Justiție cu dublă măsură. Despăgubire RCA record de 1, 7 milioane euro

Tragicul accident de pe podul Decebal din Satu Mare s-a produs în septembrie 2011

Două familii care și-au pierdut câte un membru în tragicul accident din 2011 de pe podul Decebal din Satu Mare. Două procese de despăgubire cu două sentințe definitive și executorii la Tribunalul Satu Mare. Același avocat care apără interesele ambelor părți, clujeanul Alexandru Rădulescu, și doi judecători diferiți care au dat cele două sentințe. Sentințe care prevăd despăgubiri de 1, 7 milioane de euro, în cazul familiei Roatiș, și 200.000 de euro, în cazul familiei Sabău. Un mare semn de întrebare rămâne în ceea ce privește diferența colosală între cele două sume, în două cazuri identice. Cu atât mai mult cu cât despăgubirea RCA de 1, 7 milioane euro este una record național. Răspunsul poate fi în relațiile de prietenie dintre avocat și concubinul magistratului.

1, 7 milioane euro pentru familia Roatiș

Familia tânărului care în 2011 a decedat, alături de alți doi prieteni, într-un tragic accident din Satu Mare, urmează să fie despăgubită, în cadrul unei poliţe de răspundere civilă auto, cu 1, 7 milioane de euro. Până în acest moment, este cea mai mare despăgubire acordată vreunui asigurat RCA, în România.

Vasile Roatiş, poliţist în localitatea Vetiş, şi-a pierdut fiul în urmă cu doi ani, într-un cumplit accident de circulaţie. După un proces de circa doi ani de zile de la accident, Tribunalul Satu Mare a admis acţiunea formulată de familia Roatiș în contradictoriu cu compania SC Asigurare- Reasigurare Astra SA. Astfel, societatea de asigurări este obligată să plătească reclamanţilor suma de 2, 219 lei despăgubiri civile şi prejudicii materiale, dar şi 1, 7 milioane euro despăgubiri civile, prejudicii morale după cum urmează: reclamantei Florica Roatiş, mama tânărului, suma de 700.000 de euro, reclamantului Vasile Roatiş, tatăl tânărului, suma de 500.000 de euro și reclamantului Raul Gheorghe Roatiş, fratele acestuia, suma de 500.000 de euro. Sentinţa, dată pe 20 mai 2013, este definitivă și executorie, dar nu și irevocabilă.

Avocatul familiei Roatiș, Alexandru Rădulescu, din Cluj Napoca, consideră că sentința este una temeinică și legală, precizând însă că firma asiguratoare a făcut recurs la Curtea de Apel Oradea. „Mai există două căi posibile de atac. Sperăm că sentința dată de Curtea de Apel Oradea va fi aceeași cu cea dată de Tribunalul Satu Mare. Dacă nu, atunci dosarul va fi transferat la Înalta Curte de Casație și Justiție“, ne-a declarat avocatul familiei, Alexandru Rădulescu.

Doar 200.000 de euro pentru familia Sabău

Familia Sabău, care și-a pierdut unul dintre cei doi fii în același accident, a intentat, de asemenea, proces împotriva companiei de Asigurări SC Asigurare- Reasigurare Astra SA, având ca și apărător al cauzei pe același avocat, Alexandru Rădulescu, din Cluj Napoca. Familia primise iniţial 35.000 de euro, dar a semnat ulterior o altă înţelegere pentru a cere o sumă cu mult mai mare. Deloc întâmplător, suma solicitată se ridică la 1, 7 milioane de euro, adică exact cât a primit prima familie. Totuși, familia Sabău urmează să primească doar 200.000 de euro, după cum a decis un judecător de la Tribunalul Satu Mare pe data de 13 iunie 2013. Ibolya Sabău, mama tânărului, va primi suma de 50.000 de euro, Nicolae Sabău, tatăl tânărului, suma de 75.000 de euro, iar Nicoleta Tivadar, sora acestuia, suma de 75.000 de euro.

La un pas de poprirea conturilor

În data de 26 iunie 2013, Judecătoria Satu Mare a admis cererea avocatului familiei Roatiș privind încuviințarea executării silite a companiei de asigurare. Astfel că dosarul a ajuns pe masa unui executor judecătoresc, care urma să facă poprire pe contul companiei. Totuși, acest lucru nu s-a mai întâmplat, compania de asigurări reușind să stopeze în instanță executarea. La fel s-a întâmplat și în cazul familiei Sabău.

Intervin relațiile de „prietenie“

Conform unor surse judiciare, avocatul Alexandru Rădulescu ar fi într-o relație de prietenie cu avocatul Liviu Mureșan din Satu Mare, concubinul judecătoarei Paula Ștefan, cea care a dat verdictul favorabil în cazul despăgubirii de 1, 7 milioane de euro. Acesta ar fi motivul care ar fi determinta-o pe judecătoarea Paula Ștefan să acorde o decizie favorabilă pentru o sumă care, potrivit asiguratorului, este de zeci de ori mai mare decât media despăgubirilor acordate de instanţe în România pentru victimele accidentelor rutiere.

Avocatul Alexandru Rădulescu ne-a declarat că nu o cunoaște pe judecătoarea Paula Ștefan, pe care ar fi văzut-o o singură dată, în instanță.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Șase milioane euro pentru victimele din Muntenegru”]

De exemplu, familiile victimelor care şi-au pierdut viaţa în Muntenegru, cât şi cei 29 de răniţi, urmează să primească despăgubiri materiale de până la șase milioane de euro, un million reprezentând daune materiale. Suma colosală este cea mai mare daună civilă pentru vătămare corporală înregistrată vreodată, din datele brokerilor. Gregory Tour, firma transportatoare al cărei autocar s-a răsturnat în Muntenegru, avea o poliţă RCA la Omniasig VIG. O astfel de poliţă acoperă toate cheltuielile derivate din accident, de la cele de spitalizare, medicaţie şi transport, până la repatriere sau recuperare. Daunelor rezultate din RCA li s-ar putea adăuga şi altele, dacă pasagerii aveau încheiate poliţe de viaţă sau de călătorie individuale, la diverse companii de asigurări. De asemenea, poliţa CASCO are extinderi, atât pentru pasageri, cât şi pentru bagaje.

Cu toate acestea, cazul familiei Roatiș rămâne ca fiind un caz record în România. Familia Roatiș (trei membri) trebuie să primească 1, 7 milioane de euro, despăgubiri civile, materiale și prejudicii morale pentru decesul fiului.

[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu