Interviu/ Daniel Buda: „Cei din USL sunt incapabili să atragă investitori în judeţ”

Daniel Buda/ Foto: Dan Bodea

A trecut un an şi ceva de la alegerile locale şi aproape un an de la alegerile generale. Ce au făcut aleşii noştri în acest răstimp şi ce vor să facă în continuare încercăm să aflăm de la liderii politici judeţeni. Astăzi, printr-un interviu cu preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, după ce la aceleaşi întrebări a răspuns şi preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

Reporter: PDL este în opoziţie la nivel naţional, dar cel puţin în Consiliul Local Cluj-Napoca este la putere. Suprapunând cele două aspecte, pentru clujeni PDL este la guvernare sau în opoziţie? Adică, poate sau nu poate să decidă ce trebuie făcut pentru Cluj?

Daniel Buda: Datorită votului dat de clujeni, în iunie 2012 PDL și-a reconfirmat poziția pe eşichierul politic local. Prin acest vot de încredere, clujenii au decis ca Emil Boc să fie reconfirmat în poziția de primar al Municipiului și, alături de echipa de consilieri locali, să continue procesul de dezvoltare al celui mai important centru universitar, economic și medical din țară, după București. Votul cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca ne onorează și ne obligă automat în a lua cele mai bune decizii pentru a face ceea ce trebuie pentru Cluj.

Două întrebări, un răspuns: ce a făcut PDL de un an încoace, de când este la putere la nivelul municipiului Cluj-Napoca? Dar şi ce a făcut ca principală forţă de opoziţie în Consiliul Judeţean Cluj şi la nivel naţional?

Așa cum am mai spus, la nivelul Municipiului Cluj-Napoca, se continuă practic procesul de dezvoltare al urbei, prin investiții semnificative în modernizarea străzilor, reabilitarea liniei de tramvai și achiziționarea de tramvaie noi, un nou sistem de ticket-ing care urmează a fi implementat din fonduri europene, achiziționarea de mijloace de transport în comun, menținerea gratuităților pentru pensionari și a reducerilor pentru elevi și studenți pe liniile de transport, sprijinirea asociațiilor de locatari prin acordarea de subvenţii pentru programul de reabilitarea termică a blocurilor, menținerea preţului la gigacalorie la același nivel cu cel al anului trecut, demararea lucrărilor pentru construcția de noi parking-uri în cartiere, reabilitarea pe timpul verii a școlilor din municipiu și nu în ultimul rând, alocarea către toate spitalele aflate pe raza municipiului a unor sume semnificative pentru plata unor investiții aflate în derulare. În ceea ce privește infrastructura în afaceri, Primăria a susținut și susține în continuare acest segment deosebit de important în dezvoltarea comunitară, de această dată prin accesarea de doi noi proiecte pe fonduri europene nerambursabile în valoare totală de peste 18 milioane de euro, și aici mă refer la dezvoltarea unui Centru Regional de Excelență pentru Industrii Creative în zona Lomb, cât și a Centrului de Sprijinire a Afacerilor din domeniile IT, Electronice și Electrotehnice în zona Someșeni. Nu vreau să omit un titlu deosebit pe care municipalitatea l-a câştigat în acest an, și anume de cel Capitală Europeană a Tineretului în anul 2015, titlu care ne va aduce un număr semnificativ de turiști și prin care orașul nostru va fi mult mai cunoscut peste hotare. Nu în ultimul rând, să nu uităm faptul că municipalitatea este în competiție și pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Acestea sunt doar o parte din proiectele pe care Primăria, în frunte cu primarul Emil Boc și echipa de consilieri locali le coordonează și le duc la bun sfârșit, în folosul cetățenilor.

În privinţa activităţii din Consiliul Judeţean, echipa de consilieri judeţeni ai PDL Cluj, în frunte cu liderul de grup, Alexandru Coroian, reprezintă un echilibru în cadrul acestui for şi veghează în primul rând ca toate proiectele pe care atât noi cât şi celelalte formaţiuni, le-am promis în timpul campaniei electorale și care trebuie să fie realizate. Deşi sunt la Guvernare de mai bine de 1 an şi jumătate, cei de la USL, care deţin preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj cât şi majoritatea voturilor în acest for, au demonstrat de multe ori faptul că priorităţile cetăţenilor nu sunt şi priorităţile lor. Cei de la USL nu se pot lăuda cu niciun proiect concretizat, dimpotrivă, se laudă cu proiecte care au fost realizate în perioada preşedintelui Alin Tişe. Sunt incapabili să atragă investitori în judeţ şi refuză cu desăvârşire, de luni bune, să demareze construcţia Spitalului Regional de Urgenţă, un proiect atât de necesar pentru Cluj şi întreaga Transilvanie.

În ciuda faptului că judeţul nostru este primul contributor, după capitală, în ceea ce priveşte contribuţiile la bugetul naţional, când vine vorba de alocări financiare de la bugetul naţional spre cel judeţean, Clujul este lăsat la coada listei. Singurul moment în care judeţul Cluj a primit ceea ce i s-a cuvenit, a fost în perioada când Guvernul României a fost condus de premierul Emil Boc. Este trist să asistăm acum la văduvirea financiară a Clujului şi a Transilvaniei, în favoarea investiţiilor din Sud şi este la fel de trist să vedem un premier  preocupat de a guverna ţara prin minciună şi promisiuni neonorate.

Aveţi nişte proiecţii mai concrete legate de dezvoltarea în viitorul scurt şi mediu a Clujului în particular şi a Transilvaniei în general?

Consider că, în condiţiile actuale, dezvoltarea Clujului şi a Transilvaniei se poate realiza prin Regionalizare. Trebuie să recunoaştem că actuala organizare administrativă a României, care datează din 1968, este depăşită şi nu mai corespunde realităţilor actuale. Pentru a participa la dezbaterea din interiorul Uniunii Europene privind următorul exerciţiu financiar, este nevoie de constituirea cât mai rapidă a regiunilor, unităţi administrativ-teritoriale cu personalitate juridică. Organizarea relaţiilor dintre regiuni, oraşe şi comune trebuie să aibă la bază principiul subsidiarităţii. Regiunea nu va avea decât acele competenţe care, din motive obiective, nu pot fi exercitate la nivel local. Municipiul Cluj-Napoca are o capacitate formidabilă de a atrage fonduri europene, acest lucru fiind şi demonstrat de către municipalitate. Cu ajutorul constituirii regiunilor, atragerea de fonduri europene va fi o procedură mult mai simplificată, astfel că vom putea să ne dezvoltăm mult mai rapid  şi mai eficient. Rămâne doar ca procesul de Regionalizare să se concretizeze cât mai repede şi mai eficient, iar pentru asta este nevoie ca factorii politici să lase de-o parte orgoliile şi să ia decizii benefice pentru România şi nu în favoarea baronilor de partid.

Care ar fi primele cinci investiţii importante care ar trebui să se facă la Cluj din bani publici?

Cele mai importante investiţii care ar trebui să se realizeze la Cluj sunt: finalizarea Autostrăzii Transilvania, construcţia Spitalului Regional de Urgenţă, finalizarea pistei Aeroportului Internaţional Cluj, redeschiderea Combinatului Mechel Câmpia-Turzii, construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti.

Sunteţi dispuşi la o colaborare cu puterea în plan judeţean pentru a susţine împreună o serie de proiecte importante ale Clujului? Dacă da, concret, în ce ar consta colaborarea şi care ar putea să fie proiectele?

Partidul Democrat Liberal Cluj a fost întotdeauna deschis la colaborare cu toate partidele, atâta timp cât interesul cetăţeanului a fost respectat. Pe lângă cele 5 proiecte enumerate mai sus, PDL Cluj consideră prioritare toate proiectele care au ca scop modernizarea și dezvoltarea judeţului nostru prin: atragerea investitorilor străini, dezvoltarea infrastructurii judeţene, sprijinirea agricultorilor, turismul, cultura, învăţământul, sănătatea şi sportul. În campania electorală pentru alegerile parlamentare, personal am lansat proiectul „Pactul pentru Cluj” prin care le propuneam colegilor de la celelalte partide ca, în momentul în care vom ajunge în funcţiile publice, să ne unim forţele pentru a sprijini proiectele Clujului. Mulţi dintre colegii de la putere, în momentul în care au ajuns în Parlamentul României, au uitat că de fapt reprezintă judeţul Cluj şi au ajuns să voteze chiar împotriva propriilor amendamente bugetare, doar pentru că aşa le-a dictat liderul de grup.

Este foarte important ca fiecare dintre noi, indiferent de formaţiunea din care facem parte, să ne asumăm un astfel de angajament pentru Cluj, însă faptic şi nu doar scriptic, prin care să sprijinim concret Clujul şi cetăţenii care ne-au acordat onoarea de a-i reprezenta, mai ales atunci când suntem la guvernare şi avem toate pârghiile să facem acest lucru.

Transilvania Reporter vă prezintă un interviu în paralel. Citește și Remus Lăpuşan: „Emil Boc trebuie să se întoarcă la serviciu”

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. un clujean says:

    nenea buda si blocurile neterminate in Cluj ce facem cu ele nu aveti nimic de spus?

Postaţi un comentariu