Regele caricaturii, Ştefan Popa Popa’s, le-a ţinut poliţiştilor orădeni o lecţie despre portrete

Regele caricaturii a fost invitat să le vorbească poliţiştilor orădeni despre portretele robot şi importanţa acestora în activitatea lor

Poliţişti, studenţi, cadre universitari, cursanţi ai Şcolii de subofiţeri „Avram Iancu”, poliţişti de frontieră… Sala festivă a Poliţiei Bihor a fost plină, marţi, la o captivantă conferinţă iniţiată de Serviciul Criminalistic şi susţinută de cel mai celebru caricaturist român, Ştefan Popa Popa’s, unicul artist din lume care desenează mai repede cu 4 secunde decât calculatorul.

 „În primul rând vreau să-mi cer scuze faţă de generaţia tânără, pentru tot ce se întâmplă în ţara asta. Suntem o societate îndobitocită, imbecilizată, condusă de grupări de hoţi care s-au adunat în partide, o ţară în care guvernele nu au fost capabile niciodată să facă ceva. Ar trebui să ne uităm cu toţii în oglinda bunului simţ şi să ne reconstruim ţara de la zero pentru voi”.

Astfel şi-a început prelegerea Popa’s, cunoscut nu doar pentru arta sa ci şi pentru limba ascuţită cu care îi tratează pe politicieni. El e artistul care, la o conferinţă internaţională antidrog, a declarat public că preşedintele Traian Băsescu „e unul care consumă des droguri, pentru că bea de le rupe”, şi tot el e cel care a refuzat să o deseneze „peste rând” pe Elena Udrea, la un târg internaţional de carte de la Berlin, stârnindu-i mânia. „S-a supărat, e treaba ei”, spune Popa’s.

La Oradea, artistul nu s-a răbdat să nu le tragă de „urechi” şi pe gazdele sale, din pricina scandalurilor de corupţie din ultima perioadă care au culminat cu arestarea adjunctului Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş. „Am auzit tot felul de chestii. Mă întreb, dacă sunteţi plătiţi să ne apăraţi valorile, de ce n-o faceţi?!”, a dojenit, cu fineţe, artistul.

[nggallery id=284]

Regele caricaturii a fost invitat să le vorbească poliţiştilor orădeni despre portretele robot şi importanţa acestora în activitatea lor. „Cel mai important, când faci un portret, e să te uiţi în ochii omului. Omul are 2-3 feţe iar culoarea ochilor diferă în funcţie de lumină. Trebuie să te uiţi în ochii lui, să-i surprinzi sufletul, nu doar masca pe care o afişează”, i-a sfătuit Popa’s pe poliţişti, dând ca exemplu ultima lui colaborare cu Poliţia, când a fost chemat la Suceava pentru a face portretul robot al unui pedofil.

„Au căutat două săptămâni până să mă cheme. M-am dus şi mi-au adus trei martori, un copil, o femeie şi un bărbat. Cele mai fidele detalii mi le-a dat copilul. E normal să fie aşa, pentru că micuţii nu se sperie şi pot să ofere date mai clare. În 2 ore, au şi prins suspectul. Am cerut să mi-l aducă. Dar când m-am uitat în ochii lui, n-am simţit nimic. Am ştiut că nu e el criminalul”, a povestit Popa’s.

Omul avea, însă, un verişor care îi semăna aproape perfect. Iar când poliţiştii l-au ridicat pe acesta din urmă şi i l-au prezentat, şi-a dat seama că e cel căutat. „M-am uitat la el şi m-am cutremurat. Eram sigur că e el”, a spus artistul.

Potrivit caricaturistului, rapiditatea în portretistică nu e în detrimentul calităţii însă nu mulţi se pot specializa în această artă. „Trebuie să ai harul Domnului şi să poţi trece de masca afişată, să te uiţi în ochii omului, pentru a ajunge la suflet. Iar asta se poate doar dacă ai har. Cu cât cineva are har mai mult, cu atât poate să facă un portret mai fidel”, a explicat caricaturistul care i-a sfătuit pe poliţişti ca, atunci când fac un portret robot în bază de semnalmente, să încerce ulterior, dacă au posibilitatea, să compare desenele lor cu personajele.

„Aveţi datoria să confruntaţi portretele cu originalul, este foarte important. Doar aşa vă veţi da seama dacă aţi lucrat bine”, le-a spus artistul.

Cum era de aşteptat, în finalul şedinţei, artistul s-a aşezat la o masă pentru o demonstraţie pe „viu”, acaparând în întregime asistenţa, care mai de care mai dornic să pozeze pentru caricaturistul oficial al Summiturilor NATO de 18 ani şi fondatorul primei şcoli de caricatură din România…

Distribuie:

Postaţi un comentariu