Adrian Niculescu, director Rosal: „Muncim ca nebunii și uneori nu se vede”

Foto: Dan Bodea

Curățenia de primăvară a început în forță pe data de 3 martie la Cluj-Napoca. Transilvania Reporter a discutat cu Adrian Niculescu, noul director al sucursalei Rosal Cluj-Napoca despre modul în care se desfășoară curățenia generală, despre modul în care clujenii întrețin sau nu curățenia din oraș, dar și despre reciclarea selectivă, un subiect sensibil la nivelul municipiului.

Curățenia a început în cartierul Grigorescu pe 3 martie, cartier unde procedurile s-au încheiat pe 5 martie. Curățenia a fost efectuată de 45 de măturători, două autoperii și două autostropitoare. Cartierul Zorilor a fost curățat în perioada 6 – 8 martie. Au fost antrenați în acest proces 39 de măturători, două autoperii și două autostropitoare. Curățenia din cartierul Mănăștur a început pe 13 martie și se va încheia pe 17 martie, aici fiind angrenați 38 de muncitori, două autostropitoare și două autoperii.

„Am început curățenia de acum două săptămâni, în cartierul Grigorescu. Am făcut o adresă către Primăria Cluj-Napoca în care am precizat ce vom face pe zile. S-a măturat, s-a spălat la furtun. Acum suntem în Mănăștur, la finalul acestei săptămâni vom încheia. Cartierul Mănăștur e mult mai mare ca suprafață și necesită mai multe zile. După Mănăștur vom intra pe Plopilor, începând de luni, iar apoi mergem în Gruia. Săptămâna viitoare vom termina. Suntem în plină campanie de montat coșuri, de înlocuit containere. Au ajuns acum de la București containere noi, trebuie să le montăm. Noi montăm pubele și la solicitarea populației. Sunt mulți care trimit mailuri la primărie și solicită pe strada cutare, pe străduțele cutare, dintre blocuri. Mergem oriunde e nevoie”, explică Adrian Niculescu.

Adrian Niculescu / Foto: Maria Man

Clujul, curat-murdar?

Conform directorului, problema esențială la Cluj este faptul că oamenii nu întrețin curățenia. „Să dau câteva exemple. Legea antifumat ne crează probleme, mai ales în centru. Nu mai e permis să se fumeze în interior, astfel că toată lumea iese la țigară afară. Poate două, trei persoane din zece aruncă chiștocul unde trebuie, restul pe jos. Dimineața, în dreptul localurilor e plin de țigări. Chiar după ce noi am terminat de făcut curățenia pe perioada nopții. Am adus de la București câteva aparate speciale, un fel de aspiratoare, cu săculeț în spate. Aspiră mucurile de țigară. Centrul îl curățăm în fiecare noapte, dar dimineaţa tot mai sunt zone unde mizeria e la loc, iar mucurile de țigară la fel. Muncim ca nebunii și uneori nu se vede”, explică acesta.

În ceea ce privește trotuarele din zona centrală, dar nu numai, Adrian Niculescu susține că acestea sunt spălate periodic, doar că zona dintre carosabil și bordura trotuarelor nu e una etanșă, ceea ce înseamnă că în acele „șanțuri” se adună permanent praf și pământ, iar când mașinile circulă, acel praf este împrăștiat. „Între șosea și bordura trotuarelor e un spațiu în care se adună praf. Noi am avut reclamații și chiar ne-a spus domnul primar să avem grijă. Mașina intră, peria merge, dar nu are cum să ia tot din șanturile acelea. Înlăturăm acel praf când se spală cu furtunul. După ce speli e curat, dar doar o perioadă. Apoi se face iar”, explică acesta.

Foto: Dan Bodea

Amenzi

Cei de la Rosal au un program clar de lucru, astfel că gunoiul se ridică doar după ora 18:00. „Am luat niște amenzi pentru cartierul Grigorescu, pe 9 martie. Poliția locală face control la ora 15:00 și 16:00, dar graficul dat de la Primărie ne spune clar că trebuie să acționăm în orele de noapte. Se ridică gunoiul de ora 18:00 până a doua zi. Dacă ei verifică la ora 15:00, eu ce să fac? Să încui oamenii în apartamente să nu mai pună gunoiul în alt interval? Nu ai ce să faci. Am zis să le dăm programul clar să vadă că ne facem treaba. În schimb populația nu primește nicio amendă, chiar dacă aruncă gunoiul unde nu trebuie sau dacă nu reciclează selectiv”, spune Niculescu. 

Pubelele îngropate, un eșec?

Pubelele îngropate din cartierul Zorilor nu par să aibă deloc succes. Cele alocate deşeurilor menajere se umplu uneori până la refuz. Cetăţenii evită în schimb pubelele pentru hârtie şi plastic. Ca atare, acestea rămân goale şi pungile cu gunoi sunt aşezate ordonat pe asfalt.

Citiți și: Pubelele electorale dezgroapă gunoiul în cartierul primarului

„La un moment dat a fost chiar a fost și Primăria în control. Era plin de pungi lângă pubele. Am adus mașina și am ridicat containerele îngropate, iar pubelele erau goale. Am rămas surprins. În fiecare zi se întâmplă asta. La ora 14:00 e plin de pungi lângă. Ideea e foarte bună și eu aș merge pe ea. Elimini cățeii, scormonitorii în acest mod. În alte părți merge. În Ploiești și în sectorul 3 din București, de exemplu acest proiect merge. Noi chiar am rămas surprinși să vedem cum reacționează clujenii. În prezent, Primăria Cluj-Napoca are o licitație de 300 de puncte îngropate. E o idee bună, dar să vedem cum merge. E esențial ca oamenii să pună gunoiul unde trebuie”, consideră directorul.

Foto: Dan Bodea

Colectarea selectivă, problemă națională

Pe lângă faptul că clujenii nu întrețin curățenia, Adrian Niculescu semnalează o problemă gravă care afectează întreaga țară. „Sunt într-adevăr probleme nu doar la nivel de Cluj, în ceea ce privește colectarea selectivă. Suntem și vom fi obligați să colectăm selectiv: fracție uscată, fracție umedă. Am făcut un proiect pilot și am încercat săptămâna trecută să luăm gunoiul, cum spune contractul, cum spune legea, cum vor și cei de la Uniunea Europeană și anume: o zi fracție umedă (gunoi menajer) și o zi fracție uscată (carton, plastic, peturi). A fost un eșec. Am mers pe zile: luni, miercuri, vineri și duminică s-a luat gunoiul menajer, apoi marți, joi și sâmbătă fracția uscată. Am solicitat un buletin de analiză al gunoiului care a mers la RADP. Rezultatul a fost catastrofal, adică a fost gunoi menajer în toate containerele. Timișoara a implementat un astfel de proiect, iar noi am mers exact pe proiectul lor. Cum ridică ei, în ce zile și așa mai departe. Reciclarea selectivă ar trebui să înceapă din casă, dar din păcate aste nu se întâmplă încă”, explică Niculescu.

Începutul a fost catastrofal, iar proiectul s-a amânat până după perioada sărbătorilor pascale.

„Am hotărât să continuăm și vom fi obligați să facem această acțiune. Bineînțeles, vom face o campanie de educare a publicului: deja am început să punem în cutiile de scrisori anumite adrese prin care îi rugăm pe oameni să facă colectare selectivă. La un moment dat și noi și Primăria va trebui să suportăm niște amenzi, pentru că așa sunt angajamentele luate, la nivel de Guvern.  Aici trebuie să pună toți suflet: și noi și Primăria Cluj-Napoca și oamenii. La case, de exemplu, dacă avem solicitări pentru saci, le dăm gratis, dar nici acolo nu se reciclează selectiv. În Germania se aplică amenzi usturătoare. Cred că Poliția locală ar trebui să se implice mai mult, să dea și somații dacă e nevoie. La ora actuală, reciclăm la raportare reală, în jur de 7% și ar trebui să avem cel puțin 15%.

Foto: Dan Bodea

La Timișoara de exemplu, s-a început proiectul cu somații, apoi cu amenzi și după zece zile în care s-au dat constant amenzi, cei din cadrul Asociațiilor de proprietari, au ieșit efectiv să păzească felul în care sunt duse deșeurile la ghenă pentru a evita amenzile. Eu nu sunt pentru amenzi, dar trebuie să ne asumăm cumva răspunderea. La nivel de groapă conformă cu standardele U.E. va mai dura cel puțin patru ani să o faci. Până iei avizele durează doi ani, apoi până te apuci de ea… Durează. Ca dovadă, anul trecut, a fost o perioadă când gunoiul s-au dus la Oradea. Eu nu eram aici. Acum s-a găsit varianta provizorie cu RADP-ul. Repet, e o variantă provizorie. Singura soluție viabilă în momentul de față e colectarea selectivă, dar nu sunt deloc optimist. Dacă începem după Paște sau peste 100 de ani, tot în aceeași situație vom fi. Începutul va fi dezastros”, susține directorul.

„Cel mai îngrijit cartier din Cluj este Grigorescu, iar cartierul Zorilor este campion la distrugerea pubelelor”, Adrian Niculescu, director Rosal.

Distribuie:

Postaţi un comentariu