LIVE TEXT. Tudorel Toader a declanşat procedura de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. Clujenii au ieşit în stradă: “E momentul să punem piciorul în prag”

Foto: Dan Bodea

20:13. Peste 100 de clujeni protestează în acest moment la Monumentul Memorandiştilor de pe strada Eroilor. Aceştia au adus bannere cu mesaje precum: “Când nedreptatea devine lege, nesupunerea devine datorie!” şi scandează “DNA suntem de partea ta!”, “Laura, strada e de partea ta!”, “DNA să vină să vă ia!”, “Justiţie, nu corupţie!”.

20.20. Protestul s-a mutat în faţa sediului PSD unde se strigă: “Hoţii!”, “Demisia!”.

20:30. Se strigă: “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, “România, trezeşte-te! Clujule, trezeşte-te!”.

&

20:35. Numărul manifestanţilor s-a dublat. Cei peste 200 de clujeni au blocat Bulevardul Eroilor. Manifestanţii scandează: “Ziua muncim, iar noaptea vă păzim!”

Foto: Dan Bodea

20.45. Sediul PSD este bine “păzit”. Se strigă: “Jos, Guvernul!  Jos, Guvernul!”, “Iliescu e vinovat, pentru sângele vărsat!” Unul dintre protestatari a propus un marş, dar iniţiativa nu a fost acceptată de către mulţime. Protestul continuă în faţa sediului PSD.

Foto: Dan Bodea

20.50 Petiţia iniţiată de declic.ro a strâns peste 900 de semnături.

21:00 Peste 250 de clujeni sunt în stradă la această oră. Protestul continuă.

Klaus Iohannis vrea o analiză aprofundată asupra raportului  privind activitatea managerială al DNA

Raportul privind activitatea managerială al DNA este lipsit de claritate, iar evaluarea acestei instituţii şi a conducerii ei din partea preşedintelui Klaus Iohannis diferă de cea a ministrului Justiţiei, precizează, joi, Administraţia Prezidenţială.

“Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA şi având în vedere că evaluarea activităţii DNA şi a conducerii acestei instituţii de către preşedintele României diferă de cea a ministrului Justiţiei, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administraţiei Prezidenţiale de către departamentele de specialitate”, se arată într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

În repetate rânduri, Klaus Iohannis s-a declarat mulţumit de activitatea DNA şi a conducerii sale, “punct de vedere pe care şi-l menţine în continuare”, mai menţionează sursa citată.

21.10. Manifestanţii ocupă în continuare carosabilul pe Bulevardul Eroilor unde scandează: “Noi de aici nu plecăm acasă, până nu căştigăm libertatea noastră!”, “Nu staţi la cădură şi pe voi vă fură!”.

21.30. Manifestanţii au ţinut o serie de discursuri în cadrul cărora s-a menţionat faptul că protestele trebuie să continue, dar şi sub o altă formă, ceva mai incisivă. Se scandează: “Singura soluţie, încă o revoluţie!”, “Jos mafioţii!”, “Tudorel, fă ceva, haide cu demisia!”

21.50. Numărul protestatarilor a scăzut considerabil.

22:00. Protestul s-a încheiat. Mâine, 23 februarie, între orele 12:00 – 14:00 va avea loc un nou protest la Monumentul Memorandiştilor din Cluj-Napoca.

“Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declanșat procedura de revocare din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Vino la Clopot, mâine de la ora 12.00, să protestăm împotriva acestor decizii îndreptate împotriva luptei anticorupție care încalcă angajamentele europene ale României și demonstrează încă o dată că PSD şi ALDE nu a înțeles mesajul fundamental al protestatarilor. Vrem Justiție, NU Corupție! Mâine de la ora 12.00, ziua, ocupăm toată strada!”, se arată în descrierea evenimentului creat de curând pe Facebook de Umbrela Anticorupţie Cluj.

***

Ştirea iniţială

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă faptul că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pentru „acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”. Acesta a prezentat un raport care, conform acestuia, nu se referă la activitatea DNA.

Discursul ministrului poate fi vizualizat aici:

Protest şi petiţie

Clujenii s-au mobilizat pe Facebook şi susţin că vor ieşi în stradă pentru a apăra DNA-ul şi justiţia.

„Ne vedem la clopot. Ministrul Justiției cere revocarea șefei DNA, Laura Codruta Kovesi. E momentul să punem piciorul în prag!”, este mesajul postat pe pagina Umbrela Anticorupţie, unul dintre organizatorii protestelor care au avut în vedere, în ultima perioadă, lupta împotriva justiţiei.

În plus, comunitatea declic.ro a lansat o petiţie prin care cetăţenii îi pot cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu accepte revocarea din funcţiei a şefei DNA. Petiţia are deja peste 300 de semnături. Aceasta poate fi vizualizată aici.

„În temeiul prevederilor art. 54 alineatul 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiţiei.

În opinia ministrului, DNA nu se identifică cu procurorul şef al acesteia, Laura Codruţa Kovesi, „ale cărei acţiuni au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia pe care o conduce, prin excesul de autoritate, comportamentul discreţionar, sfidarea autorităţii Parlamentului, a rolului şi competenţelor Guvernului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale şi autorităţii acesteia”, a mai spus Toader.

„Statul de drept este statul în care acţiunea fiecărei autorităţi publice este reglementată prin lege, se supune legii, este în spiritul valorilor democratice şi respectarea drepturilor omului. Nimeni nu este mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele”, a spus Toader.

Decizia e la Iohannis

Potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, scrie News.ro.

Distribuie:

Postaţi un comentariu