Medicii de familie şi educatoarele, primii care pot depista din timp deficienţele de dezvoltare ale copiilor

Campania de informare a debutat miercuri la Satu Mare

Importanţa identificării timpurii a deficienţelor de dezvoltare a copiilor, în scopul prevenirii tulburărilor severe ulterioare, este tema campaniei de informare care a debutat miercuri la Satu Mare în organizarea Centrului de Recuperare Scheffler Janos. Campania se va derula pe parcursul unui an şi vizează copiii din două categorii de vârstă – între 0 – 3 ani, respectiv între 3 – 6 ani, iar medicii de familie şi educatoarele sunt cei care vor fi informaţi cât de importantă este depistarea şi evaluarea cât mai din timp a semnelor de dezvoltare atipică, urmate ulterior de programele de corectare a deficienţelor. Thalian Cristian, medic primar Psihiatrie Pediatrică, lucrează de peste un an cu astfel de copii în cadrul Centrului de Recuperare Scheffler Janos şi ştie cât este de importantă identificarea a deficienţelor de dezvoltare.

“Depistarea din timp a acestor afecţiuni este foarte importantă, deoarece eficacitatea oricărei metode terapeutice depinde de precocitatea depistării ei. Adică, dacă putem interveni imediat, problematica tulburărilor de dezvoltare ulterioară va fi putea fi depăşită mult mai eficient şi terapiile vor putea fi aplicate cu succes” – spune medicul Thalian Cristian.

Pentru a împărtăşi din experienţa acumulată în privinţa simptomeleor specifice unei dezvoltări atipice la copiii cu vârste între 0-3 ani, respectiv 3-6 ani, şi pentru a vorbi despre succesul dobândit în urma metodelor aplicate, timp de două zile la campania de informare lansată la Satu Mare se află şi Lakatos Katalin,   directoarea unei fundaţii de specialitate din Budapesta.

“Este foarte importantă depistarea precoce, deoarece aceste semne de leziuni ale sistemului nervos nu vor trece de la sine, ci vor persista şi se vor acutiza. Astfel că prin intervenţia precoce, care poate dura între şase luni şi trei ani, se vizează o adaptare a copilului la cerinţele ulterioare, care va permite acomodarea la sistemul de învăţământ şi adaptarea mai târziu în cadrul societăţii, astfel încât să crească  atât calitatea vieţii lui cât şi a familiei sale”, a declarat Lakatos Katalin.

Pe parcursul anului trecut, specialiştii care activează în cadrul Centrului de Recuperare Scheffler Janos din Satu Mare s-au ocupat de aproximativ 120 de copii, iar listele de aşteptare sunt lungi. Medicul Thalian Cristian afirmă că afecţiunile cele mai frecvente vizează dezvoltarea neurologică motorie, sechelele unor afecţiuni dobândite la naştere şi tulburările de învăţare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu