Primul UPU după modelul românesc în Ucraina

Oficialii români au fost invitaţi să vadă viitoarea unitate de primire a urgenţelor de la Spitalul Municipal din Ivano-Frankivsk

Devine o chestiune normală ca reprezentanţii Maramureşului să fie în Ivano-Frankivsk, şi reprezentanţii Ucrainei să vină în Maramureş. Aşa s-a întâmplat şi de data această când deja s-au observat primele realizări palpabile. Gabriel Zetea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, Sorina Pintea, manager al Spitalului judeţean de Urgenţă „dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Rareş Pop, director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş şi Viorel Deghid, preşedinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş, iar de data aceasta împreună cu Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii,  Raed Arafat, au văzut lucrările de la secţia urgenţe a Spitalului Municipal din Ivano-Frankivsk. Totodată, oficialii români s-au întâlnit şi cu manageri de spitale din regiunea Ivano-Frankivsk.

Reprezentanţii autorităţilor regionale din Ivano-Frankivsk au demarat deja lucrări la unele unităţi spitaliceşti din regiune. Toate acestea după vizitele din Baia Mare şi Târgu Mureş, unde au putut să vadă cum s-a implementat şi cum funcţionează sistemul medical de urgenţă. Astfel, oficialii români au fost invitaţi să vadă viitoarea unitate de primire a urgenţelor de la Spitalul Municipal din Ivano-Frankivsk. Interesant a fost că pe planşele de prezentare a proiectului, ucraineni au trecut datele în două limbi: ucraineană şi română.

 „Mă bucură că văd deja în Ucraina copierea sistemului de urgenţă românesc. Vedeţi saloanele de lucru similare cu cele româneşti, ceea ce înseamnă că schimburile de experienţă şi-au atins ţinta, discuţiile ducând la lucruri pozitive. Am înţeles din ce ne-au spus reprezentanţii spitalului din Ivano-Frankivsk că ceea ce au început ei să realizeze o fac din dorinţa de a face ceva important şi de durată, luând ceea ce este mai bun din Europa. Mă bucură faptul că ei consideră sistemul românesc unul de referinţă” a precizat Raed Arafat.

Reprezentanţii Maramureşului au rămas impresionaţi de rapiditatea cu care se mişca vecinii noştri. „Mă bucur că trecem repede de la discuţii la fapte. Palierul medical este unul care dorim să fie unul de succes. Ştim că economicul sau infrastructura sunt probleme importante în ambele ţări şi sperăm că în cel mai scurt timp să vorbim de relaţii trainice între Maramureş şi Ivano-Frankivsk” a spus Gabriel Zetea.

Pe de altă parte, dr. Raed Arafat a făcut invitaţia pentru cadrele medicale din Spitalul municipal să facă practică la Târgu Mureş şi Baia Mare. Astfel, după 15 ianuarie 2014, trei medici şi 5 asistente vor ajunge la Târgu Mureş pentru o experienţă la Centrul SMURD de câteva luni.

Dr. Raed Arafat a fost interogat de managerii de spitale din Ivano-Frankivsk

O întâlnire interesantă a fost cea pregătită de dr. Melnyk Roman Mychailovyci, director al Departamentului pentru Sănătate al regiunii Ivano-Franskivsk. La ea au participat circa 50 de medici, mare parte manageri de spitale din regiune. Raed Arafat a făcut o prezentare a modului de organizare integrată prespitalicească şi spitalicească, explicând modul de funcţionare a sistemului medical de urgenţă românesc. Totodată, ucraineni s-au arătat interesaţi de colaborarea cu alte instituţii, gen pompieri. Au urmat multe întrebări, vecinii noştri dorind să vadă pe viu sistemul pus la punct în România de doctorul Arafat.

„A fost un schimb de informaţii pozitiv, cu multe întrebări de o parte şi de alta.  Doar aşa vom putea ajuta şi pe alţii în ce am realizat noi” a concluzionat Raed Arafat.

Distribuie:

Postaţi un comentariu