S-a deschis prima galerie de street art din Cluj-Napoca

Foto: Dan Bodea

Prima galerie de street art din Cluj-Napoca s-a deschis sâmbătă, 16 mai, pe strada Traian nr.40-42 cu proiectul  „Peretele de Faianță”, un graffiti realizat de artistul Kero Zen și de prietenii săi din Cluj și din țară (Irlo,  Obie Platon,  Ocu,  Ma Tei,  Norbert DakoGraff,  Cora Coki,  Flaviu Moldovan,  Cosmin Mihai Moraru,  MEPH,  Andrei Sclifos,  Milena Surducan) pe bucăți clasice de faianță albă.

Deschiderea galeriei a făcut parte din evenimentul Empowering Youth, cuprins în seria Day 15, din programul Capitalei Europene a Tineretului 2015.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Spațiul Launloc nu va fi doar o galerie, ci un loc de experimentare, care să funcționeze atât ca galerie, cât și ca atelier al artiștilor. „Ne-am propus găsirea unui spațiu industrial, care va fi repus în valoare printr-o intervenție artistică. Spațiul nostru, chiar prin numele pe care l-am ales – Launloc, povestește despre casă, atelier și galerie. Vrea să contureze într-un fel sau altul ideea de comunitate. Primul proiect pe care îl avem este Peretele de Faianță. Ideea a fost să adunăm «Launloc» mai mulți artiști, să realizeze o lucrare comună. Nu doar rezultatul final este urmărit, ci și ideea de colaborare”, a precizat grafferul Kero Zen.  În legătură cu denumirea spațiului, Kero Zen a declarat că inițial a pornit de la cuvântul „unlock”, însă a apelat la o varianta „melodică”, mult mai sinceră. „În opinia mea direcția branding-ului și a identității vizuale tinde spre non-branding, cât mai subtil, cât mai finuț și de aceea am ales această variantă”, a spus Kero. Prima lucrare pe care au realizat-o artiștii în galeria Launloc pe cele 2500 de bucăți de faianță nu a avut o tematică anume. Cu subtilitate, însă, artiștii au semnalat prin desen și subiecte ardente, de actualitate, precum defrișarea pădurilor.

Citiți și:

Kero Zen, graffer: Vrem să transformăm Clujul în muzeu de artă stradală

Launloc va fi creat din materiale reciclate și va deveni prima galerie de street art din Cluj-Napoca, ce vine cu posibilitatea de a oferi rezidență, prin schimbul de case între artiști. Întregul proiect nu se limitează doar la ideea de spațiu, ci merge mai departe cu inițiativa de reinventare a condiției sociale, prin găsirea unor soluții simple de supraviețuire, într-o societate bazată pe conceptul de comunitate.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Pentru realizarea graffiti-ului „Peretele de faianță” și-a adus contribuția și grafferul Inimagini care a realizat pe parcursul a opt ore o parte în alb-negru a lucrării. „Genul acesta de desen se începe foarte liber, nefiind constrâns de idei de acasă. Momentul contează cel mai mult și în funcție de ce iese încerci să creezi un balans cu ceea ce au creat ceilalți. Ce am făcut eu au fost forme cât mai dinamice, mai groase sau mai subțiri, care îți dă impresia ochiului unei creaturi, forme care își pierd perspectiva. Este greu să decodificăm fiecare ce a creat aici”, a spus grafferul Inimagini. „Un desen bine făcut, care te atinge, ajunge să aibă 20-30 de ore de muncă. Genul acesta de exemple au lipsit în societatea post-comunistă, însă noi venim cu ceva care trebuia să existe de mult timp.Suntem cumva în urmă cu toată mișcarea artistică, dovadă și momentul de la București când Biserica Ortodoxă a făcut presiuni pentru înlăturarea unei picturi murale ”, a spus Inimagini. Pictura din București, semnată de artiștii contemporani Obie Platon, Irlo și Kero se intitula “Sf. Gheorghe și Dragonul Jucăuș” și era o reinterpretare modernă a scenei în care, potrivit, Sfântul Gheorghe ar fi omorât un balaur. Graffiti-ul a fost realizat în cadrul unui proiect de artă urbană, cu acordul proprietarului clădirii.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Peretele de faianță”, nu a fost singura lucrare realizată de grafferi în spațiul de pe strada Traian din Cluj, ci și pereții curții exterioare au fost desenați de ei. Curtea găzduiește, de asemenea, spațiul cultural alternativ ZUG.Zone unde publicul are ocazia să participe la spectacolele produse de trupa Váróterem Projekt, dar și la spectacolele altor artiști invitați.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Evenimentul Empowering Youth al proiectului Day 15, din luna mai, a cuprins în aceeași locație și seria de evenimente Mini Music Fest organizate de Balcony TV Cluj/Kolozsvár, care a reunit artiști vizuali, 11 trupe și DJ.

Distribuie:

Postaţi un comentariu