Pianistul Răzvan Dragnea şi dirijorul olandez Josef Suilen, în concert la Oradea
Pianistul Răzvan Dragnea va interpreta joi seară, la Filarmonica de Stat, sub bagheta dirijorului olandez Josef Suilen, Concertul nr. 21 de Mozart, prima compoziţie muzicală cu care a debutat în 1991, cu Orchestra naţională Radio, condusă de Iosif Conta.
‘Este un concert de care sunt foarte ataşat pe care nu l-am mai cântat de aproape 20 de ani, dar care este foarte căutat în ultima vreme. Atunci eram prin clasa a IV-a, a V-a, şi mi se părea o culme greu de atins la acea vreme. Acum l-am reluat, practic, de la zero, printr-o altă perspectivă, cu alte tempo-uri, altă concepţie şi am păstrat cadenţele lui Dinu Lipatti, care se cântă mai rar’ a declarat miercuri tânărul pianist, într-o conferinţă de presă.
Concertul nr. 21 pentru pian şi orchestră în Do major, K.467, este, în opinia sa, destul de delicat din punct de vedere pianistic, cu toate că dă impresia de uşor, fiind chiar dificil tehnic şi interpretativ, mai cu seamă partea a doua.
Orădenii vor asculta în deschiderea concertului săptămânal uvertura de la ‘Flautul fermecat’, de Mozart, urmată de concertul nr. 21, iar în partea a doua, Simfonia a IV-a ‘Romantica’ în Mi bemol major, de Anton Bruckner, un imn dedicat frumuseţilor şi sublimului naturii.
Întrebat de ce a ales Bruckner după Mozart, dirijorul olandez Josef Suilen consideră că a rezultat combinaţia perfectă între delicateţea şi claritatea lui Mozart în contrast cu superba ‘muzică de catedrală’ a lui Bruckner, care te solicită deschidere către divin.
‘Pentru mine, simfonia a IV-a a lui Bruckner este una foarte frumoasă, poate cea mai minunată’, a spus dirijorul. El a adăugat că va fi un eveniment plăcut, având în vedere şi calitatea instrumentiştilor orchestrei simfonice orădene, ‘buni muzicieni’. Dirijorul s-a arătat încântat şi de atmosfera de comunicare, de deschidere sufletească a românilor, precum şi de frumuseţile oraşului Oradea, ale cărui clădiri arhitecturale l-au impresionat plăcut.
Josef Suilen a absolvit Conservatorul din Amsterdam şi s-a perfecţionat la Londra, unde a avut prilejul să acumuleze o bogată experienţă profesională la Royal Opera House – Covent Garden, ca asistent al dirijorilor Carlos Kleiber şi Bernard Haitink. În prezent, deţine statutul de dirijor al Orchestrei de Cameră din Brabant şi al Orchestrei Simfonice a Universităţii din Nijmegen, iar între anii 2008 – 2012 a fost dirijorul principal al Orchestrei Armatei Regale Olandeze.
Solistul invitat Răzvan Dragnea este unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi tineri pianişti ai vieţii muzicale contemporane din România şi nu numai. A fost invitat ca solist atât la cele două orchestre de prim rang din Bucureşti – Filarmonica George Enescu şi Orchestra Radio, precum şi la majoritatea filarmonicilor din ţară, dar şi în străinătate. Şi-a obţinut diploma de solist la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde şi-a continuat studiile de masterat şi doctorat; în paralel, cursuri de măiestrie şi în Germania (Stuttgart, München şi Berlin). Repertoriul său cuprinde majoritatea capodoperelor literaturii pianistice.