De 11 duminici, în stradă pentru salvarea Roşiei Montane. Protestatarii s-au oprit în faţa APM-ului
Peste 100 de orădeni au protestat, din nou, duminică seara, în centrul Oradei, şi nu numai, împotriva exploatărilor de la Roşia Montană.
Scopul acestor manifestări este de a spune “NU!” proiectului de lege propus pentru distrugerea Roşiei Montane. Totodată, protestatarii cer salvarea Roşiei Montane prin proiecte care asigură dezvoltarea sustenabilă a zonei pentru roşieni, pentru noi şi pentru generaţiile care vin.
După ce au mărşăluit pe străzile din cartierele Rogerius, Dimitrie Cantemir, Ioşia Nord, vocea lor s-a auzit şi pe Bulevardul Decebal până la sediul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bihor, care a fost punctul de destinaţie.
Ruben Laţcău a vorbit despre proiectul de lege privind interzicerea fracturării hidraulice în România, controversata metodă prin care se extrag gazele de şist. Proiectul a fost discutat miercuri în Parlament, astfel că, 87 de parlamentari au votat împotriva ei şi doar opt s-au pronunţat pentru. Ruben a pus la dispoziţia protestatarilor adresele de email ale tuturor membrilor comisiei speciale pentru Roşia Montană şi i-a încurajat pe cetăţeni să-i contacte
Florica Bradu, apreciata interpretă de muzică popular s-a alăturat şi ea protestatarilor şi a afirmat: „Sunt împotriva distrugerii ţării. Nu există bani în lumea asta care să cumpere conştiinţă şi ţară. Eu nu îmi pot imagina Ardealul fără Munţii Apuseni, eu nu îm pot imagina România toată găurită de aceste explorări ale gazelor de şist. Noi vrem să colaborăm cu toată lumea. Să vină lumea să lucreze la noi, cu noi. Să construim împreună, nu să distrugem. De aceea, vă îndemn pe toţi să fiţi alături de Roşia Montană, deci împotriva acelei exploatări mizerabile, cu cianură şi împotriva gazelor de şist. Voi milita împreună cu toată conştiinţa românească pentru aceste deziderate”.
Ajunşi în faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, grupul de protestatari a început să scandeze din nou lozinci împotriva celor care doresc începerea exploatărilor la Roşia Montană. “Sper să-şi dea şi ei seama că, pentru România, pentru poporul român şi sănătatea lui, acest proiect de la Roşia Montană trebuie stopat o dată pentru totdeauna, nu doar în ceea ce priveşte exploatarea cu cianuri, ci şi pentru exploatarea în sine a zăcământului şi aşa prea sărac pentru pagubele pe care le-ar produce: uman, economic şi ecologic”, a afirmat Cătălin Popa, unul dintre protestatari.
“Aici [ La Agenţia de Protecţia Mediului Bihor] vin oameni în fiecare zi şi îşi iau lefurile. Pentru ce? Ca să protejeze mediul! Nu dorim ca protecţia mediului în România să fie făcută cu flacoane şi cu pietricele. Nu ne-am dorit asta şi nu ne dorim. Dorim ca instituţiile să-şi facă datoria. Pentru asta ne-am adunat. Să le dăm un semnal!… “, a afirmat şi Adrian Oegar, un alt protestatar.
Si oameni din comuna Suplac de Barcau si imprejurul ei satele ca Foglaj sint si au distrus natura de titeiul care extrage OMV si Petrom.ro si aerul de gaze este plin dar pe oameni care traiesc acolo nu asculta nimeni ce probleme si dezastru si distrugere lasa in urma OMV Austria si Petrom.ro. Agentie pentru Protectia Mediului si oameni care lucreaza acolo ar trebui toti schimbati si amendati findca iau salar si nu fac serviciul pe care ar trebui sa al faca. Oameni buni sintcu voi si problema asta o sa se discuteze si pe Forumul Uniuni europene Pentru Protectia Mediului.