Kovesi: ”Episodul de astăzi nu este o înfrângere. Corupţia poate fi învinsă”
Laura Codruţa Kovesi a declarat luni, după revocarea sa, că nu va mai lucra în DNA, dar va rămâne procuror, subliniind că decretul de revocare emis de preşedinte lasă un mare semn de întrebare dacă va exista o subordonare a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei.
“În ceea ce priveşte procedura de revocare a procurorului şef DNA, vă reamintesc că propunerea de revocare nu a întrunit condiţiile prevăzute de lege, CSM a dat un aviz negativ, am dovedit în faţa secţiei pentru procurori a CSM că motivele invocate de ministrul justiţiei în propunere, o parte din ele sunt nereale, o parte sunt neadevărate”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la sediul DNA.
Fostul procuror-şef al Direcţiei a mai spus că decretul de revocare emis de preşedinte lasă un semn de întrebare asupra activităţii procurorilor şefi de parchete.
“Decretul de revocare emis de preşedinte lasă un mare semn de întrebare. Va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei? Nu comentez decizia CCR, însă aş vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţiei. Şi de aceea cred că o clarificare rămâne în continuare necesară”, a completat Laura Codruţa Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi a mai spus că, după revocarea sa, Justiţia trece printr-un moment dificil, mai ales din cauza modificărilor legilor Justiţiei în Parlament, “deoarece vor protecţie pentru trecut, prezent şi viitor”.
“Am fost procuror şef al DNA timp de 5 ani şi tot ce am realizat am consemnat într-un raport care va fi făcut public în cel mai scurt timp şi va putea fi studiat pe site”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.
“Despre mine vă pot spune că am luat act de decretul de revocare din funcţia de procuror şef DNA şi începând de astăzi nu voi mai lucra în Direcţia Naţională Anticorupţie. Voi rămâne procuror”, a mai spus Kovesi, care a ținut să le mulţumească colegilor săi pentru activitatea pe care au desfăşurat-o împreună, aceştia asistând, de altfel, la declaraţiile publice ale acesteia.
“Vă mulţumesc pentru ce am făcut împreună (…) Pentru rezistenţă şi dârzenia de care aţi dat dovadă în lupta cu infracţionalitatea. Vă mulţumesc că aţi mers înainte, indiferent cât de atacaţi, umiliţi am fost în faţa societăţii şi a familiilor, târâţi în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra. Am putut doar să sesizăm CSM pentru apărarea adevărului”, a mai declarat fosta șefă a DNA în aplauzele procurorilor.
Cine o va înlocui pe Laura Codruța Kovesi?
În mod normal, după această hotărâre, la DNA ar trebui să fie numit un procuror-şef interimar până să fie reluată procedura de numire a unui nou procuror şef pe un mandat întreg.
Articolul 57, alineatul 7, din legea 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor arată că “în interesul serviciului, procurorii pot fi delegaţi, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcţii de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 90 de zile într-un an”.
Astfel, după desemnarea unui interimar la conducerea DNA, se va relua procedura de numire în funcţie a unui procuror-şef al Direcţiei pentru un mandat întreg.
Potrivit legii în vigoare, propunerea o face ministrul Justiţiei.