Alin Tișe, președ. CJ Cluj: Dorim să finalizăm noul Spital de Copii în următorii trei ani
Consilierii județeni au aprobat astăzi, într-o ședință extraordinară, documentele necesare obținerii terenului pe care se va ridica viitorul spital pediatric monobloc din Becaș. Edificiul, care va avea circa 700 de paturi, se va ridica pe un teren de 16 hectare aflat în prezent în proprietatea Univ.de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj (USAMV), care va primi la schimb terenul și imobilele de pe str.Moților 66-68, acolo unde funcționează în prezent Spitalul de copii.
”Este un teren într-o zonă bună care se va intersecta cu viitoarea centură de sud a municipiului, la o distanță de aproximativ 3,5 km de toate punctele din oraș și la 10 km de viitorul spital regional de urgență. Vom înainta proiectul de lege în Parlament , sperăm să avem cât mai curând această lege, până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare, care să treacă acest teren în administrarea noastră, urmând ca noi sî găsim finanțarea, inclusiv europeană, pentru a realiza acest obiectiv. Este finalul unui drum de căutare, dar și începutul altuia la fel de important pentru construirea acestui spital. Dorința noastră este să realizăm acest spital în trei ani de acum încolo. Știu că oamenii zâmbesc, unii se gândesc că nu se va realiza, dar șa fel s-a vorbit la început și despre stadion, dar l-am făcut. S-a spus că nu se va închide niciodată rampa de gunoi, s-a închis. S-a vorbit că nu se va face centrul de deșeuri, iată că se va finaliza luna următoare.”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
”Terenul este parte din Stațiunea de Cercetări Horticole.Vom face demersuri să mutăm pepiniera în altă parte, sperăm ca spitalul să se construiască cât mai repede ca să intrăm în posesia utilităților de pe strada Moților. Acolo ar putea lua ființă un cămin studențesc, ar putea fi bibliotecă, un amfiteatru și așa mai departe.”, a spus și Cornel Cătoi, rectorul USAMV Cluj.
”Astăzi s-a luat o hotărâre extrem de importantă pentru comunitatea noastră. Puțină lume cunoaște că spitalul a luat ființă în 1948. Clădirea de pe strada Moților, unde funcționează în prezent secția de Pediatrie I, este una care a fost construită în anul 1890, care în momentulde față nu se mai pretează pentru a găzdui un spital de copii. Pe lângă secția de Pediatrie I, acolo mai funcționează cea de Chirugie și Ortopedie Pediatrică,cu secția de Terapie Intensivă a spitalului, cu compartimentul ORL și cu Unitatea de Primire a Urgențelor. Tot acolo avem o parte din Compartimentul de Imagistică.Practic. Este absolut obligatoriu să avem o clădire unde să putem aduna această inimă a spitalului, și în jurul ei să aducem toate celelalte secții din celelalte locații din oraș: Pediatrie II și III, Neurologie.Trebuie să fim pregătiți cu o infrastructură în care să putem într-adevăr să ajutăm populația.”, a declarat și Cornel Aldea, managerul Spitalului de Copii Cluj, la finalul ședinței de consiliu județean.
Vezi aici avantajele pe care le-ar aduce noul spital și dotările acestuia: