plasare a unor angajați cu prioritate din cele două comunități.
Astfel, în ultimele 2 zile au fost găsite locuri de muncă pentru 7 persoane la compania Rosal.
Dar membrii echipei de proiect fac apel şi la organizațiile și instituțiile care pot oferi sprijin în regim de urgență și pot susține cu donații membrii celor două comunități.
“Pentru a reduce riscul de accidentări și crearea de tensiuni în comunități sunt planificate o serie de activități cultural-educative pentru copii și activități în comunități pentru adulți, care să răspundă nevoilor acestora”, mai precizează responsabilii proiectului Pata Cluj.
Pentru a afla mai multe despre proiectele destinate romilor de la Pata Rât, citiţi şi:
Adi Dohotaru, activist social: „Oamenii de la Pata Rât sunt principalii ecologiști ai orașului”
Politica ghetoului. Cum se vede Pata (u)Rât(ă) de pe obrazul Clujului din dronă
Se aleg firmele care vor angaja romi de la Pata Rât
Din păcate informațiile, puține scrise de reporter, sunt imprecise. Citatele sunt luate dintr-un material informativ transmis de echipa de comunicare a proiectului Pata-Cluj, însă aceasta nu a precizat și nu are pretenția că este singurul proiect pentru romi care se desfășoară în Pata Rât. Mai mult, grupul țintă al proiectului vizează persoanele vulnerabile și marginale, și includ romii din zonă.