Un laureat al premiului Nobel ne liniștește: Sfârșitul pandemiei de coronavirus este aproape. Umanitatea va supraviețui

Michael Levitt, laureat al Premiului Nobel pentru chimie

Biofizicianul americano-britanic-israelian Michael Levitt, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2013 și profesor al Universității Stanford, este una din figurile care dă asigurări omenirii că răspândirea coronavirus este pe un trend descendent și afirmă că această criză mondială se va sfârși curând.

”Virusul este în criză și contrar previziunilor sumbre, răspândirea acestuia se va opri.”, spune Michael Levitt într-un interviu acordat vineri pentru calcalistech.com.

Prognozele lui Levitt s-au dovedit corecte: numărul de noi cazuri raportate în fiecare zi a început să scadă începând cu data 7 februarie. O săptămână mai târziu, rata mortalității a început să scadă și ea.


Pe aceeași temă:


„Rata de infecție a virusului în provincia Hubei a crescut cu 30% în fiecare zi – aceasta este o statistică înfricoșătoare. Nu sunt un expert în gripă, dar pot analiza numerele și aceasta este o creștere exponențială. În acest ritm, întreaga lume ar fi trebuit să fie infectată în 90 de zile. Dar apoi, tendința s-a schimbat. O săptămână mai târziu, același lucru s-a întâmplat și cu numărul morților. Această schimbare dramatică a curbei a marcat punctul median și a permis predicția mai bună a momentului în care se va încheia pandemia. Pe baza acestui lucru, am ajuns la concluzia că situația din toată China se va îmbunătăți în două săptămâni. Și, într-adevăr, acum există foarte puține cazuri noi de infecție.” , a spus biofizicianul.

”Pe baza diminuării numărului de cazuri de infecție și decese, virusul va dispărea probabil din China până la sfârșitul lunii martie. Inițial, fiecare pacient cu coronavirus din China infecta, în medie, 2,2 persoane pe zi – creșterea exponențială care putea duce la dezastru. Dar numărul de noi infecții zilnice este acum aproape de zero. E ca și cu ratele dobânzilor bancare: chiar dacă aceasta continuă să scadă, tot câștigi bani. Suma pe care ai investit-o nu scade, ci doar crește mai încet. Atunci când discută despre boli, oamenii sunt speriați. Dar faptul că rata infecției încetinește înseamnă că sfârșitul pandemiei este aproape.

Există mai multe motive pentru care susțin acest lucru. Carantina face diferența, dar există și alți factori, la locul de muncă de exemplu..Știm că în China era carantină aproape totală, oamenii au plecat de acasă doar pentru a face cumpărături și au evitat contactul cu ceilalți. În Wuhan, care a avut cel mai mare număr de cazuri de infecție în provincia Hubei, existau toate șansele ca toată populația să se fi infectat, însă acest lucru s-a întâmplat doar pentru 3 la sută dintre locuitori. Chiar și pe nava de croazieră Prințesa Diamantului, rata infecției nu a fost mai mare de 20%, ceea ceînseamnă că multe persoane sunt imune în mod natural la virus.

Explozia cazurilor din Italia este îngrijorătoare, dar spun că numărul mare al celor infectați este consecința unui procent mai mare de persoane în vârstă decât în China, Franța sau Spania. Mai mult, italienii au o viață socială foarte bogată. Din aceste motive, este important să ținem oamenii deoparte și să împiedicăm ca bolnavii să intre în contact cu oameni sănătoși.

China a făcut eforturi mari în acest sens și a reușit să obțină controlul complet asupra virusului. Aici, numărul de noi infecții va ajunge în curând la zero, iar în Coreea de Sud se întrevede deja sfârșitul crizei.

Ca și în cazul gripei, majoritatea celor care mor ca urmare a coronavirusului au peste 70 de ani, a spus Levitt.

„Este cunoscut faptul că gripa ucide în mare parte persoanele în vârstă – aproximativ trei sferturi din rata de mortalitate o reprezintă persoanele de peste 65 de ani. De ani de zile, de exemplu, gripa face ravagii în SUA. În 2017, au murit de trei ori mai mulți oameni decât acum, și, totuși, nu s-a intrat în panică. Acesta este mesajul meu: trebuie să vă gândiți la coronavirus ca la o gripă severă. Este de patru până la opt ori mai puternică decât o gripă comună și, cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor rămâne sănătoși și umanitatea va supraviețui. “, a încheiat laureatul premiului Nobel.

Sursa: www.calcalistech.com, site afiliat al Calcalist, cel mai important ziar financiar israelian.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Trif Maria says:

    sa dea Dumnezeu asa sa fie dar sa nu uitam ca in China legea se respecta cu Politia cu armele indreptate spre cel care nu intelege cat de grava e situatia PCChinez stie sa conduca peste un miliard de oameni si acolo sunt batrani dar au ascultat nu au facau galceava la granite ca ai nostri amenzi usturatoare pentru toti care nu respecta

  2. Natali says:

    Mulțumim pentru veștile pozitive, dar să nu uităm că disciplina din China nu se compară cu cea din România! Cred că acest aspect face diferența!Cu mulțumire!

  3. teo says:

    Incet ,incet ,incepem sa apreciem sistemul chinezesc ,care prin masuri dure a reusit sa rezolve o situatie dorit critica ,dar care se putea rezolva si prin masuri mult mai domestice .Dupa cum observati au aparut primii muguri ai NOII ORDINI MONDIALE …este doar primul test ,cu siguranta vor aparea si altele

  4. Nibur Okelad says:

    Ce rost are sa ne comparam cu China?!?!
    Ei ridica un spital in 10 zile, noi nici in 30 de ani; la ei disciplina si respectul autoritatilor face parte din fiinta lor, educatia lor; ce general chinez si-ar permite sa umble ca voda prin loboda,stiind de unde vine, impartind martisoare duducilor frumoase si, infectandu-si propria familie?!?!
    Adevarat, daca ar fi facut asa ceva poate azi, nu mai exista…la noi acel “domn” nici nu este anchetat, necum pedepsit. Si se vor taragana toate pana se va uita.

  5. Pop Dorina says:

    Va multumim !
    Speram sa fie asa cu voia Domnului !!!!!!!

  6. Alecse says:

    Çhinezii fac un spital în zece zile , noi trei guverne !?

  7. Alecse says:

    Yohanis si Orban isi rezerva felicitări ca la noi nu a murit nimeni!? Păi trimete,tii cu flori la mormântul lui Ceausescu ,ca el ne,a vaccinat, sistemul de sănătate de la el se moștenește!

  8. Andrei says:

    Ati scris ca:
    “ Prognozele lui Levitt s-au dovedit corecte: numărul de noi cazuri raportate în fiecare zi a început să scadă începând cu data 7 februarie. O săptămână mai târziu, rata mortalității a început să scadă și ea.”

    Este foarte gresit, numarul global de infectii si de decese este intr-o crestere exponentiala, doar in China este un platou relativ, printro carantina stricta de aproape 2 luni.

    Puteti verifica pe orice website care afiseaza evolutia ratei infectiilor (de exemplu coronavirus . app).

  9. Daniela says:

    Sa nu uitati ca, chinezii, mananca sobolanului, caini si toate mortaciunile! Si atunci, intrebarea mea este, cum sant ei mai curati si disciplinati decat noi?

    • Setfan says:

      Daniela, ti-ai depasit conditia, ai inceput sa puti intrebari dar fara sa fi informata. In China intr-adevar sunt consumate si alte tipuri de carne dar asta se datoreaza crizei lor economice din ani 70´. Consumarea acestor animale s-a mentinut dar populatia care o consuma este extrem de mica, nu trebuie sa generalizam e un procent de 0,0012% din populatia chinei care consuma carnuri bizare. De exemplu si in Romania sunt 80% din locuitori care mananca cacat la fel ca tine. Asta inseamna ca suntem o tara coprofaga?

      • cat says:

        Setfan sau Stefan probabil… vad ca stii statisticile dar nu intelegi implicatiile. Aceste wet markets cum se cheama sunt focarele de infectie… acolo se intalnesc animale salbatice, domestice si oameni. Animalele stau in custi asezate una peste alta. Din cauza acelor 0.0012% s-au intampla 2 pandemici in timpuri recente.
        Pentru cei care dau China ca exemplu … un guvern care a pus viata a 1.4 miliarde de oameni in pericol pentru a satisface dorintele a catorva sute de mii nu e ceva de urmat.
        Da chinezii au facut rapid ce au facut … se poate face si in alte parti. Putini vorbesc dar armata paote sa intervina asa cum au facut chinezi. China a fost scoasa din rahat de vest si mondializare.

      • Ioana says:

        Daniela, “Setfan” are probleme si frustrari din tinerete, cand a fost obligat sa manance cacat la propriu (de aici si replica lui), intamplator il cunosc bine pe tip, deci stai linistita ca e bolnav psihic. O zi frumoasa sa ai, Daniela.

  10. Dan Olariu says:

    Este un exercițiu, o probă, un examen al umanității de a se adapta rapid la situație și de a începe un nou drum. Mai curat, mai bun.
    Acestă “sită” (va) cerne și ar fi bine să găsim soluții pentru viitor, pe care să le aplicăm și să le respectăm. Desigur cercetătorii vor găsi curând antidotul necesar prevenirii și combaterii acestui virus nenorocit și totul va intra în normal. Dar sunt convins că vom fi, sau mai bine zis, ne vom supune singuri și la alte asemenea examene…
    Ar fi bine dacă oamenii, mai ales acum, s-ar întoarce când și când cu fața și cu sufletul către Dumnezeu. Că timp ar mai fi…

  11. Liliana says:

    Trif Maria sunt deacord cu tine din pacate lumea nu intelege cat de grava e situatia.. Asa e si in Italia lumea iese sa cumpere 100 gr de salam sunt persone inconstiente la fel si romanii nostri ca au fugit din Italia in Romania farà sa se gandeasca ca imbolnaveste familiari…. EU am 6anni ca nu merg in Tara pt motive si motive as fi vrut si EU in situatia sa merg acasa am pe mamma acasa dar nu am plecat pt respectul Tarii nostre… Va Salut pe toti si aveti grija de voi

  12. CORINA says:

    Ce treaba are carnea consumată cu disciplina si curățenia? Esti confuză in ce …spui!

  13. Solomon says:

    Ne place disciplina din China dar sa nu uitam ca este comunism…iar noua nu ne.a mai plăcut !
    Nu le putem avea pe toate…!
    Însă dacă nu ne.am îndepărta de Dumnezeu am avea normalul de care avem nevoie !

  14. Zyras says:

    Nu mai comparati China cu Romania. Nu ati vrea sa fiti chinezi si nu vorbesc aiurea. Ei nu sunt disciplinati,ei stiu de frica pt ca sunt tratati ca si sclavi. İn majoritatea oraselor din China ei urineaza langa masa unde mananca,casiera cu o mana e in oala de mancare iar cu cealalta iti da restul,deci nu,nu sunt campioni nici la igiena.

Postaţi un comentariu