Interviu | George Jiglău, politolog: PNL să nu se culce pe o ureche. PSD nu se rupe, nu se sparge

Reporter: – Ce concluzie putem trage după alegerile prezidențiale?

George Jiglău, politolog: – Concluzia este că ne așteptam la rezultatul pe care l-am avut, față de rezultatul pecare eu îl anticipam între cele două tururi de scrutin și prezența la vot a fost mai mare, dar și victoria lui Iohannis a fost mai clară. Cred că toată povestea cu dezbaterea a venit prea devreme și, cumva, între cele două tururi s-a estompat efectul negativ al lipsei acesteia, dar dincolo de victoria clară a lui Iohannis începem să ne gândim la viitor, la alegerile locale, dar mai ales la alegerile parlamentare din 2020.

Eu cred că PSD iese bine din alegerile astea, și acum merg iar împotriva curentului care spune cât de tare și cât demult a pierdut PSD. Nu, n-a pierdut atât de mult PSD. Doamna Dăncilă, având în vedere așteptările care erau de la ea, a făcut foarte bine și prin simplul fapt că a intrat în turul doi. Nu cred că PSD putea să producă un alt candidat care să obțină un rezultat mai bun decât cel făcut de Viorica Dăncilă, și, dincolo de înfrângerea care o costă acum, PSD arată că și atunci când pierde, poate să conteze oricând, în orice condiții, oricât de vulnerabil ar fi, pe cei 2,5-3 milioane de alegători care sunt acolo, sunt disciplinați.

– Cu alte cuvinte, cei care se bucură acum că PSD trece prin momentele de acum n-ar prea avea motive?

– Da, nu prea au motive, și asta pentru că mereu ne-am așteptat ca partidul să se spargă după alegeri, așa am așteptat și după Năstase, și după Geoană, după Ponta, acum după Dragnea. Deci, PSD nu se rupe, PSD nu se sparge. La ei e vorba de mai multă competiție când e vorba de vârful partidului, n-aș spune că la ei e mai democratic, și e mult mai vizibil, nu neapărat că sunt ei mai transparenți ci pentru că e mai multă atenție din partea publică asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul partidului.

Pentru PSD urmează, sigur, un an de opoziție în care cei de acolo au timp să se reașeze, o să facă repede schimbarea asta la vârful partidului, o să vedem cum se finalizează ea. Au însă un an să-și revină, să-și întărească și mai mult baza electorală a partidului, pentru că am văzut că ei se mobilizează și atunci când nimeni nu se mai așteaptă la așa ceva și fac scoruri bune. Singura problemă a PSD-ului, și din această cauză pierd mereu turul doi la prezidențiale, este că nu pot săiasă din bazinul electoral propriu, dar acest bazin este unul foarte stabil și foarte disciplinat, fapt care se vede la locale, parlamentare, turul I al prezidențialelor, și, în acest moment, niciun alt partid din România nu are capacitatea asta. Spre deosebire de PNL, de USR, la PSD electoratul este foarte loial și este, cum spuneam, un bun pe are niciun alt partid nu-l are.

E foarte ușor pentru PNL să se culce acum pe o ureche,dar voturile lui Iohannis de acum, nici măcar cele din primul tur, nu se transferă automat la PNL, și pot ajunge să se păcălească precum după alegerile din 2016. Sigur, atunci erau la doi ani de la victoria lui Iohannis din 2014, dar tot așa, plecau de lao victorie, una care însă nu le aparținea, și știm ce s-a întâmplat atunci. În plus, și la europarlamentare au fost pe locul întâi cu 27 de procente, dar cu doar câteva sute de mii de voturi peste PSD, deci nu cu ceva extraordinar. În același timp, PNL e la guvernare un an, PSD în opoziție poate să spună orice, erodarea nu te iartă nici măcar într-un an. Făcând abstracție de ce ar trebui să facă guvernul liberal față de cel de dinainte, de așteptările care există, nimeni nu scapă de erodare și mai ales pentru că PSD se descurcă grozav în opoziție. Apoi, USR este cu orgoliul rănit acum, va căuta insistent să-și recapete acțiunile și alegătorii, care nu vin deloc din zona PSD, ci tot din cea liberală, de dreapta.

O să vedem dacă Klaus Iohannis va avea capacitatea de a-i face să se înțeleagă, pentru că dacă lasă acest lucru la latitudinea PNL și USR o să ne întoarcem, și aici vreau să ajung, exact la situația de dinainte de 2016. Cu un an înainte de alegerile din 2016 eram exact în același punt: Iohannis președinte, PSD pierduse guvernarea după Colectiv, plecase Ponta, s-a schimbat conducerea partidului, a fost un an de guvern, nu știu, simpatic pentru cei ce nu simpatizau cu PSD, după care a urmat o demobilizare la vot în ideea că, nu știu, avem președinte, probabil pentru genul ăsta de reacție față de parlamentari, ca nu mai vrem liste, candidați. Toate astea, în condițiile de prezență scăzută și de tensiune între partidele care se opun PSD-ului, acel electorat stabil al PSD-ului a mers la vot și a urcat partidul la procente.

Singurul lucru care poate să fie diferit este faptul căacum îl văd pe Iohannis cam singurul politician care se opune PSD-ului, care e capabil să înțeleagă că istoria din 2016 se poate repeta. El a promis că va fi un președinte mai altfel decât a fost, mai proactiv, care să joace exact acest rol pe care partidele care se opun PSD-ului îl au ca să meargă într-o formă sau alta împreună, în așa fel încât să se asigure o guvernare și după alegerile de anul viitor.

– Îl vedeți pe Klaus Iohannis un altfel de președinte decât a fost în primul mandat?

– Nu știu dacă este nevoie să fie un altfel de președinte. Cred că așteptările care vin de la Iohannis se referă exact la ce a spus după victoria în alegeri, că se va implica în realizarea unei noi majorități parlamentare. El asta trebuie săfacă, a făcut asta și înainte, și va asigura voturile pentru Guvernul Orban. Dacă nu era el, nu știu dacă se ajungea la un consens acolo. Reacția fix asta este, că n-are președintele de ce să se implice, dar suntem exact în același cerc vicios: dacă se implică, de ce se implică, că ajunge ca Băsescu, dacă nu se implică, de ce nu se implică.

De asta spun, trebuie să ne calibrăm așteptările după ce poate face Iohannis formal, și ce poate să facă el ca om politic care a tocmai a obținut o victorie importantă la alegeri și are legitimitatea asta pe care ți-o dă votul direct. Legat de prerogativele formale, eu cred că poate face mai bine ceea ce face deja, anume partea de politică externă, unde el a fost și este principala voce, și unde nu s-a abătut deloc de la ce a spus că va face, rămâne loialitatea față de Uniunea Europeană, față de NATO, orientarea pro-occidentală, pe partea de politică de apărare la fel, în rest, pe ce ține de percepțiile interne, cred că ceea ce poate face mai mult sau mai bine e să fie un pic mai proactiv, nu decizional, dar la pus puncte pe agenda publică, la semnale pe care le poate da de la înălțimea funcției pe care o are, plus să se asigure că, și el și-a asumat formal asta, că e al tuturor românilor, dar el și-a asumat că se luptă cu PSD ca partid, a zis-o, și acum astea sunt așteptările de la cei care l-au votat. Sigur că n-o să placă tuturor, unii vor spune că face prea mult, că se transformă în Băsescu, dar eu nu-l văd pe Iohannis devenind Băsescu. Oricum, nu va reuși sămulțumească pe toată lumea, asta e clar, dar… deja e la al doilea mandat.

– Spuneați că ce s-a întâmplat la aceste alegeri va da un semnal pentru ceea ce se va întâmpla la alegerile locale. Doar că atunci nu va mai fi diaspora la vot…

– Da, nu va mai fi, asta în primul rând, dar trebuie să înțeleg ca sunt alegeri diferite. Alegerile prezidențiale sunt mai speciale pentru că capturează ceva mai multă atenție, pentru că ajungi să te conectezi la proces. Ești președinte, ești un om important, și ca și candidat este mai ușor să-ți placă sau să nu-ți placă, așa cum este în turul doi, dar la locale, ok, alegem primari, dar vorbim iar de partide, de liste, de consilii locale sau județene, și lumea procesează mai greu atunci. Deci e oarecum firesc acest gen de reacție. Pe lângă asta, și prezidențialele de acum au avut, cum spuneam, specificul de a alege între un președinte în funcție și altul, lucru care nu se va mai întâmpla în 2024. Și de asta,cred că primul tur ne arată ceva, mai puțin turul doi, însă numai până la un punct. Sunt unele partide și unii candidați care pot să tragă niște învățăminte de peurma a ceea ce s-a întâmplat acum, dar una-i candidatul și alta-i partidul.

– E clar că celor din PSD le convine alegerea primarilor din primul tur. Majoritatea partidelor care susțin acum guvernul au cerut votul în două tururi. Ei, zilele astea, un asmenea demers a fost respins în Parlament. Cum să ne așteptăm să evolueze lucrurile în această privință?

– Da, ALDE a cerut două tururi, PMP și USR la fel, dar când vorbim de două tururi lucrurile trebuie înțelese astfel: prima chestiune e că e important să se facă acest lucru, și a doua este cum joacă partidele. PSD e clar că nu vrea, UDMR la fel. Toate celelelalte partide mai mici, să le spunem, au un avantaj cu cele două tururi de scrutin. Dar aici aștept să văd care este consecvența PNL în această privință, pentru că, într-adevăr, PNL e pe locul doi după PSD, dar eu cred că ei speră că fiind la guvernare să nu aibă așa mare nevoie de două tururi,că nu trebuie să tragă atât de tare, ar avea și ei dificultăți la două tururi. Dacă nu sunt consecvenți sunt toate șansele să-și ridice in cap celelalte partide și s-ar putea crea o tensiune acolo. A treia chestiune ține de felul în care se va face, pentru că încercări în parlament se vor mai face. Și ce e esențial,cred că o modificare a legii trebuie făcută doar în parlament, pentru că altminteri vor fipresiuni pentru a se da oordonanță de urgență, ceea ce va fi greșit,deși eu țin foarte tare la chestiunea cu cele două tururi de scrutin. Dar ar fi greșit prin OUG, pentru aceasta este un tip de măsură în sine, și nu putem să ne folosim de ceva când ne place,dar nu ne place cu altăocazie, pentru căvin ceilalți și procedează la fel. Trebuie să schimbăm felul ăsta de a adopta legi. Problema e că majoritatea din Parlament care l-a investit pe Orban depindea de UDMR care nu susținea votul în două tururi și ei sunt cheia aici. Ceilalți, fără UDMR, nu reușesc să adune voturile necesare, deci e de urmărit ce se va întâmpla.

– Cum va influența de acum încolo diaspora rezultatele alegerilor care vor urma? Se va mai repeta pe viitor prezența aceasta uriasă la vot?

– Nu știu încă. Cred că toți ne-am pus întrebarea cum de au votat atât de mulți în afara țării. Cred că sunt tot mai mulți cei din diaspora, mai mulți decât cei care erau acum cinci ani sau acum trei ani. Lumea continuă să plece din țară, pe aceștia nu-i vom vedea lalocale, dar aștept și eu să văd dacă se vor mobiliza la fel de mult și la parlamentarele de la anul, pentru că întotdeauna la prezidențiale diaspora a vot în număr mai mare. Sigur, la acest lucru a ajutat mult și procesul administrativ, cele trei zile de votare, plus votul prin corespondență, dublarea numărului de secții de votare. Repet, aștept să văd reacția diasporei la parlamentare, pentru că atunci știm că votează mai puțini și în țară și în afară, și atunci trebuie să faci un pic de efort, și vreau și eu să văd dacă va mai fi vorba despre implicarea asta mare pe care am văzut-o și acuma. Abia atunci vom putea spune că da, uite, diaspora a înțeles, participă și trebuie ținut cont de ea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu