UDMR pleacă de la guvernare şi vine la Cluj

Foto: Dan Bodea

Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) a aprobat, sâmbătă, prin vot, propunerea ca UDMR să iasă de la guvernare.

Decizia ieşirii de la guvernare a fost aprobată cu marea majoritate a reprezentanţilor unionali, înregistrându-se doar trei voturi împotrivă şi şapte abţineri.

Propunerea pentru ieşirea de la guvernare a fost făcută pe 27 noiembrie, la Cluj, de Consiliul Permanent al UDMR.

După încheierea şedinţei CRU, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că decizia ieşirii de la guvernare este pentru comunitatea maghiară şi nu împotriva cuiva.

„Am luat decizia de a ieşi de la guvernare, aşa cum exista o recomandare a Consiliului Permanent. Cu marea majoritate a voturilor, CRU a întărit ieşirea de la guvernare. Din acest moment, noi considerăm că această decizie este definitivă şi urmează să vină premierul Ponta cu un nou guvern în faţa parlamentului. Subliniez că în această decizie este vorba despre noi, UDMR, despre comunitatea noastră şi nu despre PSD, despre PNL, nu despre Ponta, nu despre Iohannis. (…) Noi am considerat că trebuie să fim foarte atenţi la mesajul electoratului nostru. Un om politic poate să facă multe greşeli. Eu am arătat asăzi că sunt două greşeli care pot fi fundamentale: să nu ţii cont niciodată de părerea oamenilor, de mesajul comunităţilor, de ce cred oamenii că ar trebui să faci, să ai impresia că tu ştii totul şi, a doua greşeală, ca de fiecare dată când iei o decizie să nu ai capacitatea de a decide ceea ce e important, vrând să-i mulţumeşti pe toţi”, a explicat Kelemen Hunor.

El a mai spus că ar trebui să rămână în guvern doi membri ai UDMR, dar pe funcţii nepolitice şi care au fost deţinute de UDMR şi înainte de intrarea sa la guvernare.

„Tot ce înseamnă politic pleacă. (…) Asta înseamnă că săptămâna viitoare, după ce noii miniştri depun jurământul, ai noştri pleacă, semnează procesele de predare-primire. Şi secretarii de stat vor fi schimbaţi. Tot ce înseamnă nivel politic pleacă. Noi, înainte să intrăm, în martie, la guvernare, am avut două persoane, două poziţii, tradiţionale, care nu au ţinut cont dacă suntem în opoziţie sau laguvernare; e vorba de Departamentul pentru relaţii interetnice şi un secretar de stat sau un director general în Ministerul Educaţiei Naţionale. Deci, cele două persoane erau în funcţie înainte să intrăm noi la guvernare şi din punctul nostru de vedere ar fi un gest să rămână ei acolo şi să conducă mai departe aceste departamente, fiindcă sunt două entităţi importante pentru toate minorităţile naţionale, pentru toate comunităţile etnice”, a menţionat Kelemen Hunor.

În şedinţa CRU de la Târgu Mureş s-a mai decis ca viitorul congres al UDMR să aibă loc la Cluj-Napoca, în 17-18 aprilie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu