Cine este premierul interimar desemnat luni seara? Nicolae Ciucă, într-un interviu luat de Revista Sinteza

Luni seara, după demisia premierului Ludovic Orban, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier interimar. Puțină lume știe faptul că Nicolae Ciucă, ofițer superior în rezervă, este comandantul care a coordonat prima operațiune militară a Armatei Române după cel de-al doilea război mondial. Este vorba despre bătălia de la Nassiryah, din luna mai 2004, în Irak, când Ciucă avea gradul de locotenent-colonel.

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 la Plenița, județul Dolj. A absolvit liceul militar din Craiova și școala militară de ofițeri de la Sibiu în 1988. A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, iar după absolvire a fost numit ofițer de stat major. Aproape că nu a ratat niciun teatru de operațiuni.

Revista SINTEZA i-a luat un interviu în exclusivitate, în august 2015, pe vremea când îndeplinea funcția de șef al Statului Major General, interviu în care puteți descoperi cine este omul, militarul, dar și profesionistul Nicolae Ciucă.

– Aţi fost primul comandant român care a ajuns în Irak cu drapelul de luptă NATO, aţi condus operaţiunile în Bătălia de la Nassiryiah. Cum vă amintiţi acum acea noapte de 14/15 mai 2004? Cum i-aţi văzut atunci pe militarii români pe frontul de lupta comparativ cu forţele armate ale altor state?

Nicolae Ciucă: – Am condus Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, „Scorpionii Roșii”, care a luat în primire zona de responsabilitate din în regiunea Nassiriyah, de la Batalionul 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” din Dej. Însă, ceea ce a constituit premiera pentru misiunea din Irak a fost faptul că, pentru prima dată în istoria recentă a armatei noastre, un batalion a primit drapelul de luptă în teatrul de operații. Această onoare ne-a impulsionat, am planificat și condus toate activităţile și misiunile în zona de responsabilitate și împreună cu partenerii noștri italieni din Brigada Arriete, sub comanda cărora eram, a trebuit să facem faţă provocărilor, care n-au fost ușoare. Acea noapte, 14/15 mai 2004, a reprezentat maximum de intensitate, vârful de sarcină în istoria acţiunilor de luptă pe care armata română le-a desfășurat în teatrele de operaţii.
Cum îmi amintesc acea noapte? A fost o noapte foarte dificilă, în care fiecare dintre militarii români au știut cât se poate de bine ce îi poate aștepta, cunoșteau riscurile și repetasem de mai multe ori modul de acţiune. Ordinul de misiune a fost cunoscut în detaliu de la comandantul de batalion la soldat și a fost executat întocmai, cu ajustările de rigoare impuse de situaţia reală. A fost proba de profesionalism, de curaj și camaraderie pe care militarii le-au dovedit din plin într-o acţiune de luptă reală. Este important că noi, militarii români, nu am fost nici mai buni, nici mai puţin buni decât militarii celorlalte armate participante cu trupe la coaliţie, iar accederea noastră (ca membru cu drepturi depline, chiar în perioada când noi ne îndeplineam misiunea în Irak) în Alianţa Nord-Atlantică a avut ca argument și valoarea profesională a militarilor români.

Citiți interviul integral în Revista SINTEZA

Distribuie:

Postaţi un comentariu