FOTO Tradiția măsurișului oilor, reînviată la Cluj în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”

Foto: Dan Bodea

Măsurișul oilor, străvechea tradiție, numită în unele zone din Trasilvania împreunat, împreuniș sau sâmbră, a fost reconstituit detaliat în cursul zilei de duminică, 8 mai, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj. Intenția organizatorilor, potrivit lui Augustin Goia, cercetător științific al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a fost de a prezenta măsurișul și aspectele importante pentru comunitate.

Evenimentul de duminică a inclus toate etapele acestei practici tradiționale: protejarea magică a gospodăriei și a staulului de muls, intrarea turmei în staul în frunte cu doi flăcăi îmbrăcați în frunze (vlojoi), udați cu apă de către cei prezenți, mulsul turmei de 300 de oi, măsurarea laptelui cu carâmbul, închegarea laptelui și obținerea cașului, servirea balmoșului și cașului proaspăt, petrecerea finală cu muzică tradițională și dans, în curtea gospodăriei.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Aceasta practică pastorală a apărut dintr-o necesitate, a spus cercetătorul Augustin Goia, cel care a explicat în fața publicului atât etapele practicii, cât și motivele care i-a determinat în trecut pe proprietarii de oi să apeleze la acest obicei.
Măsurișul este un eveniment rural tradițional cu funcții practice, magice și festive, care marchează debutul sezonului pastoral activ. Organizat, în funcție de clima zonală, la Sângeorzul (Sfântul Gheorghe) actual (23 aprilie) sau la „Sângiorzul Bătrân” (diferență de 13 zile), măsurișul este urmarea logică a asocierii mai multor proprietari cu oi puține (7-25 capete), pentru care exploatarea individuală a laptelui oilor proprii este nerentabilă, dată fiind cantitatea mică mulsă pe zi de la o oaie. Măsurișul constă tocmai în verificarea potențialului productiv al oilor fiecărui asociat, prin măsurarea laptelui furnizat de ele în acest moment, în funcție de cantitățile rezultate urmând să se repartizeze între asociați, proporțional, până în toamnă, laptele întregii turme de 250-300 de capete.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Mai jos puteți urmări o galerie foto realizată de Dan Bodea la evenimentul organizat în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”:

Distribuie:

Postaţi un comentariu