Un orădean va reprezenta România la Congresul mondial de puzzle din China

Sursa foto: msgvarsity.com

România va fi reprezentată, în perioada 12-19 octombrie, la Congresul mondial de puzzle din Beijing, China, de orădeanul Stelian-Radu Cacuci, preşedintele Asociaţiei non-profit Logic Club.

Radu Cacuci a declarat, pentru AGERPRES, că în acest an nu s-a putut constitui o echipă competitoare, alcătuită din patru membri, din cauza neputinţei concurenţilor de a-şi asigura resursele financiare achitării transportului şi taxelor conexe, deşi în România există concurenţi valoroşi.

Din acest motiv, el va reprezenta România doar la congresul manifestării, ajunsă la cea de a 22-a ediţie.

‘Mă bucur că reuşesc să plătesc anual cotizaţia de membru a ţării în Federaţia Internaţională de Puzzle, care este de 400 de euro pe an. În perioada 2001- 2005, din această cauză noi am lipsit, practic, de pe scena mondială a jocurilor minţii. Din anul 2005 însă, am reafiliat România cu drept de vot la federaţie, printre celelalte 30 de state. În acest an, dacă nu putem participa la competiţie, cel puţin la congres să fim prezenţi, unde se iau totuşi decizii importante’, a precizat, pentru Agerpres, liderul mişcării rebusistice din ţară.

Una dintre temele importante ce se va pune în dezbatere la acest congres va fi asocierea Federaţiei Internaţionale de Puzzle la alte asociaţii mondiale ale sporturilor minţii, cum ar fi International Mind Sports Association (IMSA) ori Sport Accord.

Potrivit preşedintelui Logic Club România, în ţară există mai multe centre puternice cu pasionaţi de puzzle-jocuri ale minţii – de o varietate greu de descris, ca de exemplu sudoku, hitori, pictură prin cifre, faruri, numere încrucişate etc.- şi care ar putea oricând face parte din echipa naţională şi ar avea rezultate onorabile, aşa cum au avut şi la alte ediţii anterioare. La întrebarea ce ar trebui să se întreprindă ca să fie coagulată mişcarea ‘agerilor la minte’ şi pentru o reprezentare continuă a ţării pe plan mondial, Radu Cacuci a răspuns că ar fi necesar un sprijin al unei entităţi, instituţii, care ar putea să fie Ministerul Tineretului şi Sportului, ori s-ar putea constitui o federaţie cu statut, în locul asociaţiei non-profit care coordonează acum mişcarea rebusistică. ‘Noi ne antrenăm singuri, pe Internet, nu avem nevoie de cine ştie ce costuri pentru săli de forţă sau echipamente. Totul este în capul nostru. Ce am avea nevoie este doar transportul şi taxele de participare la competiţii, sume care nu se ridică la cote foarte mari. Acum, pentru China, e o distanţă mai mare, dar şi asta o plătesc eu din banii mei’, a mai precizat rebusistul.

Cele mai puternice competitoare pe plan mondial în aceste jocuri sunt SUA, Japonia, Germania, ce se luptă, cel mai adesea, pentru podium. O echipă naţională este alcătuită din patru jucători şi un căpitan, acesta din urmă doar pentru a participa la congres.

Distribuie:

Postaţi un comentariu