Peste un milion de companii românești au fost radiate în ultimii 30 de ani (A)
Un interesant studiu, realizat de platforma termene.ro, ce colectează date din mai mult de 15 surse oficiale despre companiile juridice din România, ne arată o imagine interesantă: peste un milion de firme s-au închis în ultimii 30 de ani, cu vârfuri numerice în:
- anul 2019 când au fost radiate 230.330 companii;
- anul 2006 când s-au închis 135.875 de companii;
- anul 2002 când au fost radiate 109.039 companii.
Motivele care au determinat radierea unui număr atât de mare de companii în România sunt legate, în principal de fragilitatea mediului economic de la noi, aflat într-o continuă transformare. În funcție de impactul lor asupra rezultatului final, putem analiza unii dintre acești factori:
Lipsa experienței și a educației antreprenoriale
Chiar dacă nu pare atât de periculoasă și la începutul unei afaceri poate fi susținută prin entuziasm și motivație, lipsa experienței și a educației antreprenoriale poate duce în timp la falimentul firmei. Necesitatea unor cunoștințe de educație antreprenorială este evidentă, deoarece acestea dezvoltă diverse competențe și abilități, precum: dezvoltarea spiritului de iniţiativă, capacitatea de a analiza liber situații reale din economie, capacitatea de a inova sau de a coordona un proiect şi capacitatea de a-ți asuma riscurilor și de a face față unui potențial eşec. În ultimii ani educația antreprenorială a devenit disciplină școlară pentru tinerii de liceu și, cu siguranță, va contribui la formarea unor generații de tineri antreprenori mai bine pregătiți pe piața muncii.
Accesul dificil la resurse financiare
Economia românească a cunoscut în ultimii 30 de ani o evoluție sinuoasă cu suișuri și coborâșuri, iar acest lucru poate fi fatal pentru micile companii aflate la început de drum. Din păcate nici resursele financiare disponibile pentru companii nu au fost suficient de generoase astfel încât să aducă o schimbare și să conteze.
Susținerea antreprenoriatului românesc s-a regăsit rar în politicile publice, iar dacă s-a întâmplat acest lucru condițiile de acordare a unor granturi pentru IMM-uri au fost multe și greu de îndeplinit de către acestea. Putem spune că în aceste condiții, cei care au reușit au făcut-o cu mari eforturi și datorită unor calități personale unice.
Lipsa forței de muncă calificate
Un alt factor important care a influențat falimentul multor companii din România este lipsa unor angajați valoroși și calificați pentru ceea ce trebuiau să facă. Dacă firmele mari își permit să califice personalul la locul de muncă, alocând sume importante pentru acest lucru, companiile mici nu au această posibilitate și sunt afectate în mod direct de resursa umană fluctuantă și nepregătită pe care sunt nevoiți să o angajeze.
Schimbări frecvente în legislația ce reglementează acest domeniu
O problemă de care s-au plâns toți antreprenorii este cea a schimbărilor mult prea frecvente a legilor și reglementărilor ce vizează domeniul lor de activitate. Din cauza acestei instabilități, companiile nu mai reușesc să facă față noutăților legislative, cheltuielilor neprevăzute și nu reușesc să se adapteze, intrând în insolvență și faliment.
Chiar dacă această imagine retrospectivă asupra antreprenoriatului românesc nu este una dintre cele mai bune, perspectivele nu sunt deloc sumbre. Piața economică românească este în continuă dezvoltare, iar condițiile de înființare a unei firme s-au simplificat destul de mult. În plus, azi poți găsi numeroase informații de specialitate cu privire la înființarea unei companii. De asemenea, internetul oferă o gamă largă de articole utile despre finanțarea întreprinderilor mici şi mijlocii, din surse naționale sau europene, care te pot ajuta în demersul tău.