Nou în Cluj: Lady Cat, o cafenea închinată Măriei Sale, pisica

Foto: Dan Bodea

„Atenție, pisici!” stă scris pe peretele unui imobil de pe strada Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. Înăuntru însă pe vizitatori nu îi paște niciun pericol. Ba mai mult, aceștia intră într-un univers calm în care pisicile se plimbă în slow-motion printre mese și scaune. Ceea ce ar părea a fi un templu urban dedicat zeiței Bastet este de fapt cafeneaua „Lady Cat”, un local cu și despre pisici în care dimineața poate începe cu o ceașcă fierbinte din savuroasa licoare neagră, dar și o ședință de terapie cu animale.

Raluca Anița este absolventă de Jurnalism, însă pasiunea pentru scris și fotografie a pălit în fața atracției pe care animalele și în special pisicile o exercită asupra tinerei. Așa a luat naștere „Lady Cat”, o cafenea cu și despre pisici, situată pe strada Constantin Brâncuși la numărul 85. Dragostea pentru feline a fost motorul ce a alimentat curajul Ralucăi de a intra în afaceri, în ciuda lipsei de experiență în acest domeniu. Astfel, la trei luni de la prima idee, cafeneaua se va deschide vineri, 11 martie.

„Eu am avut pisici de când eram mică. Ca mulți alții, de mică am visat să îmi deschid și să am afacerea mea și în același timp îmi doream foarte mult să deschid un adăpost pentru pisici. M-am gândit deci să le combin, văzând modelul cafenelelor de acest gen din Japonia, care funcționează însă puțin altfel, pentru că acolo se pune accent pe terapia cu animale, iar cafeneaua trece în plan secundar. Mi-am zis deci să le combin. Mai sunt două astfel de cafenele în România și am considerat că ar fi util să fie așa ceva și în Cluj. Practic, un loc în care intri, bei cafeaua și,  dacă nu ai acasă o pisică, poți vedea una aici și chiar adopta”, spune Raluca, proprietara cafenelei.

Raluca și Tesla,   discutând detaliile deschiderii oficiale de vineri (Foto: Dan Bodea)

Raluca și Tesla, discutând detaliile deschiderii oficiale de vineri (Foto: Dan Bodea)

Casa felinelor

Chiar dacă planurile mieunau de ceva timp în mintea Ralucăi, ideea a început să prindă contur doar la finalul anului trecut, în decembrie. „Mă gândeam de ceva timp la asta, o gândeam, dar nu am pus niciodată nimic pe hârtie. Nu mi-am găsit de lucru în domeniu și aveam posibilitatea să plec sau să stau aici. De un an mă tot gândeam și mai îmi trebuia doar curajul de a face împrumutul și apoi să pornesc. Pe la jumătatea lui decembrie am început cu actele și în ianuarie, după ce am închiriat spaţiul, am început să lucrez la renovare și autorizații”, explică tânăra.

În permanență, în cafenea, vor exista patru-cinci pisici. Acestea au amenajate locuri de joacă și, foarte important, locuri în care să se ascundă, cu atât mai mult cu cât o cafenea plină de oameni gălăgioși nu este tocmai mediul natural al pisicilor. „Locatarele” sunt cazuri sociale strânse de clujeni grijulii de pe stradă și ajutate ulterior de medicii veterinari cu care Raluca lucrează și de la care tânăra preia „recruții”.

„Nu trebuie să fie un pui de rasă pentru a fi iubitoare. Pisicile nostre sunt destul de bătrâne, dar sunt foarte iubitoare și dacă vii aici o să bei o cafea, poate pleci cu o pisică. Pisicile vin de pe stradă. Am anunțat pe diverse grupuri de pe social media că ofer adăpost pentru pisicile care nu au casă. Deja am listă de așteptare. Începem cu un număr limitat de pisici, patru, poate cinci și, pe măsură ce sunt adoptate, vin altele. Dacă cineva dorește să aducă aici o pisică trebuie să aibă carnețelul de sănătate. E ca și cum ar avea un CV și ar da interviu pentru un loc de muncă. O ducem la clinică pentru deparazire și apoi o sterilizăm. Cine le aduce nu trebuie să facă nimic”, spune Raluca.

Regulile templului cu pisici

Pisicile nu se numără cu siguranță printre animalele supuse omului în totalitate. Pe cât de jucăușe și iubitoare, pe atât de manipulatoare și pretențioase, pisicile de la Lady Cat vor avea parte de tratament special. Zilele de luni vor fi libere pentru feline și stăpâni, micile angajate vor avea o zonă specială de odihnă ca un vestiar, în care să se retragă departe de ochii clienților, iar pentru cei ce trec pragul cafenelei, regulilele sunt cât se poate de clare.

„Luni va fi zi liberă pentru pisici. Vor fi aici în permanență patru sau cinci pisici. Ca să nu fie foarte stresate și mai mult pentru igiena lor și a localului, lunea va fi zi liberă în care vor fi vizitate de veterinar pentru control. Trebuie să te asiguri că animalele nu ajung acolo unde se prepară produse. M-am gândit să închid zona barului tocmai în ideea aceasta. Vom avea și un regulament de ordine interioară pentru clienți. Le vom recomanda să se spele pe mâini după ce se joacă cu pisicile, să nu le necăjească, să nu le trezească sau să nu le facă poze cu blițul. Regulamentul spune că nici consumul de alcool nu este agreat dacă pune pisicile în pericol. Eu voi fi aici pentru pisici, pentru că nu vreau să fie stresate și asta să se vadă și în cafenea. Îi voi ajuta pe clienți să interacționeze cu ele pentru că eu le și cunosc. Nu se va putea fuma, pentru că ele sunt sensibile și nu aș vrea să le expun. Partea bună e că oricum nu se va putea fuma când noi deschidem, dar partea și mai bună este că avem terasă”, explică proprietara localului.

Pentru a crea un ambient cât mai „pisicesc”, pereții cafenelei sunt pictați cu pisici-eroine din diferite filme și desene animate. Chiar dacă asta ar trebui să îi atragă în special pe cei mici, tot adulții sunt cei care tresar atunci când îl văd pe Garfield sau celebrul Tom, din Tom&Jerry.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Și acasă e recomandabil ca, în cazul în care avem pisici, să îi oferim cât mai multe locuri în care să se ascundă. Așa că am făcut acest <<traseu>> pentru ele, unde se pot și juca. Am și decorat locul astfel încât să aibă legătură cu pisicile, de aici și pictura de pe perete. Când eram mică, mă uitam doar la desene și personajele mele preferate erau pisicile. Vrem să încurajăm oamenii să vină cu copiii și să îi obișnuiască pe aceștia cu animalele. Sincer însă, adulții sunt mai entuziasmați decât cei”, spune Raluca amuzată.

Dincolo de a distra clienții și a le oferi un ambient atipic, Raluca își propune ca momentele petrecute la Lady Cat să fie adevărate sesiuni de terapie, dar și un prilej de a adopta un animal de companie, astfel încât în jurul ideii să se formeze o comunitate care să lupte pentru soarta pisicilor abandonate. Cafeneaua se va deschide oficial vineri, 11 martie, și va funcționa în fiecare zi de marți până duminică, între orele 10:00 și 22:00.

„Da, sigur, vii, bei cafeaua, dar este importantă partea de terapie cu animale. E suficient să te joci cu ele câteva minute ca să te simți mai bine când ești stresată. O pisică schimbă atmosfera din camera în care se află. Noi încurajăm adopțiile de animale și încerc să ajut oamenii, indiferent de animale sper să îi pot sprijini. Vom avea un perete unde cei care au animale de dat sau oameni care ar vrea un animale de companie să vină să lipească afișe, respectiv să vadă ce animale pot adopta”, mai spune Raluca Anița, proprietara cafenelei.

O cafea? (Foto: Dan Bodea)

O cafea? (Foto: Dan Bodea)

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. George says:

    Daca era spus “efecte terapeutice” era de acord. Dar nu putem vorbi de terapie asistata de animale, întrucât pentru terapie este nevoie de terapeut, de evaluare, de multe altele. …. Dar efectul terapeutic este altceva și sunt sigur ca putem vorbi despre el, cata vreme interacțiunea cu pisicile este corecta și pozitiva.

  2. Adina Mirela Vidru says:

    Felicitari pentru ideie !

  3. dan T. says:

    Foarte dragut. Felicitari!

  4. Cristina says:

    Bravo, minunat! Foarte bine te-ai gandit. Abia astept sa am putin timp liber sa vin in vizita.

  5. Roxy says:

    Super tare. Si in Timisoara s-a deschis in toamna ceva de genu, si le merge bine, pisicile vin si pleaca, lumea le adopta. Oamenii gasesc pisici pe strada, le duc acolo, iar proprietarii se ocupa de tratarea lor daca sunt bolnavioare, deparazitare, vaccinare si toate cele….iar apoi lumea le poate adopta fara nici o problema. Aici maxim 10-12 pisici iau o data, dar chiar aseara am fost si erau doar 4 pisicutze gata de adoptie.
    De asemenea in permanenta e lume acolo, atmosfera foarte relaxanta si totul este chill. Eu merg des in acel local si tot timpul ma calmeaza si ma relaxeaza. Asa ca va recomand acest gen de localuri (in local nu se fumeaza, iar eu fumatoare fiind chiar nu am pofta de tigara acolo).
    Bafta multa cu localul, cu ingrijirea si rasfatarea pisicutelor.

  6. Anon says:

    Mi-ar fi placut ideea daca era una originala, dar din nou se merge pe modelul celor de afara. Serios acum, nu sunt romani care sa aiba idei noi, originale? Chiar trebuie sa importam totul din exterior?

    • Andrei says:

      Ce idiotenie de comentariu. Gata, s-a deschis un local cu 3 pisici intr-o tara si aia e, restul nu mai pot face asta fiindca nu e original.
      Puteau deschide un local cu 15 porci, dar atunci era ca la tine acasa si nu mai era original…

    • Gicuțu says:

      Ba da : Dihori’s World ! O cafenea plina de dihori !!

    • Raluca says:

      Cat timp unii oameni incearca sa le ofere un adapost si ingrijire si animalelor din tara noastra, indiferent daca metoda e originala sau nu, nu vad care este problema. Si sunt oameni care probabil vor sa incerce acest lucru. Ar trebui sa calatoresc in alta tara daca ideea mi se pare foarte buna si vreau sa incerc si eu?

    • anca says:

      ia încearcă să trăieşti în viaţa de zi cu zi excluzând toate chestiile luate din afară, sau măcar unul: electricitatea.

  7. Crisy says:

    Foarte tare ideea! Iti recomand sa faci si o pagina de facebook/instagram pentru cafenea, cred ca ar ajuta mult putina publicitate online, mai ales daca oamenii pun poze sau dau check in. 🙂

  8. Nelu says:

    Super! O sa vin cu câinele meu. Abia aștept!

  9. Madalina says:

    Anton, vino tu cu idei noi daca … Chiar daca s-a inspirat, ceea ce a facut ea este un lucru foarte frumos si intelignet. Pacat ca romanii nostri nu stiu sa aprecieze frumosul. Ma bucur mult ca avem printre noi si astfel de initiative.

  10. Mariana says:

    Foarte buna ideea , mult succes …

  11. erika lapusanu says:

    abia astept sa ma duc!

  12. Marina says:

    Brace yourself, kitties are coming! Abia aștept să-mi scot prințesuca la cafenea, felicitări pentru inițiativă!!!

  13. Roxi says:

    Super idee, felicitari pentru initiativa si mult succes pe viitor!

  14. S. Adrian says:

    Am avut o copilarie fericita intr-o casa particulara a parintilor mei, cu caini si pisici. Cine nu a trecut printr-o asemenea experienta nu are cum sa aprecieze intiativa. Felicitari. Acum am aflat, voi veni si eu sa o cunosc pe dra si pe pisicile ei, care sunt mai inteligente decat multi din Gica-contra care posteaza aici mai sus. Eu nu am se le replic decat, Miau!

Postaţi un comentariu