Autorităţile americane vor să autorizeze utilizarea de urgență a remdesivir. Trump vede „o lumină puternică la capătul tunelului”. Bursele cresc
Autorizarea pentru utilizarea de urgență a remdesivir, un medicament antiviral experimental, care este testat la pacienții cu Covid-19, ar putea fi anunțată în curând, potrivit unui înalt oficial al administrației americane, citat de New York Times.
Înainte de anunţ, președintele Trump și dr. Anthony S. Fauci, epidemiolog şi consilier principal al preşedintelui, au salutat rezultatele timpurii ale unui studiu privind remdesivir derulat de o agenţie sanitară federală.
Studiul a produs date „semnificative, pozitive”, a spus dr. Fauci.
„Datele arată că remdesivir are un efect clar, semnificativ, pozitiv în reducerea timpului de recuperare. Acest lucru este foarte important pentru o serie de motive și vă voi oferi datele. Este extrem de semnificativ. Dacă priviți perioada de recuperare, ea a fost de 11 zile (la cei trataţi cu remdesivir, n.r.) comparativ cu 15 zile. Deși îmbunătăţirea e doar de 31 la sută, nu 100 la sută, ea este o dovadă foarte importantă a eficacităţii, deoarece a dovedit că (remdesivir, n.r.) este că un medicament care poate bloca acest virus. Rata mortalității a avut tendința de a fi mai bună în sensul scăderii deceselor în grupul remdesivir – 8 la sută față de 11 la sută în grupul placebo. Nu s-a atins încă o semnificație statistică, dar datele trebuie analizate în continuare”, a detaliat oficialul medical american.
Un alt studiu realizat în China şi publicat miercuri, potrivit căruia remdesivir nu a arătat niciun beneficiu clinic semnificativ împotriva Covid-19, nu este „un studiu adecvat”, a apreciat de asemenea dr. Fauci.
Vestea că un tratament anti Covid-19 ar putea fi autorizat de FDA a fost bine primită de bursele americane. S&P 500 a câştigat miercuri aproape trei procente, în pofida anunţului Departamentului de Comerț care a raportat cea mai gravă contracție trimestrială a economiei americane înregistrată din 2008 încoace.
Președintele Trump și consilierii săi au arătat la rândul lor optimism, cu toate că totalul deceselor cauzate de virus a depășit 60.000. Pe măsură ce statele americane încep să ridice carantina, Casa Albă a continuat „să ofere o istorie revizionistă a pandemiei, în care acțiunile domnului Trump și ale echipei sale nu au fost tardive și inadecvate, ci îndrăznețe și eficiente”, relatează New York Times.
Miercuri, la o întâlnire televizată la Casa Albă cu liderii de afaceri, președintele a vorbit despre faptul că vede „o lumină puternică la capătul tunelului”. El a discutat mult despre restabilirea vieții în Statele Unite, ca și cum criza aproape s-ar fi terminat. Preşedintele a dezvăluit că intenționează să zboare în Arizona săptămâna viitoare și la scurt timp după aceea în Ohio. S-a arătat încrezător şi vesel că va merge curând la un meci de fotbal şi că îşi va relua mitingurile de campanie. „Mi-ar plăcea să ies”, a spus şeful statului american, citat de New York Times.
Administraţia americană lucrează de asemenea la un program „de avarie” pentru dezvoltarea rapidă a unui vaccin împotriva coronavirusului. Planul prevede accelerarea proceselor de creare, testare și producere în masă a unui vaccin – despre care medicii au spus în mod repetat că vor dura minim un an, până la 18 luni – astfel încât sute de milioane de doze să fie produse până la sfârșitul anului. Deşi experții în sănătate publică au avertizat că graba ar putea submina eficacitatea tratamentului și poate duce chiar la îmbolnăviri şi decese, preşedintele ar fi ordonat secretarului său pentru Sănătate să găsească soluţii.
Acest plan, cunoscut intern drept „Operațiunea Warp Speed” (într-o traducere apropiată cinematografiei ar însemna „Urzeala vitezei”), analizează posibilitatea ca statul să despăgubească marile companii farmaceutice și biotehnologice, dacă acestea vor fi trase la răspundere pentru efectele adverse provocate de vaccinuri și să implice Pentagonul în programul de testare. Nu se ştie deocamdată cum se va realiza acest lucru, deoarece majoritatea eforturilor militare s-au concentrat până acum pe contracararea armelor biologice şi nu a virusurilor care apar în mod natural sau sunt transmise prin răspândirea în comunitate.
Nu este clar nici câți bani federali e dispusă administraţia să cheltuie pentru acest program. Probabil mulţi, căci preşedintele riscă să nu fie reales dacă se va vedea că a înaintat un termen nerealist pentru producerea vaccinului. Departamentul pentru Sănătate a confirmat existența planului, elogiind contribuţia peşedintelui. „Operațiunea «Warp Speed» este, în mod clar, o altă extensie a îndrăzneței conduceri a președintelui Trump și a dorinței sale de a accepta abordările «în termeni de business, ca de obicei» în discuţiile privind criza Covid-19”, a declarat, pentru New York Times, Michael R. Caputo, un apropiat al lui Trump angajat recent ca nou secretar adjunct al departamentului.
Mai multe despre studiul clinic privind remdesivir, aici https://transilvaniareporter.ro/coronavirus/gilead-spune-ca-un-studiu-guvernamental-american-confirma-eficacitatea-remdesivir-impotriva-covid-19/