Creșe în străinătate. Cum poți să-ți înscrii copilul la o creșă în Europa

Problema locurilor în creșele din România a atins cote inimaginabile. Primarul orașului Cluj-Napoca invoca o concurență de peste 1.000 de copii pe un loc. De ce suntem în această situație? Nu sunt clădiri, nu se pot construi? Nu există suficient personal calificat, nu se poate pregăti? Nu are localitatea bani pentru asemenea investiții?

În același timp, orașul Cluj-Napoca este cotat ca unul dintre cele mai dezvoltate, cu o creștere demografică și economică explozivă, forța de muncă tânără având un rol determinant în această creștere. În același timp, familiile tinere au nevoie de sprijin pentru a munci în continuare, mamele vor să lucreze, dar creșe pentru copii nu se găsesc.

Înainte de 1989, fabricile aveau creșe proprii pentru copiii angajaților. Odată cu căderea lor, au dispărut și creșele. Anul acesta a intrat buldozerul în ultima de acest fel, cea de la Clujana.

Unele companii active din oraș și-au organizat propriile creșe și grădinițe, dar acestea nu sunt suficiente.

Ne-am interesat care este situația în alte țări, iar concluzia este că, deși organizarea unui sistem de creșe nu este ușoară, ea nu este imposibilă.

https://transilvaniareporter.ro/actualitate/criza-creselor-somatii-de-la-parinti-alocati-bani-pentru-construirea-unor-noi-crese/

Franța – coplată

Creșele în Franța preiau copiii pe trei grupe, 0-1 an, 1-2 ani și 2-3 ani, apoi merg la grădinițe. Se plătește în funcție de venitul familiei, indiferent dacă e de stat sau privată. Unele grădinițe au grupe foarte mici, preiau copii de la 1,5 ani cu condiția să meargă în picioare. Trebuie anunțat cu câteva luni înainte, deci copiii se înscriu la creșă.

Sunt locuri suficiente și Irina, o româncă stabilită în sudul Franței, spune că nu a auzit pe nimeni să nu-i primească copilul la creșă. Ea însăși beneficiară a sistemului, consideră că acolo înscrierea unui copil la creșă sau la grădiniță nu e o problemă.

Ca o paranteză, în Franța după primele 3 luni de viață a copilului în general femeile reiau lucrul (de obicei la timp parțial 50-80% pe o durată de 6 luni) mai ales dacă au salarii bune, nu li se pare convenabil financiar să rămână acasă.

Se pot înscrie copiii la orice creșă din oraș, chiar și din împrejurimi, dacă mai sunt locuri doar acolo, nu se ține neapărat cont de adresă.

De remarcat că se plătește în funcție de venituri, factura poate să varieze între 50-100 de euro/lună până la 500-600 de euro/lună per copil.

Belgia. Copiii sunt primiți la creșă de la 3 luni

O româncă își împărtășea propria experiență la înscrierea fetiței ei la creșă în Belgia: încă din timpul sarcinii, trebuie să te preocupi de un loc în creșă. Deși nu foarte recentă, mărturisirea ei este relevantă pentru sistemul din această țară europeană, unde criteriul ce primează este faptul că amândoi părinții lucrează. „De cele mai multe ori, creșele din sistemul public sunt un fel de organizații nonprofit subvenționate de localitate (Comună) și ori sunt de sine stătătoare, ori coordonate de ONE (Office de la Naissance et de l’Enfance). La noi în comună, Schaerbeek, sunt toate sub umbrela ONE, așa că înscrierea am făcut-o la ei.

Încă din luna a treia de sarcină cereți neapărat medicului ginecolog o adeverință cum că sunteți însărcinată. Cu acest certificat, împreună cu dovada că munciți (unul sau ambii părinți) și compoziția menajului care să ateste că locuiți în comuna respectivă, vă prezentați la ONE unde selectați dintr-o listă creșele care vă fac cu ochiul, de obicei aproape de casă sau job, și precizați data de la care vreți să vă intre copilul la creșă. Fiecare dosar primește un punctaj, șansele să prindeți un loc la creșă crescând dacă ambii părinți muncesc.

Locurile la creșă se eliberează după un algoritm anume, neexistând o dată de „începere a anului școlar”. În primul rând, creșele se organizează de obicei pe 3 grupe de vârstă/capacități motrice: bebeluși, mijlocii și mari. Pe măsură ce copiii ajung la vârstă de 2,5 ani sunt luați de la grupa de copii mari și înscriși la „école maternelle”, un fel de echivalent al grădiniței românești. Dacă nu-și găsesc locuri unde vor exact de la vârstă specificată (nu contează că e în mijlocul anului școlar!), rămân la creșă și locurile care ar trebui să vină din urmă rămân blocate. Așadar nu toate locurile se eliberează la aceeași dată, nu există o dată fixă de începere a anului la creșă. Noi, că să prindem un loc în ianuarie, ne-am înscris în octombrie, în anul de dinainte. Deci, cu trei luni înainte. Menținerea înscrierii trebuie confirmată în scris la fiecare trei luni, iar la naștere trebuie trimis actul de naștere în copie.

Pe lângă creșe mai există varianta „mamelor de primire”. E vorba de femeile care iau acasă până la 5 copii de aceeași vârstă și care sunt autorizate să facă asta. Pentru a afla care și unde sunt, tot cu cele două organizații menționate mai sus trebuie să luați legătura.

Creșele din sistemul public au tarife în funcție de veniturile părinților, calculate după o grilă care e publică. Deci tariful în sine variază de la câteva zeci de euro la câteva sute. În prețul lunar intră mâncarea și găzduirea, pentru scutece plătindu-se o suma forfetară zilnică de circa 1,5 euro. Bineînțeles că există posibilitatea de a duce copilul la creșă doar part-time, dar asta se stabilește de la început.

Mai există și creșe private cu tarife între 600 și 750 de euro pe lună. Aici găsirea unui loc nu este foarte problematică, dar totuși trebuie să întrebați din timp. Și mai sunt și creșele anumitor instituții, precum Comisia Europeană, dar aici accesul e restricționat la angajați.” (Textul a fost publicat de Mirona Mitache.)

Experiență personală

„Fiica mea e la o creșă publică, full-time, începând cu vârsta de 4 luni și jumătate, continuă Mirona Mitache. „Mi-ar fi plăcut să fie part-time și doar de pe la 6 luni, dar nu am avut această varianta la muncă. Până în prezent, suntem mulțumiți de personal (2 îngrijitoare la 10 copii) și de felul în care evoluează copilul. Bineînțeles că nu e ca și acasă, unde eu aș fi dedicată ei tot timpul, dar îngrijitoarele le acordă atenție și încearcă să îi facă să se simtă bine, indiferent de situație. (Le-am văzut culcând în brațe bebeluși cu anxietate de separare, dansând cu unii care nu vor să mănânce etc.). Există un carnet personal în care eu am obligația să notez în fiecare dimineață cât a dormit, până la ce ora și la ce oră a luat micul dejun. Când o iau de la creșă, primesc informații similare: cât a dormit, cât lapte a băut, cât a mâncat. O mare bilă albă o acord faptului că acceptă să îi ducem lapte matern de acasă și au grijă să-l dezghețe și să respecte normele de igienă cu el.”

Cât costă creșa

Că aproape în orice țară europeană, creșele par insuficiente și în Belgia. Deși există și creșe de stat și private, locurile se epuizează rapid și se recomandă să aplici încă din perioada sarcinii. Prețurile variază în funcție de regiune. De exemplu, în zona flamandă, pentru o zi de creșă, poți plăti oricât între 1.30 și 23 de euro, în vreme ce în zona în care se vorbește franceză prețurile sunt un pic mai mari. (Pentru „Life”, Cristina Bucur)

În Marea Britanie – parțial gratuit

În Marea Britanie, educația formală începe ca în orice altă parte: la creșă (nursery) sau pre-school (grădiniță).

Vârstele de la care sunt acceptați copiii sunt:

• Creșă – 5 luni până la 3 ani;
• Grădiniță – 3 ani până la 5 ani.

Este recomandat ca părinții să înceapă această căutare timpuriu, cu mult înainte de perioada în care copilul ar trebui să înceapă activitatea. Există liste de înscriere lungi, iar locurile sunt limitate – mai ales la instituțiile bune.

În ceea ce privește creșa, spre deosebire de grădiniță unde trebuie să aplici consultând consiliul local de care aparții, aplicarea se face direct, online sau pe hârtie.

Dacă este o creșă privată, va trebui să suni dinainte, să trimiți un email sau să le faci o vizită pentru a putea să vorbești cu managerul creșei care îți va da formularele de aplicare pe care trebuie să le completezi. La acest tip de creșe private s-ar putea să fie nevoie să plătești un depozit.

În cazul în care dorești ca programul să fie unul prelungit, poți găsi centre unde programul este de la 7 dimineața până la 6 seara, dar de la 9:00 la 12:00 sau de la 9:00 la 14:00. Bineînțeles, în funcție de vârsta lui și de preferințele părinților, aceste ore pot include: mic dejun, prânz, gustări și somnul de amiază.

Începând cu vârsta de 3 ani, statul asigură în mod gratuit 15 ore pe săptămână la grădiniță.

Dacă dorești să duci copilul la creșă sau ca acesta să petreacă mai mult de 15 ore săptămânal la grădiniță, va trebui să plătești orele suplimentare. Pentru gratuitate, părinții trebuie să facă dovada plății taxei de consiliu și este necesar ca grădinița sau creșa la care merg să poată deconta plățile de la stat.

În rest, costurile diferă în funcție de orele suplimentare pe care le petrece acolo peste cele 15 gratuite, unitatea la care este înscris sau beneficiile pe care le are. Prețurile variază între £70 și £140 pe săptămână, în funcție de zona în care locuiești. („Viața în străinătate”)

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Buna am 2 copii gemeni sa primește la creșă

  2. Ana levai says:

    Am o fetiță de 11 luni

Postaţi un comentariu