Ce știe Inspecția Teritorială de Muncă despre muncitorii din aeroportul clujean și de unde a pornit totul
În plină criză provocată de pandemie, pe timpul unor ordonanțe militare care interzic adunările publice și grupurile mai mari de oameni, la Aeroportul internațional din Cluj-Napoca, joi 9 aprilie s-au aflat 1800 de persoane pentru a fi îmbarcate în avioane și transportate la munci agricole în Germania.
Autoritățile au declarat că nu știau de transport. Atât prefectul, cât și primarul spun că nu știau, că nu au fost anunțați despre o astfel de operațiune.
Transilvania Reporter a contactat conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj, iar inspectorul șef al instituției, Daniel Păcurariu ne-a declarat: „Am înțeles că ar fi vorba de o firmă de plasarea forței de muncă din Sighet, dar până acum n-am reușit să aflăm exact. Am primit ieri de la Poliție fotografia unui contract de la unul dintre muncitori. Contractul este încheiat între muncitor și beneficiarul german, nu apare intermediarul. Noi nu știm cine sunt plasatorii, n-am reușit să aflăm firma”.
Cât privește prevederile din contractul dintre muncitorul român și beneficiarul german, inspectorul spune că „sunt respectate”, deși ele se referă la perioada de după sosirea muncitorului în Germania.
Cât privește condițiile și transportul forței de muncă din România în Germania, conducerea ITM Cluj spune că „nu există prevederi”.
Contextul european
Țările din întreaga Uniune Europeană, inclusiv Germania, au instituit controale de frontieră pentru a stopa răspândirea virusului, dar cu efectul secundar de a împiedica lucrătorii transfrontalieri să călătorească la locul de muncă.
Fermierii germani și producătorii de legume au avertizat că astfel de restricții ar împiedica mii de asistenți agricoli sezonieri din Europa de Est să strângă recolte și să participe la muncile din fermele din Germaniei, ceea ce ar putea duce la reducerea culturilor de fructe și legume și la explozia prețurilor.
Astfel, Germania a decis să relaxeze controalele la frontierele privind coronavirusul pentru muncitorii agricoli, anunța Reuters acum o săptămână.
„Germania va permite lucrătorilor străini în țară să ajute la recoltarea fructelor și legumelor în ferme, a declarat guvernul joi (2 aprilie – nota red.), relaxând restricțiile anterioare de călătorie impuse pentru a combate noul coronavirus. Majoritatea lucrătorilor agricoli provin din țări din estul UE, inclusiv Polonia, România și Bulgaria”, preciza Euractiv, citând Reuters.
De asemenea, Comisia Uniunii Europene a cerut luni (6 aprilie) țărilor UE să permită sutelor de mii de lucrători migranți sezonieri care plantează sau recoltează culturi să treacă frontierele, în ciuda măsurilor naționale de conținere a coronavirusului.
Există și o declarație a președintelui Asociației fermierilor germani, Joachim Rukwied, în acest sens: „Suntem foarte ușurați că mai mulți lucrători sezonieri pot veni începând de astăzi în Germania. Acești angajați, care au o experiență îndelungată, sunt importanți, astfel încât să putem menține aprovizionarea cu fructe și legume a populației”.
Urmează Italia
„Autoritățile de la București au aprobat trimiterea a peste 15.000 de muncitori sezonieri pe câmpurile agricole din regiunea Veneto, în nordul Italiei”. Asociația Coldiretti (Confederația italiană a cultivatorilor direcți – nota red.) salută, cu satisfacție, vestea sosirii forței de muncă din România, transmite publicația italiană Wine News.
Publicația a calificat informația drept „o gură de oxigen” venită după întâlnirea care a avut loc, luni (6 aprilie), între ambasadorul României în Italia, George Bologan și ministrul Agriculturii, Teresa Bellanova. Cel mai înalt reprezentant diplomatic de la Bucureștiului a confirmat că „România este alături de Italia și există disponibilitatea de a găsi soluții” și că „agricultura rămâne o opțiune pentru solicitanții de locuri de muncă”. Cei 15.000 de muncitori care vor sosi, chiar dacă importanți, vor satisface doar parțial o nevoie prezentă la scară națională, mai scrie publicația italiană, citată de Gazeta Românească din Italia. Nu trece nicio zi în care să nu se lanseze o nouă alarmă din lumea agricolă, cu asociațiile agricole în frunte, completează ei.
Foto: Dan Bodea – Transilvania Reporter