FOTO/ Cel mai dulce festival i-a fermecat pe micuți în Parcul Central
Copii, mai mici sau mai mari, părinți și bunici au umplut până la refuz în această după amiază restaurantul Chios din Parcul Central pentru a lua parte la cel mai dulce festival, Choco Junior.
Cei mici au fost atrași de magia ciocolatei, mai ales că, dotați cu câte un șorțuleț și mănuși, s-au tranformat pentru o vreme în maeștri cofetari și au putut participa la un atelier în care au făcut fiecare propria combinație de cicolată cu fructe, goji sau alune. Bineînțeles că au avut și ajutoare de nădejde pe lângă ei, așa că și rezultatele au fost pe măsură.
De asemenea, o albinuță foarte harnică le-a oferit pofticioșilor căpșuni în ciocolată belgiană. Copiii au putut afla dintr-un filmuleț câte ceva despre cum se fabrică cicolata și au putut vedea cu ochii lor fructul de unde extract boabele de cacao.
Organizatorii spun că în acest fel au dorit să ofere micuților o surpriză dulce de ziua lor dar și să îi educe pentru a recunoaște dulciurile de calitate. ”Este foarte important ca de mici copiii să mănânce dulciuri de calitate și e foarte important să îi învățăm să mănânce sănătos, să înceapă să aleagă ceea ce este mai bine pentru ei. O vor face împreună cu părinții, o vor face împreună cu noi, îi vom ajuta și îndruma să facă diferența între ceea ce este sănătos, ceea ce este bun pentru ei și ceea ce este bine să evite. Sigur este bine ca totul să fie cu măsură, iar ciocolata să fie nu numai o recompensă ci și un produs care să îți dea o stare de bine, să te reconforteze. Am vrut ca acest festival să fie un cadou de 1 Iunie ca să promovăm ciocolata. Ne-a venit ideea de a face un festival al ciocolatei pentru că la noi încă nu s-a organizat un astfel de festival. În Franța la fiecare Festival du chocolat există aceste mici ateliere unde copiii sunt învățați să lucreze cu ciocolata ceea ce am încercat și noi astăzi și la fel sunt educați să facă diferența între o ciocolată adevărată și cea în care sunt folosite alte ingrediente. E prima dată când văd și ei fructele de cacao, cabosul, și operațiunile care se fac pentru a obține ciocolata. Deci acest festival este și instructiv”, a explicat Adriana Rotar inginer tehnolog la cofetăria Friandise, organizatorul festivalului, cofetărie care aniversează 10 ani de existență.
Copiii au fost încântați cu adevărat să lucreze cu cel mai iubit desert, pe care bineînțeles că l-au putu apoi și savura din plin.
”Am venit să lucrez cu ciocolată, să văd cum se face și să mă distrez. Îmi place să lucrez cu ciocolata, cu dulciuri cu patiserie pentru că tata lucrează în domeniu. Preferata mea este ciocolata cu lapte”, spune Anca Diana Mărginean, o fetiță de 10 ani care a terminat printre primii tableta cu bomboane de ciocolată în care trebuia să pună diverse combinații de fructe.
La cealaltă masă două prietene de 12 ani spun că au venit să se distreze și să afle mai multe despre desertul lor preferat.
”Am venit să experimentez cum se lucrează cu ciocolata mai ales că e prima dată. E interesant și frumos”, spune Carla.
”E inedit să creezi propria ciocolată, o să punem fructe migdale, fructe uscate și facem propria cicolată”, o completează prietena ei Iris.
Cei care nu au participat la atelierul de preparare a cicolatei au desenat cele mai frumoase torturi și prăjituri pe care le-au putu înscrie la o tombolă cu premii în ciocolată sau au jucat lego.