Ziua Armatei sărbătorită anost la Cluj

Foto: Dan Bodea
Multe din suporturile pentru coroane au rămas goale

Ziua Armatei a fost marcată la Cluj fără aplombul de odinioară.

Din păcate, multe din suporturile din jurul monumentului ”Glorie Ostașului Român” destinate coroanelor de flori au rămas goale, iar clujenii nu s-au înghesuit să participe la eveniment.  Participanții au fost în general persoane în vârstă, prieteni și apropiați ai veteranilor de război și ai cadrelor militare. La ceremonial a participat un singur grup de elevi însoțiți de învățătoarea lor.

La monumentul „Glorie Ostaşului Român” a avut loc azi ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Armatei.

Oficialități, reprezentanți ai Garnizoanelor din subordinea Diviziei 4 Infanterie Cluj, jandarmi și polițiști au adus omagiu soldaților români căzuți pe câmpul de luptă, depunând coroane de flori.

În fiecare an, pe 25 octombrie se sărbătorește Ziua Armatei Române și se aniversează victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația horthystă (25 octombrie 1944).

Statul Major General a fost înființat la 12/24 noiembrie 1859, Prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83, al domnitoruluiAlexandru Ioan Cuza.

Bazele moderne ale constituirii și consacrării Forțelor Terestre pot fi plasate în timp din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Aviația militară română a luat ființă în anul 1910 datorită colaborării societății civile cu Ministerul de Război, iar primul avion militar de concepție și construcție românească, proiectat de inginerul aviator Aurel Vlaicu și realizat la Arsenalul Armatei, a zburat la 17 iunie 1910.

După unirea, Principatelor Române, în anul 1859, s-a acționat pentru contopirea flotelor din Moldova și Muntenia și organizarea unei structuri navale unitare ce s-a numit Corpul Flotilei.

Prima flotilă militară a statului român a avut în compunere 6 șalupe-canoniere și era dispusă în 6 baze, în porturile Chilia, Ismail, Galați, Brăila, Giurgiu și Calafat.

În anul 1990 România avea 300.000 de militari, ulterior armata a fost restructurată, ajungând la un număr de aproximativ 100.000 în anul 2001.

Prima acțiune de luptă a Armatei României în afara granițelor naționale, de dupa Revoluția din 1989, a început la 8 martie 1996, alături de contingentele armatelor statelor membre NATO și partenere, în teatrul de operații din Bosnia-Herțegovina, cu Batalionul 96 Geniu.

În anul 2000, Armata României și-a început participarea la misiunea NATO KFOR din provincia Kosovo, cu personal de stat-major și, ulterior, cu subunități specializate, de nivel companie.

În aprilie 2007, Armata Română avea în străinătate circa 1.700 de militari, din care 597 se aflau în Irak. În septembrie 2011, România avea 1.800 de soldați în Afganistan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu