Ministrul Sănătăţii anunţă, în premieră, că studiile clinice ar putea aduce bani în sistem

Sursa foto: medicalnet.ro

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a anunţat vineri, în premieră, la dezbaterea regională organizată la Oradea, că intenţionează să treacă studiile clinice de la activitatea de cercetare, în cea comercială pentru a aduce bani în sistem.

‘România înregistrează legal studii clinice cam la jumătate din cele cât are înregistrate Bulgaria şi Ungaria. La o populaţie net superioară numeric. Asta înseamnă că ele nu se fac înregistrate legal, la suprafaţă. Şi vrem să introducem Academia de Ştiinţe Medicale în organizarea şi coordonarea lor, că până la urmă este o activitate importantă, să o scoatem din cea de cercetare şi s-o introducem ca activitate în partea comercială, ‘ a precizat ministrul în plenul dezbaterii.

Nicolăescu a menţionat că ‘studiul clinic este un act de vânzare-cumpărare de inteligenţă’ care, evident, trebuie taxat cu TVA, care să rămână la dispoziţia Ministerului Sănătăţii.

‘Ungaria are studii clinice anuale la circa un miliard de euro. România ar putea să aibă cu mult mai mult. Puneţi 24% TVA şi vedeţi ce bani se pot aduce în sistem numai de aici. Şi pe care să-i lăsăm la dispoziţia sistemului. (…) Deci este o altă sursă la care ne gândim şi care se poate realiza cu sprijinul dvs., ‘ a spus ministrul.

Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi a adăugat, pe acest subiect, având şi experienţă europarlamentară, că studiile clinice, ca parte a reformei sanitare, ţin şi de Agenţia Naţională a Medicamentului. În condiţiile în care România a fost aleasă, alături de SUA, Israel etc, în studii multinaţionale, din păcate pacienţii români nu au avut şansa de a avea acces la un nou medicament foarte bun, pentru că, birocratic, în România, agenţia amintită nu a reuşit să ia ‘nişte aprobări strict formale’.

Distribuie:

Postaţi un comentariu