Eugen Nicolăescu: Toate programele naţionale vor fi gestionate de Ministerul Sănătăţii
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, la Oradea, că instituţia pe care pe o coordonează a luat decizia să gestioneze absolut toate programele naţionale, iar finanţarea, indiferent de sursă, să fie asigurată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
‘Nu mai ştim ce finanţează Casa, ce finanţăm noi. Dăm permanent vina unii pe alţii. Pentru că tot vorbim de simplificare managerială. Iar eu, la minister, voi avea manageri naţionali pe fiecare program în parte. Trebuie să introducem ordine. Probabil într-un an-doi, vom avea registre naţionale de sănătate pe patologii. Vrem să finanţăm programe de la cap la coadă, cum ar fi cel de cancer, de la depistare până la paleaţie’, a declarat Eugen Nicolăescu.
Prezent la dezbaterea regională de la Oradea, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a salutat iniţiativa ministrului Eugen Nicolăescu de a regândi programele naţionale.
‘Doresc foarte mult să ne asumăm împreună responsabilitatea pe aceste zone, ca să le eficientizăm, pentru că unele programe nu-şi ating obiectivele’, a precizat Cristian Buşoi.
Eugen Nicolăescu a participat vineri la întâlnirea cu reprezentanţii structurilor din sistemul sanitar, organizată de DSP Bihor la Primăria Oradea, fiind cea de a şasea întâlnire regională a Ministerului Sănătăţii pe principalele proiecte de lege privind reforma în sănătate.
În prima parte a întâlnirii, ministrul Nicolăescu a prezentat direcţiile de reformă privind restructurarea şi reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi, legea răspunderii civile a personalului medical (malpraxis), proiectul de modificare a statutului spitalelor, precum şi principii şi elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază.
A fost vorba despre o nouă lege pentru medicii rezidenţi, cu mărirea numărului de centre de rezidenţiat şi reintroducerea internatului şi posibilitatea de a obţine dreptul de practică pentru anumite module; noua lege pilot pentru salarizarea medicilor ar viza scoaterea profesiei de medic din sistemul bugetar, iar spitalul să devină o entitate juridică autonomă, dar al cărei proprietar unic să fie Statul sau comunitatea locală, care să se poată susţină economic. S-a discutat despre legea malpraxisului şi despre pachetul de servicii medicale de bază.
‘Avem încă noi înşine o serie de nedumeriri, motiv pentru care vrem să obţinem păreri sau căi noi de perfecţionare a proiectelor de legi. A fost o discuţie utilă, interesantă, cu multe chestii concrete, iar la unele din întrebările noastre am primit şi răspunsuri care ne-au dat o serie de direcţii pentru viitor’, a spus ministrul Sănătăţii, într-un briefing.
La dezbaterea de la Oradea, DSP Bihor a invitat factorii reprezentativi din judeţele Bihor, Satu-Mare, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud. Au fost invitaţi să participe Colegiul Medicilor din fiecare judeţ, Colegiile judeţene ale Farmaciştilor, Asociaţiile judeţene pentru pacienţi, Societăţile şi Patronatele Judeţene ale Medicilor de familie din fiecare judeţ mai sus menţionat, organizaţiile sindicale judeţene ale Sanitas şi Solidaritatea, managerii spitalelor publice din judeţ, directorii direcţiei de sănătate publică din judeţele participante şi preşedinţii Caselor Judeţene de Sănătate. De asemenea la întâlnire au fost invitaţi şi prefecţii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene.