Universitari români şi slovaci colaborează într-un proiect de cercetare privind minorităţile
Cercetarea istoriei minorităţilor din România şi Slovacia constituie tema unui proiect european, pe doi ani, între universitari orădeni şi slovaci, dar şi baza unui acord-cadru între Universitatea din Oradea şi Universitatea din Preşov, pentru extinderea colaborării şi în alte domenii de educaţie şi cercetare, a declarat luni pentru AGERPRES prorectorul orădean Sorin Şipoş.
‘În judeţul Bihor este cea mai importantă minoritate slovacă din ţară, pe care aş defini-o ca fiind cea mai cuminte şi cea mai înţeleaptă. Acest tip de colaborare se aşează pe nişte direcţii de cercetare. Acordul-cadru dintre Universitatea Oradea şi Universitatea din Preşov, pe care-l vom semna astăzi, nu face decât să instituţionalizeze o colaborare ce funcţionează deja de câţiva ani şi pe care vrem să o dezvoltăm şi la alte specializări din universitate’, a spus prorectorul Sorin Şipoş, la deschiderea workshop-ului româno-slovac.
Manifestarea are loc în perioada 11-14 noiembrie, sub genericul ‘Regiuni multiculturale, patrimoniu naţional şi provocări contemporane în societatea română şi slovacă’, în cadrul proiectului bilateral România-Slovacia cu acelaşi nume, organizat de Facultatea de Geografie, Turism şi Sport şi finanţat prin fonduri europene.
Grupul de şapte cercetători slovaci din Departamentul de Geografie şi Dezvoltare Regională, în frunte cu rectorul Rene Matlovic, şi nouă cadre universitare orădene de la Departamentul de Geografie, Turism şi Amenajarea Teritoriului efectuează în cele patru zile o serie de vizite de lucru, studii şi documentare în diverse comunităţi ale etniei rome şi germane din judeţ, pentru a identifica şi acele modele de integrare de succes în comunitate. Anul viitor, se vor concentra prioritar pe minoritatea slovacă, urmând ca toate studiile să fie adunate şi editate în materiale documentare.
‘Am convenit să dezvoltăm cooperarea dintre facultăţile noastre la nivelul universităţilor, pe un palier cât mai larg, să propunem şi viitoare proiecte comune, prin fonduri europene, având în vedere frontiera externă a UE şi NATO’, a precizat pentru AGERPRES decanul Facultăţii de Geografie şi Turism, prof. univ. Alexandru Ilieş.
Ambasadorul slovac în România, Jan Gabor, va susţine, în 15 noiembrie, la universitatea orădeană conferinţa ‘Relaţiile româno-slovace în ultimele două decenii’, ocazie cu care vor fi vernisate două expoziţii şi va avea loc o sesiune de comunicări ştiinţifice cu studenţi români şi slovaci, ‘Aportul culturii slovace la cultura şi viaţa românească’.
Toate manifestările sunt dedicate, în acest an, împlinirii a 20 de ani de la declararea independenţei Slovaciei şi a celor 1.150 de ani de la momentul în care sfinţii Chiril şi Metodie au ajuns pe teritoriul actual al Slovaciei şi au inventat alfabetul glagolitic devenit mai târziu, chirilic, folosit de majoritatea ţărilor slave.