Europa fără mască în aer liber. Cum e în alte orașe

Problema purtării măștii de protecție în spații deschise, pe stradă sau în parcuri, este una generală. Multe țări s-au revoltat împotriva acestei măsuri, iar vara vine să încălzească spiritele pe această temă. În plus, căldura de afară aduce argumente de partea celor care cer insistent să se renunțe la mască în aer liber: și vara trecută s-a luat această decizie. Transilvania Reporter a întrebat locuitori din alte țări europene cum se poartă acolo masca și cum arată viața cotidiană, cât de relaxate sunt măsurile sau cum se pregătește trecerea la un regim mai puțin strict.

Konrad Gundisch de la München, Germania: Măștile sunt obligatorii doar în spații închise sau aglomerate.

Și la Munchen, precum în toată Germania, se aplică legea de protecție împotriva pandemiei: la o incidență de peste 100 de cazuri la 100 de mii de locuitori în trei zile la rând sunt închise toate prăvăliile, cu excepția celor destinate aprovizionării cu alimente, toate restaurantele și toate instituțiile culturale.

Măștile FFP2 sunt obligatorii în spații închise. În aer liber nu sunt obligatorii, doar în Centru, în locuri aglomerate semnalate cu mască pe fundal albastru. Trebuie să spun că aici acceptanța măștilor e mare, cam 95%.

Între orele 22.00 si 5.00 este interzisă ieșirea din casă. Prin urmare, de luni de zile suportam aceste restricții. Probabil încă din această săptămână măsurile vor fi ameliorate: se vor deschide grădinile de vară, mai multe prăvălii, terase. Acum accesul este limitat la cei cu test făcut în ultimele 24 de ore sau vaccinați de două ori.

În ceea ce privește vaccinarea, ea decurge foarte încet. Eu, de exemplu, la 72 de ani, am primit primul vaccin abia în 16 martie, al doilea e programat în 29 iunie.

Atmosfera în oraș e tensionată, nemulțumirea oamenilor în creștere, dar fără să existe multe excese de nerespectare a regulilor.

Mihnea Mihai din Elveția: Masca în aer liber nu s-a purtat!

Incidența la noi este bine, sub 0,9 . Mască în aer liber nu s-a purtat, iar termene de vaccinare încep să aibă și oamenii care nu sunt grupă de risc.

Aici se vaccinează doar cu Pfizer sau Moderna, cele mai multe comenzi de doze fiind pe Moderna. Restaurantele sunt deschise doar pe terase și pentru takeaway. În interior se vor redeschide din 31 mai, cu concept de siguranță, dacă o va permite situația epidemiologică. Sunt deschise sălile de sport, dar cu condiția purtării măștii.

Concertele și sălile de teatru sunt deschise până la maxim 50 de participanți. De la 31 mai vor fi permiși 100 de participanți în interior. În Elveția sunt administrate deja 3.242.772 de doze de vaccin și 1.077.581 de persoane sunt vaccinate integral.

Herbert Stoeger din Austria: Nu e obligatorie pe străzi!

Nici în orașele de aici nu se poartă masca pe stradă obligatoriu, dar masca FFP2 e obligatorie în toate magazinele, tren, tramvai etc. Și în locurile aglomerate.

Sunt închise toate restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele etc. Se vor deschide din 19 mai și trebuie să arăți test negativ, certificat de vaccinare sau de vindecat ca să poți intra . Aici au fost vaccinați 35% cu prima doză și 12,5% cu ambele. Obiectivul este să se vaccineze cât mai mulți cu prima doză cu distanță maximă între doze. În Viena se poartă masca și în exterior, și în locurile focar.

În Franța, la sfârșitul lunii aprilie s-a decis că persoanele vaccinate vor putea renunța la masca de protecție atunci când se află într-o încăpere închisă și privată. Cu toate acestea, masca va trebui purtată în colectivitate sau în cazul în care o persoană din încăpere nu este imunizată.

În Grecia, localnicii, dar și turiștii, s-au bucurat de o oarecare relaxare. Redeschiderea barurilor și a tavernelor, care a intrat în vigoare în 3 mai, prevede primirea și servirea clienților numai în aer liber și cu respectarea anumitor condiții. Personalul trebuie să fie testat de două ori pe săptămână și să poarte mască. La o masă pot sta maximum șase persoane, iar între mese trebuie menținută distanța. 

Cum interdicția ieșirii din casă este încă în vigoare, programul se încheie puțin înainte de ora 23.00. În ciuda tuturor acestor cerințe, cafenelele și tavernele se umplu cu rapiditate. 

Potrivit Universității Johns Hopkins, citată de DW, Grecia înregistrează o incidență de aproximativ 150 de infecții la 100.000 de locuitori, aproximativ la fel ca în Germania. Aproximativ opt la sută din populație este vaccinată cel puțin o dată împotriva noului virus. Din 15 mai, Grecia vrea să deschidă complet domeniul turistic.

În Italia, în regiunile care nu sunt puternic afectate de infecții, restaurantele și barurile au permisiunea de a deschide afară, dar numai până la ora 22.00 , din pricina interdicției de părăsire a domiciliului pe timpul nopții. Chiar și muzeele și cinematografele s-au redeschis în părțile mai puțin afectate ale țării. 

Dar purtarea măștii este obligatorie. Incidența este de aproximativ 135 de infecții la 100.000 de locuitori, iar Italia a planificat o atenuare a restricțiilor în următoarele săptămâni. Din iunie, oamenii ar putea sta din nou în interiorul restaurantelor. Peste 22 la sută din populație a fost vaccinată împotriva coronavirusului cel puțin o dată, potrivit datelor publicate de DW.

Distribuie:

Postaţi un comentariu